Lähde AFP:lle: Karkumatkalla suomalaisnaisen kanssa olleen prinsessan olinpaikka varmistunut – tuotu takaisin Dubaihin

Tiina Jauhiainen kertoi tiedotustilaisuudessa Lontoossa viime viikolla uskovansa, että sheikha Latifa al-Maktoumia pidetään jossakin vangittuna ja huumattuna.

Yhdistyneet arabiemiirikunnat
Kuvakaappaus Latifa al-Maktoumin YouTube-videosta.
Ennen pakomatkaansa Latifa al-Maktoum julkaisi YouTubessa videon, jossa hän kertoo perheestään ja pakonsa syistä.YouTube

Dubaista maaliskuussa karkumatkalle lähteneen sheikha Latifa al-Maktoumin olinpaikka on varmistunut, kertoo uutistoimisto AFP. Hänet on palautettu Dubaihin.

Suomalainen Tiina Jauhiainen ja ranskalais-amerikkalainen Hervé Jaubert auttoivat Latifa al-Maktoumia pakenemaan. Jauhiainen kertoi paon vaiheista lehdistötilaisuudessa Lontoossa viime viikolla.

Seurue lähti Dubaista Jaubertin omistamalla jahdilla kohti Intiaa. Pako kuitenkin päättyi kahdeksan päivän kuluttua, kun Intian ja Arabiemiirikuntien, johon Dubai kuuluu, turvallisuusjoukkoja nousi alukseen.

Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Jauhiainen ja Jaubert näkivät Latifa al-Maktoumin viimeisen kerran jahdin keulakannella. He kertoivat uskovansa, että tämä on vankina ja huumattuna jossakin.

"Hän voi erinomaisesti"

Nyt Dubain hallitusta lähellä oleva nimetön lähde kertoo AFP:lle, että Latifa al-Maktoumi olisi palautettu Dubaihin.

– Voin varmistaa, että he ottivat hänet kiinni ja toivat hänet takaisin, lähde kertoo.

Hän ei kerro, ketkä ottivat sheikhan kiinni ja toivat hänet takaisin. Lähteen mukaan Latifa al-Maktoumi on perheensä luona ja voi erinomaisesti.

"Tämä video voi olla viimeiseni"

Videopalvelu Youtubessa (siirryt toiseen palveluun) julkaistiin maaliskuussa video, jolla Latifa al-Maktoum kertoo perheestään ja pakonsa syistä. Tiina Jauhiaisen mukaan lähes 40-minuuttinen video nauhoitettiin hänen asunnossaan.

– Teen tämän videon, koska se voi olla viimeinen video, jonka teen, Latifa al-Maktoum sanoo.

Hän kertoo olevansa Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pääministerin ja Dubain hallitsijan Muhammad ibn Rašid al-Maktoumin tytär. Dubai on yksi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien emiraateista.

– Melko pian aion lähteä jollakin tapaa. En ole varma, miten siinä käy, mutta olen 99-prosenttisen varma siitä, että se onnistuu. Jos se ei onnistu, tämä video voi auttaa minua.

– Isäni nimittäin välittää vain maineestaan. Hän voi tappaa säilyttääkseen maineensa. Hän välittää vain itsestään ja egostaan, Latifa al-Maktoum väittää.

Hän sanoo, että jos video julkaistaan Youtubessa, hän on joko kuollut tai hyvin vaikeassa tilanteessa. Videon on ladannut Youtubeen Hervé Jaubert.

"Minua kidutettiin"

Latifa al-Maktoum selittää videolla pakonsa syyksi halun omaan elämään ja vapauteen. Hän kertoo isänsä vanginneen hänet aiemman pakomatkan jälkeen ja väittää, että häntä kidutettiin jopa tuntien ajan.

– He kertoivat minulle isäni käskeneen hakata minua, kunnes he tappaisivat minut. Ne olivat hänen määräyksensä, isäni määräykset, Dubain hallitsijan, Latifa al-Maktoum kertoo videolla.

– Kuva, jonka hän antaa julkisuuteen ihmisoikeuksien kannattajana on pelkkää roskaa. Hän on pahin ihminen, jonka koskaan olen tavannut. Hän on pelkästään paha.

"Muhammadin mainetta tahrataan"

Britanniassa toimiva Detained in Dubai -järjestö on kampanjoinut Latifa al-Maktoumin puolesta, kun hänen pakonsa tuli julki. Järjestö kertoo haluavansa auttaa henkilöitä, joita on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.

Järjestö huomauttaa, että Dubai ei pysty kiistämään Latifa al-Maktoumin sieppausta ja siksi se pyrkii mustamaalaamaan häntä avustaneita henkilöitä ja järjestöä.

AFP:n haastattelema nimetön dubailainen lähde pitää Latifa al-Maktoumin tapausta yksityisasiana ja syyttää naapurimaa Qataria sen hyödyntämisestä julkisuudessa.

– Tämä on Dubain sisäinen kysymys, joka muuttui saippuaoopperaksi, joka muuttui juoneksi, jonka tarkoituksena on sheikki Muhammadin maineen tahraaminen, lähde sanoo AFP:lle.

Lähteen mukaan Tiina Jauhiainen ja Hervé Jaubert halutaan takaisin Dubaihin, jossa heitä vastaan olisi jo aiemmin nostettu rikossyytteitä.

Lue lisää:

"He uhkasivat ampua aivoni pellolle" - Dubaista paennut suomalaisnainen kertoo karkumatkastaan ja kommandojen suorittamasta sieppauksesta

Dubaissa kateissa ollut suomalaisnainen: Olin vangittuna, viranomaiset uhkailivat kuolemantuomiolla

Järjestö: Dubaista kadonnut suomalaisnainen löytyi – Seurueessa ollut toinen nainen edelleen kateissa

Viranomaiset vahvistavat – Dubaissa kadonnut suomalaisnainen löytynyt

KRP alkoi selvittää Dubaissa kadonneen suomalaisnaisen kohtaloa

Aiheesta muualla:

Hän halusi pelastaa prinsessan (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP