Vaasan lahjusjupakka muistuttaa virkamiehiä tarpeesta olla varovainen, arvioi korruptiotutkija – "Lahjoille on hyvä olla euromääräiset rajat"

Kunnilla olisi hyvä olla selkeät rajat siitä, millaisia lahjoja virkamiehet voivat ottaa vastaan, sanoo Vaasan yliopiston emeritusprofessori Ari Salminen.

lahjonta
Emeritusprofessori Ari Salminen
Emeritusprofessori Ari Salminen on Suomen johtavia korruption ja hallinnon etiikan tutkijoita.Jarmo Panula/Yle

Vaasan lahjusjupakan saama julkisuus muistuttaa suomalaisia virkamiehiä siitä, että heidän täytyy olla tarkkana vastaanottaessaan lahjoja tai kestitsemistä. Näin arvioi Vaasan yliopiston emeritusprofessori Ari Salminen.

Virkamiesten täytyy esimerkiksi kyetä arvioimaan, milloin tarjottu lahja on niin merkittävä, että sitä voidaan pitää lahjontana.

– Korostaisin, että julkisten organisaatioiden on hyvä rakentaa vahvat eettiset säännöt omalle toiminnalleen. Tarvittaessa on hyvä antaa vaikka euromääräiset rajat lahjoille ja vieraanvaraisuudelle, Salminen sanoo.

– Aina voi myöskin kääntyä esimiehen puoleen ja käydä keskustelua, voidaanko esimerkiksi jokin matka ottaa vastaan.

Pohjanmaan käräjäoikeus hylkäsi tänään kaikki syytteet niin sanotussa Vaasan lahjusjupakassa. Jutussa oli syytettynä neljä vaasalaisen maanrakennusyrityksen edustajaa lahjuksen antamisesta ja neljä kaupungin virkamiestä lahjuksen ottamisesta.

"Tämähän on ollut reilu peli"

Ari Salminen on hallinnon etiikan ja korruption johtavia tutkijoita Suomessa. Hän toteaa käräjäoikeuden tehneen Vaasan tapauksessa suuren työn.

– Koko päätös on yli 50-sivuinen. Tapauksessa keskeinen pointti on, että minkäänlaista lahjontaa ei pystytty näyttämään toteen.

Salminen uskoo, että Vaasan kaupunki on ottanut tapauksesta kuitenkin oppia ja kehittänyt toimintatapojaan. Haittaa kaupungin maineelle hän ei näe koituneen.

– Tämähän on ollut reilu peli. Syyttäjä on katsonut, että asiat on syytä käydä läpi ja käräjäoikeus on ne käsitellyt huolellisesti. Minusta se puhdistaa ilmaa.

Hän uskoo myös syytettyinä olleiden virkamiesten ja maanrakennusyhtiön edustajien maineen puhdistuvan nopeasti, vaikka syytettyjen nimet on kerrottu mediassa.

Jutun syyttäjä ei osannut vielä tänään arvioida, aikooko valittaa tuomiosta hovioikeuteen.