Hyppää sisältöön

Ihmisten ja koirien vapaa liikkuvuus EU-alueella kasvattaa riskiä, että vaarallinen myyräekinokokki pääsee Suomeen

Koiravaljakoita voi tuoda Keski-Euroopasta Suomeen ilman että loislääkinnän laiminlyönti paljastuu.

Kuva: Sanna Pirkkalainen/Yle

Lapissa paikallisilla koiravaljakkoyrityksillä on tuhansia koiria. Niiden kakkapäästöjä eläinlääkärit eivät pidä loisriskinä, koska Suomessa ei ole ihmiselle vaarallista myyräekinokokkia.

Lappiin tulee kuitenkin koiravaljakoita myös Keski-Euroopasta sellaisilta alueilta, joilla esiintyy vaarallista myyräekinokokkiloista. Niiden mukana loinen voi tulla myös Suomeen, mikäli koiran lääkitys on laiminlyöty.

Erämaassa liikkuu ulkomaisia koiravaljakkoja

Esimerkiksi Enontekiöllä Käsivarren erämaa-alueella Haltin reitillä liikkuu nykyään myös ulkomaisia turisteja omilla koiravaljakoilla. Paikallisten safariyritysten ja Metsähallituksen kenttätyöntekijöiden havaintojen mukaan valjakoita on ollut muun muassa Tšekeistä ja Saksasta.

EU-säännösten mukaan yli viiden koiran ryhmän Suomeen tuonti vaatii lähtömaan eläinlääkärin todistuksen raivotautirokotuksesta ja myyräekinokokkiloisen häätölääkityksestä. Lisäksi koiraryhmän maahantulosta on tehtävä ilmoitus EU:n TRACES -järjestelmässä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira näkee järjestelmästä yli viiden koiran ryhmistä tehdyt ilmoitukset. Eviran tietojen mukaan Suomeen ei viime vuoden (2017) tammi-huhtikuussa ilmoitettu TRACES-järjestelmään yhtään yli viiden koiran ryhmää Tšekeistä tai Saksasta.

Tänä vuonna Tšekeistä tai Saksasta ei ole ilmoitettu yhdenkään yli viiden koiran ryhmän päämääräksi Enontekiötä. Inari on ilmoitettu päämääräksi yhdeksän koiran ryhmälle Tšekeistä.

Paikallisten havaintojen ja Eviran tietojen vertailun perusteella näyttää todennäköiseltä, että viime ja tänä talvena (2017 ja 2018) Enontekiöllä Haltin reitillä on retkeillyt keskieurooppalaisia koiravaljakoita, joiden omistajat ovat laiminlyöneet TRACES-ilmoituksen teon.

Myyräekinokki voi aiheuttaa vakavan maksasairauden

Lapin läänineläinlääkäri Pirkko Pirisen mukaan myyräekinokokin leviämisriski voi piillä Keski-Euroopasta tuotavissa koirissa.

– Jos meille tulee muualta Euroopasta koiria, joita ei ole asianmukaisesti lääkitty, niin silloin koiran uloste aiheuttaa myös tämän loisen leviämisriskin Suomen luontoon, Pirinen sanoo.

Myyräekinokokki voi vaurioittaa ihmisen maksaa jopa hengenvaarallisesti. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimusprofessorin Antti Oksasen mukaan tarpeeksi ajoissa havaitun loisen aiheuttamat maksavauriot voidaan torjua elinikäisellä lääkityksellä.

Epäilys loisen siirtymistä marjojen kautta ihmiseen on olemassa. Varmaa näyttöä asiasta ei ole, koska loisen munien itämisaika on pitkä. Evira tutkii parhaillaan voiko loinen siirtyä metsämarjojen syönnistä ihmiseen.

Keski-Euroopassa myyräekinokokin esiintymisalueilla suositellaan luonnonmarjojen keittämistä. Tutkimusprofessori Oksasen mukaan Etelä-Ruotsissa loinen havaittiin vuonna 2011, mutta siellä ei ole annettu suositusta luonnonmarjojen keittämisestä.

Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Keski-Euroopan EU-maista tuotavia koirien rokotus ja loislääkintä tarkastetaan tullissa vain satunnaisesti.

– Liikkuminen EU:n rajojen välillä on vapaata ja ei pysäytetä ilman epäilyä tai jos ei ole tämmönen erityinen valvonta-tapahtuma, sanoo Lapin läänineläinlääkäri Pirkko Pirinen.

Lisääntynyt omatoiminen koiravaljakkoretkeily on aiheuttanut kinaa koirista ja kakasta Haltin reitin varaus- ja autiotuvilla. Metsähallitus asentaa ensi kesänä Käsivarren neljän autiotuvan lähistölle valjakoille kiinnityspaalut, kakka-astiat ja ohjeet puhtaanapidosta. Niihin tulee opastustekstit muun muassa tšekin kielellä.

Tietoa myyräekinokokista:

.
.