Metsojen tirkistely haastaa norppaliven – sähköisiä soidinmenoja voi katsella suoraan riistakamerasta

Metson lemmenleikkien uskotaan huipentuvan vapun tienoilla.

Riistakamera
Metso
Korea metso on Keski-Suomen maakuntalintu.Seppo Haavisto / AOP

Metson soidinaika on alkamassa, ja niiden koreita soidinmenoja voi seurata tänä vuonna Keski-Suomen Metsoparlamentin riistakameroiden avulla, kerrotaan Metsoparlamentin tiedotteessa.

Kamerat on viety Petäjäveden maastoon viime vuoden soidinkeskukseen muutama päivä sitten. Liiketunnistimella varustettu riistakamera (siirryt toiseen palveluun) lähettää viiden sekunnin pituisia teräväpiirtovideoita lintujen toimista.

Ukot yöpyvät soidinpaikalla ja aloittelevat turnajaisia päivän fiilisten mukaan. Naarasmetson eli koppelon vierailu sähköistää soidinta, mutta kovin into hiipuu pian naaraan poistuttua.

– Tunnelma soidinpaikalla tiivistyy huhtikuun loppua kohti, kun naaraat saapuvat soidinpaikalle tositarkoituksella katsastamaan kukkojen kuntoa. Metson soidin huipentuu paritteluihin soidinpaikan valtakukon kanssa vapun tienoilla, kertoo riistapäällikkö Olli Kursula Suomen riistakeskukselta.

Ukkometso talvisessa maisemassa.
Jos valtakukko ei ole vaihtunut, metsojen parittelu näkyy tänä vuonna samassa paikassa kuin viime vuonna. Kuvan metso ei ole soitimella, vaan juttelee kuvaajalle muuten vain.Joona Korpi / Yle

Soidinkamerat ovat yksi keino muistuttaa metsänomistajia ja luonnossa liikkujia metson elinolojen suojelemisesta. Keski-Suomen Metsoparlamentti muun muassa neuvoo metson pesien suojaamisessa ja metsometsien hoidossa ja kartoittaa metson soidinpaikkoja, ja onhan metso Keski-Suomen maakuntalintu.

Viime keväänä soidinpaikalla oli viisi ukkometsoa ja viisi koppeloa. Kamerat on asennettu viime vuoden soidinkeskukseen. Jos valtakukko ei ole vaihtunut, paritellaan tänäkin keväänä samalla kummulla aivan kameroiden edessä.

Kuvattava soidinpaikka on nuorehkossa mäntymetsässä, jossa sekapuuna kasvaa jonkin verran kuusta ja harvennuksessa on säästetty runsaasti alikasvoskuusikkoa. Kuuset antavat metsoille niiden kaipaamaa suojaa. Maasto on kumpareinen, joten paikka on tyypillinen keskisuomalainen metson soidinpaikka. Soidinseuranta on toteutettu Keski-Suomen Metsoparlamentin ja Eränetin verkkokaupan yhteistyönä.

Metsokameran lisäksi eläinten ja luonnon ystävät voivat katsella esimerkiksi jo tunnetuksi tullutta norppaliveä (siirryt toiseen palveluun) tai sääksikameraa (siirryt toiseen palveluun). Kattava lista luonnon livekameroista löytyy tästä Ylen linkistä.