Kansanedustaja Susanna Huovinen jättää valtakunnanpolitiikan 19 vuoden jälkeen – "Politiikkaan on tullut piirteitä, joista en pidä"

Huovinen siirtyy Keski-Suomen ensi- ja turvakodin toiminnanjohtajaksi. Taustalla päätökseen ovat muun muassa perhesyyt ja kansanedustajan työn muutokset vuosien varrella.

Susanna Huovinen
peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.)
Antti Pylväs / Yle

Kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.) valittiin eilen Keski-Suomen ensi- ja turvakodin uudeksi toiminnanjohtajaksi. Nykyinen toiminnanjohtaja on jäämässä eläkkeelle.

Huovinen hakee valintansa johdosta vapautusta eduskuntatyöstä jättäen eduskuntakautensa kesken, ja uskoo myös saavansa vapautuksen.

– Omassa maakunnassani tällaisia paikkoja avautuu harvoin, ja siksi päädyin hakemaan tehtävää, vaikka eduskuntakausi jääkin hieman vajaaksi.

Susanna Huovinen ehti toimia kansanedustajana 19 vuotta, ja hän on yksi pitkäaikaisimmista keskisuomalaisista kansanedustajista. Hän on toiminut kahteen otteeseen valtioneuvoston jäsenenä (liikenne- ja viestintäministeri 2005–2007, peruspalveluministeri 2013–2015).

Tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) Huovinen kertoo pohtineensa politiikassa jatkamistaan pitkään ja perusteellisesti.

– Olen jo pitkään miettinyt omaa tilannettani ja tulevaisuuttani, ja kun harkintani päätyi siihen, että en enää asetu ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa, oli luonnollista pohtia, mitä pitkän poliittisen uran jälkeen, Huovinen sanoo.

Taustalla perhesyitä ja jaksamisen miettimistä

Tänään julkaistussa blogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) Huovinen kertoo, että ratkaisuun vaikuttivat monet syyt niin politiikan kuin oman elämänpiirinkin parissa. Huovinen kertoo, että hänen puolisonsa, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto on kantanut hienosti vastuuta pariskunnan lapsista, mutta esimerkiksi matkustelu ja poissaolo perheen luota on alkanut vaivata.

– Harkintaani ovat vaikuttaneet ennen muuta oma elämäntilanne ja jaksaminen. Lopulliseen päätökseeni vaikutti voimakkaasti myös lähipiirissä pari vuotta sitten läpikäyty vakava sairastuminen, Huovinen kirjoittaa.

Lisäksi Huovinen kirjoittaa kansanedustajuuden sisällöllisistä muutoksista. Hän kokee, että poliitikkojen välinen taustakeskustelu on kiireen takia köyhtynyt. Lisäksi työ on ollut uuvuttavaa.

– Viime vuosina olen kokenut vaikeaksi sen, että politiikkaan on tullut piirteitä, joista en pidä, ja joiden keskellä minun on välillä ollut raskasta päivittäin työskennellä. Tarkoitan nyt ihmisiä vähättelevää ja loukkaavaa puhetta, jopa suoranaista rasismia. Tämä ilmiö vaatii kansanvaltaisten liikkeiden tiivistä yhteistyötä. Tiedän monen ajattelevan, että eikö tässä olisi yksi tärkeä syy jatkaa politiikassa. Koen kuitenkin, että nyt on toisten demokratian ja ihmisoikeuksien puolustajien vuoro.

Huovinen on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän on ollut vuosien ajan aktiivisesti mukana erilaisten järjestöjen työssä. Myös ensi- ja turvakotityö on tuttua, sillä hän on toiminut aikaisemmin Keski-Suomen ensi- ja turvakodin johtokunnassa, ja ollut myös valtakunnallisen liiton varapuheenjohtaja.

Huovisen tilalle loppukaudeksi nousevaa henkilöä ei vielä tiedetä. Äänimäärien perusteella seuraaja olisi Riitta Mäkinen (sd.), mutta hän vielä miettii asiaa.