Castrojen 59 vuotta kestänyt kausi päättyy Kuubassa – 5 kysymystä siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi

Kuuban kansalliskokous nimittää torstaina seuraajan presidentti Raúl Castrolle. Ensimmäistä kertaa 59 vuoteen Kuuban presidenttinä tulee olemaan joku muu kuin Castro. Mitään räväköitä linjanmuutoksia ei silti kukaan uumoile tulevaksi.

Kuuban presidentti Raúl Castro katsoo kohti kameraa Ernesto "Che" Guevaran kuoleman 50-vuotismuistojuhlassa Santa Clarassa viime lokakuussa. Ensimmäinen varapresidentti Miguel Díaz-Canel on pitkä mies, kolmas vasemmalta. Kuva: Alejandro Ernesto/Epa

Kuubassa alkoi keskiviikkona kaksipäiväinen kansalliskokouksen istunto, jossa valitaan seuraaja 86-vuotiaalle Raúl Castrolle. Lopullinen nimitys julkistettaneen tänään torstaina.

Samalla valitaan Kuuban valtiollisen neuvoston 30 muuta jäsentä. Neuvosto voi antaa asetuksia kansalliskokouksen istuntotauoilla ja kutsua kansalliskokouksen tarvittaessa koolle.

Valtiolliseen neuvostoon kuuluvat presidentti, sihteeri, ensimmäinen varapresidentti sekä viisi muuta varapresidenttiä. He istuvat myös ministerineuvostossa, joka toimii Kuuban hallituksena.

1) Mitä Raúl Castrolle tapahtuu?

Raúl Castro astui sairastelevan veljensä, Fidel Castron sijaiseksi vuonna 2006 ja nimitettiin presidentiksi helmikuussa 2008.

Jo vuonna 2013 Castro ilmoitti, että hän siirtyy eläkkeelle tänä vuonna, toisen virkakautensa päättyessä.

86-vuotias Raúl Castro säilyttää kuitenkin yhä asemansa hallitsevan kommunistipuolueen ensimmäisenä sihteerinä vuoteen 2021 saakka. Samoin muut valtiollisesta neuvostosta väistyvät poliitikot pysynevät yhä asemissaan kommunistipuolueessa.

2) Kuka nousee valtaan seuraavaksi?

Kansalliskokouksen keskiviikkona nimeämä seuraajaehdokas Raúl Castrolle on ensimmäinen varapresidentti Miguel Díaz-Canel (57 vuotta). Hän toimi opetusministerinä vuosina 2009–2012. Vuonna 2013 hänet nimitettiin ensimmäiseksi varapresidentiksi.

Díaz-Canel on koulutukseltaan insinööri. Hän on syntynyt vasta vallankumouksen jälkeen, ja hänen on vakuutettava vanha, vallankumouksen kokenut poliitikkosukupolvi. Siksi hänen uskotaan olevan pikemminkin kommunistisen puolueen apparatsikki, jatkuvuuden takaava poliitikko – ei räväkkä uudistaja.

Ensimmäinen varapresidentti Miguel Díaz-Canel nimitettäneen Castron seuraajaksi torstaina. Perjantaina on Díaz-Canelin syntymäpäivä. Kuva: Alejandro Ernesto/Epa

Hän on esiintynyt julkisuudessa vähän, mutta kommunistisen puolueen suljetusta kokouksesta viime vuonna vuodetussa videossa hän uhkasi sulkea riippumattomia tiedotusvälineitä ja moitti joitain eurooppalaisia suurlähetystöjä ulkomaisen kumouksellisuuden tukikohdiksi.

– On syytä odottaa, että hän on joustavampi ja uudenaikaisempi johtaja, mutta toisaalta ei ole todisteita siitä, että hän olisi reformisti, joka hylkäisi yksipuoluejärjestelmän, arvioi Arturo Lopez-Levy, joka on entinen Kuuban hallituksen tutkija ja nykyään luennoi Texasin yliopistossa.

Oppositiopoliitikko Hildebrando Chaviano arvioi Díaz-Canelia suoremmin: hän on "Mr Nobody", jolla ei ole omaa politiikkaa. Chavianon mukaan Fidel Castron pitkä valtakausi kasvatti sukupolvittain seuraajia, ei johtajia.

Myös ulkoministerin Bruno Rodriguezin (60) sekä varapresidentin ja Havannan puoluejohtajan Mercedes López Acean (53) ennustetaan nousevan hierarkiassa.

3) Mikä muuttuu politiikassa?

Mikään tuskin muuttuu nopeasti. Kuuba pysyy kommunistisen puolueen hallitsemana maana.

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen uskoo, että Díaz-Canelin linja on aikaisempaa hieman sallivampi suhteessa ilmaisunvapauteen ja markkinatalouteen.

– Olennaista on se, kuinka paljon Díaz-Canel saa itsenäistä valtaa, ja pystyy panemaan toimeen omaa politiikkaansa. Ja kuinka paljon Raúl Castrolla ja muilla vanhan linjan johtajilla on mahdollisuuksia vaikuttaa hänen toimintaansa, sanoo Teivainen.

Toiseen suuntaan eli vapauksien vähentämisen tuskin mennään. Myös amerikkalaissenaattori uskoo Kuuban kehittyvän hitaasti vapaampaan suuntaan.

– Kuuba muuttuu, mutta en odota dramaattisia muutoksia niin kauan kuin vallankumoussukupolven johtajat pitävät avainasemia hallinnossa. Vasta heidän väistyttyään nuoremmalla sukupolvella voi olla uusia ajatuksia, arvioi amerikkalaissenaattori Patrick Leahy, joka on tavannut sekä Raúl Castron että Díaz-Canelin.

Teivainen pohtii, miten Castrojen väistyminen vaikuttaa Kuuban kansan vaatimuksiin. Kun vallankumoussukupolvi ei enää johda maata, alkaako kansa vaatia räväkämmin muutoksia?

– Se on riski, jota vallanpitäjät joutuvat tuollaisissa maissa aina miettimään. Jos annetaan kansalle lisää vapauksia, tyytykö se niihin vai alkaa entistä pontevammin vaatia enemmän? sanoo Teivainen.

4) Mitä kansalaiset odottavat?

Kuubalaisetkaan eivät usko, että Raúl Castron väistyminen muuttaa ainakaan nopeasti tilannetta. Kaikki kuitenkin toivovat taloudelliseen kurjuuteen helpotusta.

Yli kaksi kolmasosaa kuubalaisista työskentelee yhä julkisen sektorin työpaikoissa ja ansaitsee vain noin 25 euroa kuukaudessa. Ilmainen koulutus ja terveydenhoito sekä tuetut ruuan ja asumisen hinnat kompensoivat jossakin määrin surkeaa palkkatasoa.

Yksityisen sektorin työpaikat keskittyvät kaupunkeihin, erityisesti Havannaan. Itsenäisten ammatinharjoittajien määrä on Raúl Castron valtakaudella yli kolminkertaistunut, heitä on noin 580 000 hiukan yli 11 miljoonasta kuubalaisesta.

Tietokoneyhteys on yhä harvalla ja se on kallis palkkatasoon nähden, mutta jo noin viidellä miljoonalla kuubalaisella on kännykkä.

Maaseudulla kehitys mataa jäljessä ja Kuuba tuo yhä noin kaksi kolmasosaa tarvitsemistaan elintarvikkeista ulkomailta.

Havannalaispojat rullalautailevat siinä missä pojat muuallakin. Kurja talous huolestuttaa kuitenkin, ja uudelta presidentiltä toivotaan ennen kaikkea parempipalkkaisia työpaikkoja. Kuva: Alejandro Ernesto/Epa

Uutistoimisto AP:n Havannassa haastattelemat kansalaiset toivovatkin ennen kaikkea parempaa elintasoa.

Amable Lopez on 69-vuotias ja työskennellyt eteläisessä Afrikassa puuseppänä, palomiehenä ja öljynjalostamon työntekijänä. Nykyajan kuubalaisnuorilla on moni asia paremmin kuin Lopezin sukupolvella.

– Mutta taloutta pitää silti kohentaa, palkkoja nostaa ja hintoja alentaa. On asioita, joita voi parantaa, katsotaan mitä tapahtuu.

28-vuotiaalla Yojany Perezillä on taloustieteestä tutkinto, mutta hän toimii talonmiehenä ja tekee tilapäishommia elättääkseen perheensä. Hänkin katsoo kansalaisten toivovan ennen kaikkea parannusta talouteen.

– Nykytilanteessa ei ole mahdollisuuksia ylellisyyksiin, sanoo Perez.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema 32-vuotias Camilo Condis työskentelee havannalaisessa ravintolassa. Hän valmistui yliopistosta vuonna 2011. Se oli vuosi, jolloin Raúl Castro ilmoitti 300 taloudellisen uudistuksen paketista, joilla helpotettiin yksityisyritteliäisyyttä.

Toisin kuin useimmat Condisin perheenjäsenet, hän päätti silloin jäädä Kuubaan.

– Katsoin, että voin saavuttaa hyvän tulevaisuuden täällä. Mutta täällä on paljon epävarmuutta, arvioi Condis.

Monet Raúl Castron uudistuksista ovat kansalaisten mielestä jääneet puolitiehen. Yksityisyritteliäisyyttä kannustetaan vain tietyillä sektoreilla. Esimerkiksi oikeutta ulkomaankauppaan tai toimivia tukkumarkkinoita ei ole. Viime kesänä hallitus keskeytti (siirryt toiseen palveluun) uusien toimilupien myöntämisen suosituilla ravintola- ja majoitusaloilla.

Talouden avautumiskehitys ei siten välttämättä jatku tasaisesti.

– Juuri nyt emme tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Raul on lopussa ja Fidel on historiaa, tiivisti 45-vuotias opettaja Adriana Valdivia Havannassa.

5) Miten suhteet Yhdysvaltoihin kehittyvät?

Yhdysvaltain ja Kuuban suhteet ehtivät kohentua presidentti Barack Obaman virkakauden lopulla, Yhdysvaltain suurlähetystö avattiin Havannassa elokuussa 2015 uudelleen ja matkustusrajoituksia lievennettiin.

Kadun päässä häämöttävä Yhdysvaltain suurlähetystö Havannassa avattiin uudelleen kesällä 2015, 54 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Alejandro Ernesto/Epa

Presidentti Donald Trump kuitenkin kiristi linjaa viime vuoden kesäkuussa ja palautti joitain Obaman poistamia matkustusrajoitteita. Viime syksynä lähetystön henkilökuntaa vedettiin pois mystisten terveysongelmien takia, ja maaliskuussa Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti (siirryt toiseen palveluun), että lähetystö toimii toistaiseksi minimimiehityksellä.

Yhteistoimintaa maiden välillä on Trumpin kaudellakin harjoitettu käytännön tasolla, muun muassa maiden rannikkovartiostot tekivät viime tiistaina yhteistyötä (siirryt toiseen palveluun)haitilaisten venepakolaisten pelastamisessa. Helmikuun lopussa kuubalaiset palomiehet auttoivat sammuttamaan (siirryt toiseen palveluun)Guantanamossa amerikkalaisten tukikohtaa uhanneen maastopalon. Rikoksentorjunnassa on tehty yhteistyötä (siirryt toiseen palveluun) jo vuosikausia.

Kuuban presidentinvaihdos ei muuta suhteiden tilaa olennaisesti. Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen sanoo, että olennaisemmin suhteisiin vaikutti Trumpin valtaantulo kuin Kuuban presidentin vaihdos.

Hän muistuttaa, Díaz-Canelin valinta ja Kuuban avautuminen voi kuitenkin vaikuttaa Yhdysvaltojen politiikkaan myös kiertotietä:

– Perinteisesti Floridan kuubalaiset ovat olleet hyvin kriittisiä Yhdysvaltojen ja Kuuban lähenemistä kohtaan, mutta Floridassakin on sukupolvi vaihtumassa ja nuoremmat amerikankuubalaiset ovat maltillisempia. Sen näkee sitten lähiaikoina, miten he suhtautuvat Díaz-Canelin politiikkaan.