Iranin presidentti: Emme ole uhka naapureillemme

Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat vaatineet Irania rajoittamaan ohjusohjelmaansa.

Iran
Hassan Rouhani
Hassan RouhaniPresidential Official Webside / EPA

Iranin presidentti Hassan Ruhani vakuuttaa, ettei Iranin armeija uhkaa naapurimaita. Ruhani piti puheen sotilasparaatissa, joka järjestettiin Iranin kansallisen armeijapäivän kunniaksi Teheranissa.

– Kerromme maailmalle, että tuotamme ne aseet, joita tarvitsemme tai jotka ovat välttämättömiä. Emme ole odottaneet, emmekä aio odottaa, huomiotanne tai suostumustanne, Ruhani sanoi.

– Samaan aikaan ilmoitamme naapurimaillemme: meillä ei ole vihamielisiä aikomuksia teitä vastaan.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat vaatineet Irania rajoittamaan ohjusohjelmaansa, tuloksetta. Ruhani kuitenkin vakuutti Iranin halua ratkoa ongelmat neuvottelemalla.

– Haluamme ystävälliset ja veljelliset suhteet naapureihimme ja kerromme heille, että aseemme, välineemme, ohjuksemme, lentokoneemme, tankkimme eivät ole teitä vastaan, vaan pelotteluvaikutuksen vuoksi.

Iran on tukenut presidentti Bashar al-Assadin hallintoa Syyrian sisällissodassa, ja Yhdysvallat on syyttänyt sitä ohjusten toimittamisesta Jemenin kapinallisille, jotka ovat ampuneet ohjuksia Saudi-Arabiaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut irrottautua Iranin kanssa vuonna 2015 tehdystä ydinsopimuksesta ja palauttaa Iranin-vastaisia pakotteita, mikäli se ei rajoita ohjusohjelmaansa.

Lähteet: AFP, Reuters