1. yle.fi
  2. Uutiset

Ratikka innosti tamperelaiset tekemään kekseliäitä kuvamanipulaatioita: Van Halen, possujuna, pinkki...

Tuleva ratikka on innostanut tamperelaisia väittelemään ratikan väristä. Sosiaalisessa mediassa ratikan väriä ja kuvitusta kommentoidaan vilkkaasti.

raitioliikenne
kuvamanipulaatio pinkistä ratikasta
Tuomas Palonen teki kuvamanipulaation ratikasta. Havainnekuva Transtechin pressikuva.Tuomas Palosen tekemä kuvamanipulaatio

Tuleva ratikka on innostanut tamperelaisia väittelemään ratikan väristä. Samalla tamperelaisista on kuoriutunut kuvamanipulaation mestareita.

Keskusteluryhmissä on nähty jos jonkinlaisia kuvamanipulaatioita ratikan väristä ja kuvioinnista. Kuvat manipuloinneista liikkuvat vilkkaasti Facebook- ja Twitter-keskusteluissa.

Huomiota on saanut esimerkiksi Tuomas Palosen, 32, kuvat pinkistä ratikasta.

– En muista kummempia kuvamanipulaatioita aiemmin tehneeni, mutta harrastuksissani tarvitsen kuitenkin kuvankäsittelytaitoja, Palonen kertoo.

Tampereella on käyty kuumaa keskustelua, miksi suosittu pinkki väri ei ole vaihtoehtona ratikan väriksi.

Yle kertoi ennen pääsiäistä, että yleisön suosikkina ollut pinkki ei ole suunnittelupöydällä. Ratikan virallisessa äänestyksessä vaihtoehdot väriksi ovat punainen, tummansininen ja vaaleansininen.

Tuomas Palonen on jo pitkään käyttänyt Corelin Paint Shop Pro -ohjelmaa kuvankäsittelyyn. Palonen on melkein valmis liikenne- ja kuljetustekniikan diplomi-insinööri Tampereen teknillisestä yliopistosta.

– Teekkariympäristössä monta vuotta olleena kekseliäisyys ja idearikkaus eivät minua niinkään hämmennä. Mielestäni Tampere noin yleensä on kekseliäs kaupunki, joka luo uutta ja katsoo tulevaisuuteen, kunhan vanhemman polven "ei ny tehrä tästä numeroo" -mentaliteetista päästäisiin eroon, hän sanoo.

Keskustelupalstoilla on käyty keskustelua myös siitä, mikä on oikea sävy pinkille ratikalle.

– Pinkin ratikan photoshoppailuinto lähti ehkä siitä, kun ryhmän ensimmäisinä päivinä tein sinne kyselyn, jolla yritin selvittää, minkä värisenä ihmiset mieltävät pinkin, Palonen sanoo.

Kansanliikkeitä ainakin kaksi

Ratikan ympärille on syntynyt ainakin kaksi kansanliikettä Facebookiin.

Tamperelaiset pinkin ratikan puolesta -ryhmässä on 3 500 jäsentä. Myös huumoripitoisessa Van Halen -ryhmässä oli keskiviikkona jo tuhat kannattajaa. Van Halen on menestyksekäs yhdysvaltalainen hard rock -yhtye.

Ratikka on manipuloitu Eddie Van Halenin kuuluisan kitaran väreihin.

Tässäkin ryhmässä kuvamanipulaatio kukoistaa.

Pinkkiä ratikkaa kutsutaan Tampereella Särkänniemen klassikkolaitteen mukaan possujunaksi. Tämä on saanut sosiaalisessa mediassa omat kuvansa.

Vaihtoehtojen näkeminen auttaa

Arkkitehtiopiskelija Mari-Sohvi Miettinen teki kuvamanipulaatiot nopeasti auttaakseen ihmisiä hahmottamaan värit.

– Joku surkutteli Facebook-ryhmässä, että kunnon havainnekuvat on tehty vaan sinisestä ratikasta. Ajattelin, että asiahan on helposti korjattu! Eri värivariaatioiden teko vaati vain muutaman minuutin photoshoppauksen, Miettinen kertoo.

Kolme kuvamanipulaatiota ratikasta
Kuvakaappaus FB-ryhmästä

Miettisen mukaan ihmisille on tärkeää nähdä ratikka väreineen osana omaa kaupunkiympäristöä eikä vain abstraktisti valkoisella taustalla.

– Tuntuu olevan yleistä, että nykyaikana kun havainnekuvat ovat niin realistisia, niin ihmiset syynäävät niitä tosi tarkasti ja ovat usein pettyneitä kun todellisuus ei täysin vastaa kuvaa. Ehkä siksi niiden tekemistä myös säästellään.

Kaupunkilaisilla on kova tarve osallistua asiaan enemmän kuin vaan kommentoimalla kolmea annettua vaihtoehtoa, Miettinen sanoo.

– Pinkki ratikka on saanut mediahuomiota, mutta veikkaan, että suurin osa tamperelaisista on kuitenkin jonkin sovinnaisemman värin kannalla.

Myös kuviolliset ja kirkkaat värit sekä jääkiekkoseurat ovat saaneet omat manipulaationsa.

Tampereen ratikan lopullinen muoto ja väritys julkaistaan loppuvuodesta. Ratikka alkaa liikennöidä Tampereella vuonna 2021.

Ratikan väristä on valtuustokysely ensi maanantaina.

Lue seuraavaksi