Rakennusalan lakko alkaa – työnantajapuoli varautuu mittaviin menetyksiin

Rakennusalan lakonuhan sovittelu on päättynyt tuloksettomana. Rakennustuoteteollisuuden lakot alkavat torstaina.

lakot
Rakennustyömaa Tripla Pasilassa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla käyty rakennusalan sovittelu ei tuonut ratkaisua alan palkkakiistaan. Neljän viikon ajalle suunnitellut seitsemää rakennusteollisuuden yritystä koskevat kaksipäiväiset lakot alkavat huomenna.

Myös lakon osapuolet Rakennusliitto ja Rakennusteollisuus RT jatkavat neuvotteluja huomenna.

Lakon piirissä ovat Betonimestarit Oy, Betset Oy, Parma Oy, Rajaville Oy, Parmarail Oy Ab, Rudus Oy ja Ruskon Betoni Oy. Lakkoon menevien yritysten tuotanto vastaa reilusti yli puolta betonielementtien ja lähes kahta kolmannesta valmisbetonin tuotannosta.

Rakennusteollisuusliiton mukaan lakon vaikutukset koko rakentamiseen ovat merkittävät, koska betonitoimitusten viivästymiset aiheuttavat ketjureaktion työmaiden aikatauluttamiseen.

Lakko vaikuttaa liiton mukaan välillisesti koko rakentamisen ketjuun ja voi pysäyttää työmaita. Liiton arvion mukaan vaikutukset koko rakennusalaan ovat 30 miljoonaa euroa päivässä.

Rakennusalan kiista koskee lähinnä palkoista sopimista. Työnantaja on tarjonnut kahdelle vuodelle yleisen linjan mukaista 3,2 prosentin palkankorotusta. Rakennusliiton palkankorotusvaatimus on ollut vajaat 6 prosenttia kahdelle vuodelle.