1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ruoat

Tässä suomalaisten suosikkipöperöt: Uunilohta, tuttuja jauheliharuokia, "vaihtelua" itse tehdystä pizzasta

Suomalainen on kyselyn mukaan kiinnostunut ruoasta ja haluaa kehittää kokkaustaitojaan. Silti arjessa syödään samoja tuttuja ruokalajeja.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Keskon kyselyssä suomalaisista piirtyy kuva varsin urautuneina syöjinä. Kansa syö yllättävän perinteisesti kierrättäen arjessaan samoja ruokalajeja.

K-ryhmän Plussa-asiakkailleen tekemästä tutkimuksesta ilmenee, että suomalaisten arki pyörii pitkälti yhdeksän ruokalajin varassa. Tätä voi kutsua nykyinen tuotevalikoima huomioon ottaen suppeaksi.

Suomalaisten "ruokareviiriin" eli arjen suosikkiresepteihin kuuluvat uunilohi, liha-makaronilaatikko ja lihapullat. Listan kärjestä löytyy muutenkin paljon tuttuja jauheliharuokia, mutta myös terveellistä kalaa, kuten kalakeittoa tai paistettua kalaa.

Peräti 61 prosenttia suomalaisista nostaa arjen bravuurikseen uunilohen.

Näin suuri osuus suomalaisista mainitsi tietyn ruokalajin arkiruoakseen Keskon kyselyssä. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ensisilmäyksellä lista näyttää kuin tuulahdukselta menneiltä vuosilta, mutta ruokakulttuurin tutkija näkee suomalaisten valinnoissa jatkuvuuden lisäksi muutostakin.

– Ei me ihan samanlaista ruokaa syödä kuin muutama vuosikymmen sitten. Sinne hiipii pikku hiljaa uutuuksiakin, sanoo Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.

Esimerkiksi lasagnea tai tortillaa ei juuri tunnettu 20–30 vuotta sitten, mutta professorin mukaan ne tietyllä tapaa istuvat suomalaiseen laatikko- ja piirakkaperinteeseen. Mäkelän mielestä italialainen pizza taas on "suomalaistettu" vuosikymmenten saatossa.

Arjen kiireessä helppo valita tuttu ja turvallinen

Suomalaisilla on ainakin puheen tasolla kiinnostusta ja intoa uuden kokeiluun.

64 prosenttia vastaajista nimittäin sanoo olevansa hyvin kiinnostuneita ruoasta ja ravinnosta. Kolme viidesosaa vastaajista taas haluaisi kehittää kokkaustaitojaan ja ruokatietämystään. Vain kymmenesosa kertoo, ettei ruoka juuri kiinnosta heitä: se on vain mahan täytettä.

Silti arjessa käytetään muutamaa tuttua reseptiä yhä uudestaan.

K-ryhmän päivittäistavarakaupan näkemysjohtaja Heidi Jungar. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

K-ryhmän päivittäistavarakaupan näkemysjohtaja Heidi Jungar kutsuu suomalaisten suosikkiruokia helpoiksi, nopeiksi valmistaa ja kohtuuhintaisiksi.

– Kun arki on kiireinen, tartutaan siihen tuttuun ja turvalliseen, koska näin päästään vaivattomasti eteenpäin. Uskon, että niiden sisällä tehdään rohkeammin kokeiluja. Sen uunilohen päälle eksyy entistä eksoottisempia mausteita ja jauheliharuokiakin varioidaan, Jungar sanoo.

Suomalainen varovainen kokeilija

Kyselyn mukaan suomalaisten ruokapöytään tuo arkena vaihtelua kolme ruokalajia.

Vaihtelua lautaselle haetaan itse tehtystä pizzasta, hampurilaisesta ja lämpimistä voileivistä, mutta suosikkilistalta löytyy myös hieman pidemmän kokkausajan vaativaa karjalanpaistia, hernekeittoa ja käristystä.

Mitä uutta suomalainen on sitten valmis maistamaan? Tutkimuksen mukaan totutusta poikkeavia ruokalajeja ollaan valmiita kokeilemaan vain muutamaa kerrallaan. Vastaajat nostivat kärkeen intialaisen klassikon butter chickenin, tuliset thairibsit ja halloumi-kasvispihvit.

– Suomalainen on vähän varovainen kokeilun suhteen. Me tarvitaan kannustusta. Ruuassa pitää olla aina jotain tuttua, jotta uutta voidaan tuoda siihen rinnalle mukaan, Heidi Jungar kertoo.

Arjen vaihtelua suomalaisten ruokavalioon tuovat myös tortillat, hernekeitto, lasagne, karjalanpaisti, poro- tai riistakäristys, lihamureke ja porsaan sisäfilee. Osa ruokalajeista löytyy myös arjen suosikeista. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Halloumi-kasvispihvit ja grillattu avokado hedelmänsalsan kera ovatkin ainoa varsinainen kasvisruoka jotain uutta-listalla. Suomalaisten maku näyttää olevan aika lihapitoista.

Kanaruuat puuttuvat suosikeista, vaikka lihankulutustilastojen mukaan suomalaiset ovat lisänneet kanan käyttöä.

– Tämä on vähän yllättävää. Ehkä se kana on siellä tortillan sisällä. Suomalaiset kuluttavat kuitenkin siipikarjanlihaa saman verran kuin naudanlihaa. Kasvikset taas voivat olla myös lisukkeena, Johanna Mäkelä arvelee.

Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä. Kuva: Eva Frantz

Suomalaisilta kysyttiin myös mitä ruokia he voisivat tulevaisuudessa kokata. Sieltä alkoi jo löytyä ahvenfileiden lisäksi eksoottisempia ruokalajeja kuten viherkeitto, vuohenputkipinaattiletut ja tikka masala mac 'n cheese.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset voi jakaa neljään ryhmään suhtautumisessa ruokaan. Seitsemälle prosentille vastaajista ruoka on olennainen osa identiteettiä ja rakas harrastus. Neljäsosalle ruoka merkitsee jo selvästi pelkkää ruuanlaittamista tai syömistä enemmän.

Suurin osa suomalaisista, 44 prosenttia, näyttää olevan vaiheessa, jossa kiinnostus ruokaa kohtaan on herännyt ja omia taitoja halutaan kehittää. Hieman yli viidesosalle ruoka on vain arkinen välttämättömyys.

K-ryhmän kyselyyn vastasi noin 1000 K-Plussan jäsentä tammikuussa. Vastaajat saivat valita kymmenistä erilaisista ruokalajeista. Kyselytutkimuksen otos edustaa suomalaista väestöä. K-Plussan jäseniä on kaikkiaan noin 3,6 miljoonaa.

**Lue myös: **Tässä nousijat ja laskijat: Avokado valloittanut suomalaiset, perusmaito ei maistu – syömme yhä terveellisemmin

Miltä näyttää ruokakauppa vuonna 2028? K-ryhmä esitteli viisi tulevaisuuden visiota