Tämän videon takia Starbucks lähettää 175 000 ihmistä rasisminvastaiseen koulutukseen – uusi kohu jo nousemassa

Starbucks-kahviloissa on ollut mielenosoituksia. Kaliforniassa nousi esiin uusi epäily asiakkaan rasistisesta kohtelusta.

Uutisvideot: Starbucks kohun keskellä
Uutisvideot: Starbucks kohun keskellä

Yhdysvaltalainen kahvilaketju Starbucks sulkee kaikki Yhdysvalloissa toimivat liikkeensä toukokuun lopulla yhdeksi päiväksi. Yhtiön kaikki työntekijät osallistuvat tuolloin koulutukseen, jossa opetetaan eri rotuja edustavien asiakkaiden tasa-arvoista kohtelua.

Kaikki alkoi välikohtauksesta Philadelphiassa sijaitsevassa kahvilassa viime viikon torstaina. Kaksi mustaihoista miestä oli istunut kahvilassa. He olivat pyytäneet saada käyttää kahvilan WC:tä. Kahvilan työntekijä oli sanonut, että WC oli vain maksaville asiakkaille, eivätkä miehet olleet tilanneet mitään.

Miehet pysyivät pöydässään. Myyjä kertoi heille, että he jos he eivät osta mitään, heidän pitäisi poistua. Miehet kieltäytyivät lähtemästä. Jälkeenpäin he kertoivat odottaneensa tuttavaansa.

Tässä vaiheessa liikkeen johtaja kutsui paikalle poliisin. Videolla nähdään, kun poliisi puhuttaa rauhallisesti käyttäytyneitä miehiä ja laittaa heille käsiraudat.

Kahvilan muut asiakkaat ihmettelevät, miksi näin tehtiin, koska miehet eivät olleet aiheuttaneet mitään häiriötä.

Miehet joutuivat pidätettyinä poliisiasemalle, mistä he pääsivät vapaiksi kahdeksan tuntia myöhemmin.

Asiakkaat protestoivat

Starbucks on joutunut tapauksen johdosta voimakkaan painostuksen kohteeksi. Ihmisjoukot ovat vallanneet liikkeitä ja vaatineet tasa-arvoista kohtelua.

Yhtiön toimitusjohtaja Kevin Johnson on näkyvästi puuttunut tilanteeseen. Hän on käynyt henkilökohtaisesti pyytämässä anteeksi Philadelphian liikkeen asiakkailta.

Starbucksin johto on myös päättänyt pitää kaikki Yhdysvalloissa 8 000 toimivaa liikettä kiinni 29.5., jolloin henkilökunnalle annetaan tasa-arvo-opetusta.

Philadelphian kahvilan johtaja on joutunut lähtemään yrityksestä.

Uusi kohu

Starbucksiin kohdistuva kohu ei ota loppuakseen, sillä Etelä-Kaliforniassa asuva musta mies on uuden kuohunnan innostamana julkaissut jo tammikuussa kuvaamansa videon.

Hän oli yrittänyt käydä Starbucksin WC:ssä ja pyytänyt sitä varten kassalta ovenavauskoodia. Myyjän mukaan hän ei saanut sitä, koska ei ollut ostanut mitään.

Heti tämän jälkeen kahvilaan oli tullut valkoihoinen mies, jolle koodi oli annettu, vaikka hänkään ei ollut ostanut mitään. Mustaihoinen asiakas kuvasi videolle, kun hän tivasi myyjältä, oliko hänen ihonvärinsä syy myyjän päätökseen.

Kalifornian tapaus on nähtävillä esimerkiksi tämän BBC:n uutisen (siirryt toiseen palveluun) kautta.