1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vapaakauppa

EU solmii vapaakauppasopimuksen Japanin kanssa: Japanilaisautot voivat halventua, suomalaisten puutuotteiden vienti helpottua

Japanin ja Singaporen sopimukset on nyt neuvoteltu valmiiksi. Samaan aikaan EU pyrkii välttämään Yhdysvaltain määräämät teräksen ja alumiinin suojatullit.

vapaakauppa
Tuotantoa Toyotan Tsutsumin autotehtaalla Japanissa. Japanin ja EU:n vapaakauppasopimus alentaa japanilaisautojen tuontitulleja.
Tuotantoa Toyotan Tsutsumin autotehtaalla Japanissa. Japanin ja EU:n vapaakauppasopimus alentaa japanilaisautojen tuontitulleja.Franck Robichon / EPA

StrasbourgJapanin ja EU:n neuvottelut vapaakauppasopimuksesta on saatu päätökseen, ja sopimus siirtyy nyt jäsenmaiden käsittelyyn. Kyseessä on EU:n historian suurin kahdenvälinen vapaakauppasopimus, joka alentaa poistaa valtaosan tulleista unionin ja Japanin välisessä kaupassa.

EU:n viennin arvo Japaniin on 86 miljardia euroa vuodessa. Eurooppalaisten yritysten maksamat tullit alenevat noin miljardi euroa. Suomalaisyrityksiä koskee etenkin metsäteollisuuden tullien aleneminen.

– Puutalojen ja puutuotteiden vienti Japaniin tulee helpottumaan, sanoi komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

Lisäksi sopimus alentaa tulleja eurooppalaisille maataloustuotteille, ja avaa Japanin julkisia hankintoja eurooppalaisille yrityksille.

Japanilaisautot halpenevat

Samalla laskevat myös japanilaisen tuontitavaran tullimaksut. Japanilaisista autoista on peritty kymmenen prosentin tuontitullia, joka poistuu siirtymäajan jälkeen. Japanilaisten autojen hinnat todennäköisesti laskevat.

– Eurooppalainen autoteollisuus on tämän hyväksynyt, Katainen sanoi.

Komissio ilmoitti samaan aikaan myös Singaporen kanssa neuvotellun kauppasopimuksen valmistumisesta. Molemmat sopimukset menevät seuraavaksi jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin käsittelyyn.

EU:n tavoitteena on, että molemmat sopimukset saadaan voimaan ennen kuin nykyisen komission toimikausi päättyy kesällä 2019. Sopimukset kuuluvat EU:n omaan toimivaltaan, eli ne eivät edellytä ratifiointikierrosta jokaisen jäsenmaan parlamentissa.

EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus oli kaatua syksyllä 2016 siihen, että Belgian ranskankielinen alue Vallonia kieltäytyi ratifioimasta sopimusta. Japanin ja Singaporen sopimuksiin Vallonian hyväksyntää ei enää tarvita, koska niissä ei ole mukana investointisuojapykäliä eikä sen takia myöskään kiistanalaista riitojenratkaisumekanismia.

Yhdysvaltain suojatullien kohtalo auki

Samaan aikaan kun EU alentaa tulleja Japanin ja Singaporen kanssa, se valmistautuu tullien korottamiseen Yhdysvaltain suuntaan. Yhdysvallat on myöntänyt unionille teräksen ja alumiinin suojatulleista poikkeuksen, joka umpeutuu vappuna.

EU toivoo yhä, että poikkeukselle myönnettäisiin Washingtonissa jatkoa. Mutta Yhdysvaltain hallinto ei ole antanut viestiä aikeistaan suuntaan eikä toiseen.

– Toistaiseksi tässä ei ole mitään liikettä tapahtunut, Katainen sanoi.

Lue seuraavaksi