Isot miehet ottavat mittaa toisistaan – FBI:n ex-pomo James Comey käyttää kirjassaan Donald Trumpin omia keinoja

Presidentti Trumpin erottama liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey on ensimmäinen huipputason viranhaltija, joka uskalsi haastaa Trumpin arvovallan ja nöyryyttäävän käyttäytymisen. Comeyn aseena ovat muistelmat kesken kiivainta Venäjä-tutkintaa.

203 senttimetriä pitkä James Comey kohoaa lähes päätä pitemmäksi kuin presidentti Donald Trump, jonka pituus on 192 senttimetriä. Kuva: AOP

Harvassa ovat vaikutusvaltaiset miehet, joita presidentti Donald Trump joutuu katsomaan yläviistoon. Liittovaltion poliisin FBI:n entinen johtaja James Comey on erotettunakin tällainen harvinaisuus.

Comeylla on arvovaltaa ja fyysistä mittaa. Hän on päätä pitempi presidentti Trumpia. Miesten muutamissa yhteiskuvissa Trump näyttää altavastaajalta, vaikka kuvakulman vääristymät sivuutettaisiin.

James Comeyn asema on ainakin tällä hetkellä herkkä. Washingtonissa ei ole osattu antaa yksiselitteistä syytä, miksi Comey päätti julkaista muistelmansa nyt, keskellä erityistutkija Robert Muellerin johtamia Trumpin vaalikampanjan Venäjä-selvityksiä.

Kaikki ovat varuillaan, jotta eivät tulisi sotketuiksi Washingtoniin upottavaan poliittiseen suohon, jota Trump salaojittaa ja kuivattaa ja jossa juristien kasvava armeija tekee rahakasta työtään.

Frank Sesno toimi uutiskanava CNN:n toimittajana ja Valkoisen talon kirjeenvaihtajana yli 20 vuotta. Kuva: Pete Marovich / EPA

Comey koki tulleensa nöyryytetyksi

Kaapelikanava CNN:n entinen Valkoisen talon kirjeenvaihtaja ja Georgetownin yliopiston nykyinen journalistiikan osaston johtaja Frank Sesno löytää useita syitä, miksi Comey ajoitti muistelmansa juuri tähän hetkeen.

Sesno ottaa ensimmäiseksi perusteluksi sen, että James Comey tunsi olevansa perusteellisesti nöyryytetty ja loukattu.

– Erottamalla Comeyn viime vuoden toukokuussa ja julkisesti haukkumalla häntä, presidentti Trump kohteli FBI:n johtajaa tavalla, jolla kukaan presidentti ei ole Comeya kohtaan aiemmin käyttäytynyt.

Sesno muistuttaa, että Comey on pitkäaikaisena lakimiehenä, syyttäjänä ja korkeiden virkojen haltijana kehittynyt hyvin suoralinjaiseksi ja suorapuheiseksi tutkijaksi, jolle totuus on tärkein arvo. Hän on tottunut toimimaan valaehtoisten lausuntojen perusteella.

Comey otti Trumpin keinot käyttöön

Toiseksi James Comey päätti, että hän ei alistu Trumpin nöyryyttävään käsittelyyn, jonka kohteeksi Washingtonin politiikan huiput yksi toisensa jälkeen ovat Trumpin aikana ajautuneet.

Sesno mainitsee esimerkkeinä oikeusministeri Jeff Sessionsin, senaatin republikaanien johtajan Mitch McConnellin ja tuoreimpana edustajainhuoneen puhemiehen Paul Ryanin. He kaikki ovat nuolleet haavansa Trumpin röykytyksen edessä ja päätyneet kantaan, että itsensä puolustaminen vain pahentaisi tilannetta.

Koska Trump ei ole tottunut vastustukseen, hän on voinut jatkaa lähipiirin kiusaamista ja raatelemista. Comey yllätti ottamalla käyttöönsä Trumpin keinot. Trumphan lausui jo 1987 kirjassaan The Art of the Deal, että kaikki julkisuus on hyvästä.

Comey ei kiusaa, mutta osaa toimia mediamaailmassa.

Paikka historiassa ja raha kiinnostavat

Sesnon mukaan kolmanneksi Comey haluaa jättää historian kirjoihin oman selostuksensa, kuinka Trump hoitaa virkaansa. Comey on yksi harvoja huipputekijöitä, jolla on ensikäden tietoa ja kokemusta Trumpin toimintatavoista ja persoonasta. Kyse on samalla oman taustan suojaamisesta.

– Comey on ilmeisimmin katsonut asiakseen kertoa, että "keisarilla ei ole vaatteita", kun hän lausui, että Trump on moraalisesti epäpätevä hoitamaan presidentin tehtävää, sanoi Sesno Ylen puhelinhaastattelussa Washingtonista tiistai-iltana.

Yhdysvalloissa raha on myös ratkaiseva ja täysin hyväksyttävä syy kirjan julkaisemiseen.

Frank Sesno uskoo, – vaikkei summia tiedäkään – , että Comey on saanut huomattavan korvauksen kustantajalta. Julkisuus takaa lisäksi muhevat puhujapalkkiot jatkossa.

Kuva: Levine-Roberts / AOP

Comeyn kirjan, A Higher Loyalty, on julkaissut MacMillan. (siirryt toiseen palveluun)Sama kustantaja toi tammikuussa markkinoille Michael Wolffin kirjan Fire and Fury. Wolffin kirjan ensipainos oli 150 000. Sitä on nyt myyty eri muodoissaan pari miljoonaa kappaletta.

Comeyn kirjan ensipainos on peräti 850 000 kappaletta. Luku paljastaa, millaiset myyntiodotukset kustantajalla on.

Kirja tekee Muellerin erottamisesta hankalampaa

Frank Sesno pohtii myös Comeyn kirjan vaikutuksia erityistutkija Robert Muellerin asemaan ja työhön.

– Jos presidentti Trump päättää erottaa Muellerin, hän tekee sen välittämättä seurauksista.

Comeyn kirja tekee potkujen antamisesta kuitenkin poliittisesti hankalan päätöksen Trumpille. Muellerin erottaminen lähitulevaisuudessa näyttäisi juuri siltä, että potkut liittyvät kirjan paljastuksiin ja Trumpin henkilökohtaiseen vihaan Comeya kohtaan.

– Näin se on. Miehet ottavat mittaa toisistaan, Sesno sanoo.

Lue myös: