Suomalaismiehen mukaan poliisi vei rahat Venäjällä: "Toinen laittoi osan rahoista omaan taskuunsa ja antoi loput toiselle poliisille"

Suomen Pietarin-konsulaatista kerrotaan, että suomalaismiehen kokemuksen kaltaiset tapaukset ovat saatujen ilmoitusten määrän perusteella harvinaisia.

matkailu
Viipurin linna
Mikko Savolainen / Yle

Suomalaismies koki karun ja kalliiksi tulleen hetken poliisiratsiassa Venäjällä.

Virolahtelainen Yrjö Räsänen kertoo joutuneensa poliisipartion pysäyttämäksi ja mielivaltaisen käsittelyn kohteeksi puhallusratsiassa huhtikuun alussa Viipurissa.

– Poliisin mukaan mittaus näytti 0,3 promillea, mikä ei varmasti ollut totta, kertoo Räsänen.

Venäjällä rattijuopumuksen raja on viime vuosina vaihdellut, nyt promilleraja on 0,0.

Miehelle tarjottiin mahdollisuutta maksaa sakko, joka Venäjällä maksetaan aina pankkiin. Räsäsen mukaan poliisi vaati häneltä kuitenkin 800 euron käteismaksua.

Räsänen kertoo, että hänen teki mieli kieltäytyä, mutta tilanteessa ei ollut paljon tehtävissä.

– Ajokortti ja rekisteriote olivat jo poliisin hallussa. Lisäksi he uhkasivat, että menetän kortin kahdeksi vuodeksi, auto jää poliisille ja minut viedään putkaan.

Räsänen sai venäläisen vaimonsa veljen ja Viipurissa asuvan anoppinsa avulla rahat kasaan noin puolessatoista tunnissa.

Sakon hän sanoo maksaneensa osin euroseteleinä, osin ruplina. Rahat saatuaan poliisit toivottivat Räsäselle hyvää matkaa.

– Katsoin, kun toinen laittoi osan rahoista omaan taskuunsa ja antoi loput toiselle poliisille.

Kokemastaan Räsänen ilmoitti Suomen konsulaattiin.

Suomalaismiehen kokemus ei ole ainoa

Suomen Pietarin-pääkonsulaatista (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että suomalaismiehen kokemuksen kaltaiset tapaukset ovat saatujen ilmoitusten määrän perusteella harvinaisia.

Pari kuukautta konsulaatissa työskennellyt lehdistövirkamies Anna Laine kertoo, että hänen aikanaan Räsäsen tapaus on ensimmäinen.

– Olen konsulaatissa kuullut, että vastaavia tapauksia on tullut tietoon aiemminkin, mutta vain joskus, suhteellisen harvoin, kuvailee Laine.

Hän korostaa, että konsulaatti ei voi kommentoida yksittäisen henkilön tapausta.

Poliisiratsiaan joutumisessa pätee pari perussääntöä.

– Käteissakkoon ei pidä suostua. Jos tällainen tilanne kuitenkin syntyy, on soitettava Venäjän hätänumeroon 112 tai esimerkiksi poliisin hätänumeroon 02, sanoo Laine.

Hän muistuttaa, että konsulaatti ei tutki tai selvitä mahdollisia rikoksia.

– Roolimme on opastaa ja auttaa.

Turisteille lisää ohjeita

Suomen Venäjän-konsulaatit ovat laatimassa uusia matkustamiseen liittyviä ohjeita Venäjälle matkustaville turisteille. Ohjeiden tarkoituksena on ehkäistä turistien ongelmatilanteita.

Ohjeiden pääpaino on ensi kesänä järjestettävissä jalkapallon maailmanmestaruuskisoissa.

– Tarkoituksena on, että kisaturistien matkustaminen olisi mahdollisimman turvallista ja sujuvaa, kertoo lehdistövirkamies Anna Laine Suomen Pietarin-pääkonsulaatista.

Turisteille suunnattua uutta ohjeistusta on tarkoitus jakaa sähköisesti muun muassa sosiaalisessa mediassa toukokuun aikana.

– Puhumme toistaiseksi “kisaohjeistuksesta”. Virallista nimeä ohjeilla ei vielä ole, kertoo Laine.

Ohjeistuksessa kerrotaan muun muassa, miten Venäjällä saa apua mahdollisissa ongelmatilanteissa ottamalla joko yhteyttä konsulaatteihin tai paikallisiin hätänumeroihin.

– Käytännössä tiedot ovat jo nyt olemassa, mutta lisäämme omaa tiedotustamme turistipiikkien edellä, lisää Laine.

Ohjeistuksessa otetaan huomioon myös kesäkuun puolivälissä alkavien MM-otteluiden pelaaminen eri paikkakunnilla ja liikkuminen kaupungista toiseen.

Ohjeet laaditaan Suomen Pietarin-, Moskovan-, Petroskoin- ja Murmanskin-konsulaattien yhteistyönä.

Rikosilmoitus tekeillä

Virolahtelainen Yrjö Räsänen on käynyt itänaapurissa usein 1990-luvun alusta lähtien. Kaakkoisrajan tuntumassa asuva Räsänen on käynyt Venäjällä kuluvan vuoden aikana viikottain. Hänellä on vaimonsa kanssa asunto myös Viipurissa.

Räsänen aikoo jatkossa olla tarkempi.

– Ajokorttia en luovuta tuosta vain, ja tarvittaessa soitan heti hätänumeroon, jos vastaavaan vielä törmään, vakuuttaa Räsänen.

Rikosilmoituksen Räsänen sanoo tekevänsä jälkikäteen tulkin avulla ensi viikolla Viipurin poliisilaitoksella – konsulaatin kehotuksesta. Heti tapauksen jälkeen hän ei ilmoitusta tehnyt, koska ei tiennyt, miten toimia.

Lehdistövirkamies Anna Laine sanoo, että rikoksen uhrin on tehtävä rikosilmoitus Venäjällä. Konsulaatti voi tarvittaessa järjestää avuksi tulkin tai juristin.

– Mutta veikkaanpa, että rahoja ei tule takaisin, arvelee Yrjö Räsänen.