1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asunnottomuus

Kodittoman miehen ratkaisu asunto-ongelmaan: Seilaa edestakaisin ruotsinlaivalla

Lipun Tukholmasta Maarianhaminaan saa vajaalla kymmenellä eurolla, ja hintaan sisältyy aamiainen.

Viking Isabella Maarianhaminan satamassa. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Viisikymppinen ruotsalainen mies asui Tukholman Spångassa, kun kunta esitti hänelle uhkavaatimuksen. Joko mies muuttaisi yli 300 kilometrin päähän Hagforsiin Värmlandiin tai sitten hän olisi omillaan. Tapauksesta kertovat Ruotsin mediat.

– He laittoivat vuokrasopimuksen pöydälle ja odottivat minun allekirjoittavan sen. Kun esitin heille kysymyksiä, he eivät vastanneet, Björn Mattsson kertoo sanomalehti Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Spångan kaupunginosahallinto tulkitsi Mattssonin empimisen asunnosta kieltäytymisenä. Hän joutui lähtemään väliaikaisesta majapaikastaan.

– Minut heitettiin yksinkertaisesti kadulle, Mattsson sanoo.

Vastoinkäymisissä meni työ ja asunto

Vielä viisi vuotta sitten Mattssonin asiat olivat kunnossa. Hän työskenteli konsulttina ja asui Nynäshamnissa, noin 60 kilometriä Tukholmasta etelään.

Suhteen päättyminen, sairastelu, virheet yhteydenpidossa työnvälitykseen ja lopulta työttömyys käänsivät Mattssonin elämän luisuun. Hän ei pystynyt enää elättämään itseään ja menetti asuntonsa. Hän asui väliaikaisesti muun muassa kellarikomerossa.

Lopulta, viime syyskuussa, hän haki apua, ja Spångan kaupunginosahallinto sijoitti hänet väliaikaismajoitukseen Kungens Kurvaan Tukholmaan. Siellä hän asui vielä muutama viikko sitten.

Sitten kunnan sosiaalityöntekijät ilmoittivat, ettei hän ollut etsinyt omaa asuntoa riittävän aktiivisesti, eikä ollut siksi enää oikeutettu kunnan apuun.

Hakenut satoja asuntoja

– Olen hakenut lähes 700 asuntoa. Siitä on todisteet osto- ja myyntikauppapaikka Blocketin [vastaa Toria] sivustolla. Mielestäni olen hoitanut oman osuuteni, Mattsson sanoo Aftonbladetissa.

– Mutta heti kun mainitsen sosiaalipalvelun osuuden, saan kylmää kyytiä.

Toistaiseksi Mattsson on ratkaissut asunto-ongelmansa risteilemällä ruotsinlaivoilla. Hän kulkee Tukholman ja Maarianhaminan väliä.

Lippu maksaa sata kruunua eli vajaat kymmenen euroa, ja hintaan kuuluu aamiainen.

– Tällaisissa olosuhteissa eläminen on vaativaa, Mattsson toteaa.

– Olin pitkään sairauslomalla, ja kun elämälläni ei ole vakaata pohjaa, töidenhaku on vaikeaa. Kaikki on yhtä sotkua.

Vuokratarjouksessa outouksia

Mattsson alkoi tutkiskella, millaista vuokra-asuntoa hänelle oikein oli Hagforsista tarjottu. Hänelle selvisi, että vuokranantajalla oli paikkakunnalla huono maine, ja Ruotsin maahanmuuttovirasto oli juuri katkaissut yhteistyön tämän kanssa.

– Kiinteistö oli huonossa kunnossa. Yksi huonoimmista listallamme. Maksamme viimeiset vuokrat toukokuussa, osastopäällikkö Susanna Wahrolin kertoo Hem & hyra -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Maahanmuuttoviraston mukaan vuokra-asunnot ovat homeisia, ja niissä on torakoita ja rottia. Lisäksi virasto kertoo, että kiinteistö on varattu sen käyttöön kesäkuun loppuun saakka, joten asuntoja ei voi vuokrata kenellekään muulle.

– Siitä päästään ydinkysymykseen. Voiko Tukholman kunta hyväksyä, mitä vuokranantaja kertoo ja pakottaa yksittäisen kansalaisen allekirjoittamaan vuokrasopimuksen, tarkistamatta asuntoa ja mitä siellä tapahtuu? Mattsson ihmettelee Aftonbladetissa.

Spångan kaupunginosahallinto kiistää Hem & hyra -lehdelle, että sillä olisi tehnyt sopimuksen Hagforsin kiinteistön vuokraamisesta. Mattssonille kuitenkin tarjottiin kiinteistöstä vuokrasopimusta maaliskuun 21. päivästä lähtien.

Kaupunginosahallinto ei ole halunnut vastata muihin kysymyksiin tapauksesta Hem & hyralle. Aftonbladet ei ole onnistunut tavoittamaan kaupunginosahallinnon edustajia.