1. yle.fi
  2. Uutiset

Eduskunta sai lukupiirin karaoke- ja moottoripyöräkerhojen rinnalle – "On kiitelty, että vihdoinkin"

Kansanedustajilta periaatteessa hyvin innostuneen vastanoton saanut kirjapiiri kokoontui ensi kerran keskiviikkona 18.4. Monella oli kuitenkin työesteitä. Keskusteltavana oli Juha Hurmeen Finlandia-palkittu teos Niemi.

Kirjallisuuspiirit
eduskunta lukupiiri Juha Hurme
Kirjailija Juha Hurme kertoo eduskunnan lukupiirissä kirjastaan Niemi (2017). Puhetta johtaa kansandedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.)Jyrki Lyytikkä/ Yle

Eduskunnan kirjapiiristä aloitteen tehnyt kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto kertoo, että kiinnostus uutta lukupiiriä kohtaan on ollut suurta.

– Heti kun kirjapiiri viime viikolla perustettiin, ilmoittautumisia alkoi sataa kaikista puolueista, kymmeniä kaikkiaan.

Paikalle eduskunnan kirjastoon vajaan parin tunnin lukupiiriin saapui iltapäivällä kello neljä kolmisenkymmentä innokasta. Heistä kuitenkin vain kourallinen oli kansanedustajia.

Alanko-Kahiluoto kertoo, että moni edustaja pahoitteli työkiireiden estäneen osallistumisen.

eduskunta lukupiiri Juha Hurme
Eduskunnan ensimmäisessä lukupiirissä 18.4.2018 oli kolmisenkymmentä osanottajaa.Jyrki Lyytikkä/ Yle

Lukupiiriläisten joukossa oli valiokuntaneuvoksia, eduskuntaryhmien ja eduskunnan kanslian työntekijöitä, avustajia sekä eduskunnan kirjaston henkilökuntaa.

Käsiteltävänä oli kovassa nosteessa olevan Juha Hurmeen vuoden 2017 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saanut Niemi -teos. Se kertoo Suomen niemen, kielen ja kirjallisuuden historiasta, valta- ja kielipolitiikasta.

Kirjailija oli myös kutsuttu paikalle.

Voimme näyttää esimerkkiä lukupiirillämme

Outi Alanko-Kahiluoto

Suomen Kustannusyhdistys lahjoitti viikko sitten kirjapiirin perustamisen kunniaksi kaikille maamme kahdellesadalle kansanedustajalle Hurmeen Niemen.

eduskunta lukupiiri Juha Hurme
Eduskunnan lukupiirissä kuvattavina kirjailija Juha Hurme, Hannele Jyrkkä Suomen Kustannusyhdistyksestä ja kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.Jyrki Lyytikkä/ Yle

Raamattu-ryhmä ja näytelmäkerho jo toiminnassa

Suomen eduskunnassa kansanedustajien ja henkilökunnan ilona on kirjava valikoima harrastepiirejä kalastuksesta karaokeen ja moottoripyöräilystä eränkäyntiin. Tarjolla on myös Raamattu-ryhmä sekä Teatteri- ja näytelmäkerho.

Sen sijaan kirjallisuuteen paneutunutta lukupiiriä tai kirjakerhoa ei Arkadianmäellä ole koskaan ollut.

– On kiitelty, että vihdoinkin! Esimerkiksi Ruotsin parlamentissä kirjakerho on kokoontunut jo vuosikymmenien ajan, Alanko-Kahiluoto kertoo.

Tämä on Suomen tärkein työpaikka. On tärkeää, että näytämme arvostavamme kulttuuria ja lukemista.

Outi Alanko-Kahiluoto

Eduskunnan kirjapiirillä on perustajansa mukaan tärkeä symbolinen merkitys lukemiselle ja kotimaisen kirjallisuuden arvostukselle.

– Voimme näyttää esimerkkiä lukupiirillämme. Tämä on Suomen tärkein työpaikka. On tärkeää, että näytämme arvostavamme kulttuuria ja lukemista. Poliitikkojen tehtävä on rakentaa yhteiskuntaa, jossa sivistystä arvostetaan.

eduskunta lukupiiri Juha Hurme
Juha Hurme kirjoittaa omistuskirjoitusta romaaniinsa Niemi (2017).Jyrki Lyytikkä/ Yle

Keskustelu luontevaa, ei pönötystä

Outi Alanko-Kahiluoto on taustaltaan kirjallisuudentutkija. Kun hän muiden kansanedustajien tapaan sai viikko sitten Juha Hurmeen nelisataasivuisen teoksen, hän pisti töpinäksi ja luki romaania jokaisessa mahdollisessa välissä ja muodossa.

– Luin sitä paperikirjana, e-kirjana ja kuuntelin työmatkoilla äänikirjana, että ehtisin lukea koko kirjan. Rutistus on ollut melkoinen.

Olen lukenut romaania paperikirjana, e-kirjana ja kuunnellut työmatkoilla äänikirjana, että ehtisin sen lukea.

Outi Alanko-Kahiluoto

Ensimmäisen lukupiirin kolmestakymmenestä osallistujasta valtaosa oli Niemensä lukenut. Keskustelu oli luontevaa, pönötystä ei ollut, eivätkä kysymykset loppuneet kiusallisesti kesken.

Päivänpolitiikkaa ei ensimmäisessä lukupiirissä puhuttu, mutta kielipolitiikkaa kyllä. Osallistujia kiinnosti kovasti Juha Hurmeen näkemys ruotsinkielen asemasta Suomessa.

Suomen ja Ruotsin valtioiden ja kielten rinnakkaiselosta on historiankirjoituksessa annettu Juha Hurmeen mukaan kielteisempi kuva kuin tilanne on ollut. Kielteisyys ruotsia kohtaan on kirjailijan mukaan melko uusia asia. Ennen rinnakkaiselo on ollut mutkatonta.

eduskunta lukupiiri Juha Hurme
Eduskunnan uuden lukupiirin ensimmäinen teos oli Juha Hurmeen Niemi (2017).Jyrki Lyytikkä/ Yle

"Ei mitään katekismuskuulustelua"

Seuraavan kerran eduskunnan kirjapiiri kokoontuu kesäkuussa. Kirjasta päätetään lähiviikkoina.

Kirjapiiri kokoontuu kaksi tai kolme kertaa istuntokaudessa eli noin puolessa vuodessa. Tällaisen tahdin ei uskota käyvän ylivoimaiseksi kansanedustajille eikä haittaavan heidän muita töitään.

Kesäkuun kirjapiiri pidetään todennäköisemmin eduskunnan lisärakennuksen Pikkuparlamentin Kansalaisinfon auditoriassa. Sinne on kaikilla, myös tavallisilla kansalaisilla, vapaa pääsy.

Eikä ole niin väliksi, onko käsiteltävän teoksen lukenut vai ei, Outi Alanko-Kahiluoto vakuuttaa.

– Se ei ole mikään katekismuskuulustelu, ei vaadita todistamaan, että on lukenut kirjan kannesta kanteen.

Lue seuraavaksi