Tehy kanteli rokotuksesta kieltäytyneiden hoitajien kohtelusta eduskunnan oikeusasiamiehelle: "Lain tarkoitus ei ole tällainen"

Kantelu koskee Kuopion yliopistollista sairaalaa, joka on antanut kirjallisia varoituksia rokotuksista kieltäytyneille hoitajille. Muissa sairaaloissa ei tiettävästi ole noudatettu yhtä kovaa linjaa.

rokotteet
Rokoteneula vihreällä alustalla.
Matti Myller / Yle

Työntekijät ovat kannelleet eduskunnan oikeusasiamiehelle Kuopion yliopistollisen sairaalan toiminnasta hoitohenkilöstön rokotuskiistassa.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn mukaan sairaala on antanut ainakin 21:lle hoitohenkilöstöön kuuluvalle kirjalliset varoitukset, kun he eivät ole toimittaneet todistusta rokotesuojasta. Käytännössä kyse on kausi-influenssarokotteesta.

Hoitajat on myös siirretty pois potilastyöstä influenssakauden ajaksi. Sen jälkeen he palaavat entisiin töihinsä. Mutta jos työntekijät vielä seuraavan influenssakaudenkin alkaessa kieltäytyvät rokotuksista, sairaala on kertonut harkitsevansa heidän irtisanomistaan.

Nyt Tehyn paikallinen pääluottamusmies Hilkka Kontiainen on tehnyt KYSin kovasta linjasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

– KYSin työntekijät ovat joutuneet lain tulkinnassa eriarvoiseen asemaan suhteessa muuhun Suomeen. Lisäksi THL on ottanut kantaa, että lain tarkoitus ei ole ollut tällainen. Haluamme, että ylimpänä lain tulkitsijana otatte kantaa, onko KYS toiminut työnantajana oikein lain tulkinnassa, oikeusasiamiehelle lähetetyssä kantelussa todetaan.

"Äärimmäisen ikävä tilanne kaikille"

Sairaala perustelee toimintaa maaliskuussa voimaan astuneella uudella tartuntatautilain rokotepykälällä. Sen mukaan rokotussuoja tulisi olla niillä, jotka työskentelevät "asiakas- ja potilastiloissa". Sairaala katsoo toimivansa lain ja työnantajia edustavan Kuntatyönantajien ohjeistuksen mukaan.

Tehyn mukaan missään muussa sairaalassa tai kunnassa ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa annettu henkilökunnalle varoituksia tai siirretty muihin tehtäviin.

KYSin työntekijät ovat joutuneet lain tulkinnassa eriarvoiseen asemaan suhteessa muuhun Suomeen.

Hilkka Kontiainen

Lisäksi kantelussa kerrotaan, miten KYSin hoitajat hoitavat potilaita Kuopion psykiatrian keskuksessa yhdessä Kuopion kaupungin työntekijöiden kanssa. Siellä KYSin hoitajilta vaaditaan rokotukset, mutta kaupungin työntekijöiltä ei, kantelija kirjoittaa.

Myös KYSissä on huomattu, että kaikki työnantajat eivät noudata pykälää samalla tavalla kuin se.

– Ennen kuin otimme linjauksen käyttöön, konsultoimme kaikkia yliopistosairaaloita. Nyt leiri tuntuu käytännössä hajonneen. On äärimmäisen ikävä tilanne kaikille osapuolille, että tällainen tulkintaerimielisyys asiasta on, KYSin henkilöstöjohtaja Janne Niemeläinen sanoo.

Influenssakauden päättymistä seurataan nyt viikko viikolta

Yle teki huhtikuun alussa soittokierroksen sairaaloihin. Sen perusteella tartuntatautilain rokotepykälää tulkitaan eri tavoin eri sairaaloissa. Sairaanhoitopiirejä edustava Kuntatyönantajat toivoisikin lakiin lisää selvyyttä tulkintaerimielisyyksien vähentämiseksi.

KYSissä on noin 3 000 hoitohenkilöstöön kuuluvaa. Tehyn mukaan heistä 34 on tällä hetkellä siirrettynä pois potilastyöstä rokotuksen puuttumisen vuoksi. Tästä joukosta 13:lla on kuitenkin terveydelliset perusteet kieltäytyä rokotteesta, eikä kiista koske heitä.

Sairaalassa seurataan nyt viikoittain THL:n antamia kausi-influenssakatsauksia. Niiden pohjalta työnantaja päättää, milloin pois potilastyöstä siirretyt työntekijät pääsevät takaisin entisiin töihinsä.

Ennen syksyn influenssakautta KYS odottaa Kuntatyönantajilta ja sosiaali- ja terveysministeriöltä selvyyttä siitä, miten tartuntatautilain rokotepykälää pitää tulkita.

– Sikäli kun sieltä tulee uusia linjauksia, me tulemme noudattamaan niitä, henkilöstöjohtaja Janne Niemeläinen sanoo.

Lue myös: Sanna Ukkolan kolumni: Kun hoitaja rokotekapinaan läksi

Otsikkoa muutettu 11.41: Alkuperäisessä otsikossa luki "kanteli eduskuntaan", ei eduskunnan oikeusasiamiehelle.