Petteri Orpo hallitsee perinteiset verkostot, mutta kapinalliset Harkimo ja Vapaavuori horjuttavat asetelmia

Kokoomusjohtaja kuuntelee virallisten puolue-elimien lisäksi herkällä korvalla “Turku-nimisen klubin" jäseniä. Puolueessa jännitetään nyt, millaista vahinkoa sisäpiirin ulkoa ponnistaneen Hjallis Harkimon kapinaliike aiheuttaa. Orpolle tilanne on uusi.

Petteri Orpo
orpo-lahtokuva.gif

Eduskunnan käytävillä supatettiin loppuviikosta poikkeuksellisen kiihkeästi kokoomuksen kansanedustajista. Kuka on kenties jättämässä ryhmän, kuka ei?

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on nauttinut hyvin vahvasta asemasta hallituksen kuohuista huolimatta. Pinnan alla kuplii silti kokoomuksen oikean laidan tyytymättömyyttä siitä, että taloutta ei uudisteta nopeammin ja että soteuudistus menee väärin.

Ylen taustakeskustelukierros Orpon työkaverien, kokoomusvaikuttajien ja hallituskumppaneiden kanssa selvitti, millaisia ihmisiä kuuluu kokoomusjohtajan poliittiseen lähipiiriin. Systemaattinen verkostoituja on osannut johtaa myös kokoomuksen perinteisiä, epävirallisia verkostoja.

Nyt Orpo on ennennäkemättömän haasteen edessä. Hjallis Harkimon ero ja kapinaliike uhkaavat puoluetta. Kaiken lisäksi vanha tukija, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, kiihdyttää kapinaa hallituksen soteuudistusta vastaan.

häkkänen mykkänen

Häkkänen ja Mykkänen yli muiden ministeriryhmässä

Orpon ministereistä kahdella on oman salkun lisäksi merkittävää sananvaltaa yleispolitiikkaan, Orpon lähipiiristä kerrotaan. He ovat oikeusministeri Antti Häkkänen ja sisäministeri Kai Mykkänen.

– Häkkäsen roolia voi verrata yritysmaailman operatiiviseen johtajaan, jolla on käytännön tilannekokonaisuus aina hallussa, kuvaa yksi vaikuttaja.

Nuorena Häkkänen johti kokoomusnuoria, jotka kirittivät puoluetta entistä oikeistolaisempaan menokuriin ja sääntelyn purkamiseen. Yhdysvaltain vuoden 2012 presidentinvaaleissa Häkkänen poseerasi Floridassa republikaani Mitt Romneyn kannatusjoukoissa.

Häkkänen neuvottelee kokoomuksen puolesta monista muistakin kuin oikeusministerin tontin asioista vaiheessa, jossa ei vielä tarvita puoluejohtajaa.

Suuremmissa ja kauemmas katsovissa linjoissa Orpo luottaa paljon Mykkäseen.. Yritysmaailmavertausta jatkaen Mykkänen olisi strategiapäällikkö: hän visioi, keksii ja ehdottaa luovia ratkaisuja.

Kiertotaloudesta innostunutta entistä EK-johtajaa arvostetaan “skarppina tyyppinä” harvinaisen paljon myös muissa puolueissa. Politiikan lisäksi Mykkänen tuntee Venäjää ja yrityselämää.

Onpa kaksikosta jopa arveltu prinssiparia tavoittelemaan Orpon manttelia. Mäntyharjulainen Häkkänen olisi maakuntien ja oikean laidan suosikki. Kunnianhimoa piisaa: Häkkänen ilmoitti jo ensimmäisen kauden kansanedustajana, että myös puolueen puheenjohtajuus kiinnostaa tulevaisuudessa.

Mykkänen vetoaa kaupunkilaisiin ja vihertäviin kokoomuslaisiin. Häntä arvioidaan liberaalimmaksi kuin Orpo.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen asemaa yleispolitiikassa rasittaa vaikea salkku. Koulutusleikkaukset suututtavat ja uudistuksia riittää. Entisellä toimittajalla on silti ministeriryhmässä erityisrooli.

– Kysymyksissä, joissa Orpo haluaa varmistaa naisnäkökulman tai nuoren liberaalin kulman tulevan huomioiduksi, hän kuuntelee Sannia herkällä korvalla, kokenut kansanedustaja kertoo.

Kärkiministerien roolia julkisuudessa korostaa puoluetoimiston näkymättömyys. Puoluekannatuskyselyjä kommentoi ministeri Mykkänen tai Häkkänen kerkeämmin kuin puoluesihteeri Janne Pesonen.

Puoluesihteerin rooli kokoomuksen puoluejohtajalle on nyt suppeampi kuin esimerkiksi voimakkaan puoluesihteerin Taru Tujusen aikoina. Tujunen mainitaankin henkilönä, jota Orpo saattaa edelleen konsultoida, vaikkapa viestinnässä. Tujunen johtaa nykyisin Ellun kanat -viestintätoimistoa.

kujala

Kärsivällinen aisapari ja "runttaaja" häärivät kabinetissa

“Runttaaja”. “Erittäin tiukka neuvottelija”. “Joka asiassa saa vääntää”. Näin kuvailevat Anssi Kujalaa häntä seuranneet tai hänen kanssaan neuvotelleet ihmiset.

Anssi Kujala on valtiovarainministeri Petteri Orpon ykkösavustaja, esiliina ja neuvottelija hallituskiemuroissa. Hän hoitaa hankalia asioita ja säästää ministeriään sen minkä pystyy. Kujalan keskeinen vastapuoli on pääministeri Juha Sipilän ykkösavustaja Riina Nevanäki.

Toki myönteisiäkin arvioita kuulee. Seurallisuus, ahkeruus ja energisyys auttavat erittäin paineisessa tehtävässä. Hallitustyön tukemisen lisäksi Kujala avustaa Orpoa puoluejohtajan askareissa, esimerkiksi valmistelee nyt kesäkuun puoluekokousta.

Kujala nousi Orpon kabinettiin Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtajan pestistä. Aiemmin hän on marinoitunut kokoomuksen eri järjestöissä. Nuorisopoliitikkona Kujala edusti kokoomuksen oikeaa laitaa. Nykyisin häntä kuvaillaan ennen kaikkea käytännölliseksi.

– Kujala on puolueen uskollinen soturi. Hän tekee mitä tilanne vaatii, yksi vaikuttaja kuvaa.

Orpon kabinetissa toinen erityisen tärkeä takapiru on Mikko Kortelainen. Hänen nimellinen tittelinsä on lehdistöavustaja. Kortelainen on kuitenkin paljon enemmän: hän on Orpon joukkueessa luottopelaaja ja poliittinen neuvonantaja.

Kärsivällinen ja rauhallinen Kortelainen työskenteli aiemmin Jyri Häkämiehen erityisavustajana, kun tämä tämä toimi elinkeinoministerinä ja puolustusministerinä. Myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön kabinetista ja kampanjasta hänellä on kokemusta.

Kokoomuslaiset muistelevat edelleen vuoden 2006 presidentinvaalia, jossa Kortelainen ajeli stressaantuneen ehdokkaan kanssa ympäri Suomea.

– Ei kukaan muu kuin Mikko olisi jaksanut Niinistön ärhentelyä, muistelee eräs kampanjointia seurannut.

randell

Turku-verkoston jäsenet vaikuttavat taustalla vailla virallista roolia

Orpon vankkaa asemaa kokoomuksen johdossa on pitkään perusteltu hänen laajoilla ja huolella rakennetuilla kokoomusverkostoillaan.

– Kokoomusta ei voi ymmärtää katsomalla vain puolue-elimiä. On vaikutusvaltasuhteita ja verkostoja, jotka eivät näy, kuvaa yksi pitkäaikainen kokoomusaktiivi.

– Puheenjohtajan pitää osata johtaa näitä verkostoja. Se on jopa tärkeämpää kuin puolue-elimien johtaminen. (Alexander) Stubbille ja (Pertti) Salolaiselle tämä oli ongelma. Orpo tämän osaa.

Orpo jos kuka on poliittinen broileri. Kasvattamona toimi Turku.

Köyliössä syntynyt Orpo muutti opiskelemaan Turkuun ja opetteli politiikkaa monen nykyvaikuttajan tavoin opiskelijapolitiikassa: Turun yliopiston ylioppilaskunnan ja SYL:n pääsihteerinä. Turun kaupunginvaltuustoon hänet valittiin jo vuonna 1996.

Varsinais-Suomessa Orpo kipusi kokoomuksen ja maakuntahallituksen johtoon. Tie vei puoluetoimiston ja erityisavustajan roolin kautta kansanedustajaksi, eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi ja ministeriksi.

orpo kuiskaus grafiikka

Erityisen kiinnostavaa Orpon poliittisessa lähipiirissä on se, että siihen kuuluu useita taustavaikuttajia, joilla ei ole virallista roolia puolue-elimissä. Monia yhdistää tausta Varsinais-Suomen politiikassa sekä aiempi kokemus kokoomuksen järjestö- tai taustatehtävissä.

Turun seudun merkitystä kokoomuksessa voi verrata Pohjois-Pohjanmaan merkitykseen keskustalle. Varsinais-Suomi on ehdottomasti isoin kokoomuspiiri. Satavuotiaassa kokoomushistoriassa etenkin aiemmin Varsinais-Suomen kokoomus edusti maltillista linjaa ja Helsinki jyrkempää oikeistolaisuutta.

– Petteri on Turku-nimisen klubin jäsen, lohkaisee yksi pitkän linjan kokoomusaktiivi.

Turku-verkosto ei ole tiiviisti tapaava salaseura, vaan löyhä verkosto, jonka kesken voi puhua vapaasti mieltä askarruttavista asioista. Turun “klubiin” kuuluvana ja Orpon luotettuna mainitaan esimerkiksi Rakennusteollisuuden johtaja Aleksi Randell. Hän toimi aiemmin Turun kaupunginjohtajana.

Turku-verkostoon voi laskea myös Turussa opiskelleen Jussi Kekkosen. Hänet muistetaan pääministeri Jyrki Kataisen ykkösavustajan roolista. Kekkonen työskentelee nykyisin Miltton Networks -vaikuttajaviestintätoimistossa.

Vielä aiemman polven erityisavustaja,Microsoftin yhteiskuntasuhdejohtaja Max Mickelsson, tuo Orpolle paitsi politiikkaymmärrystä myös näkemystä digitalisaatiosta. Turun nykyinen kaupunginjohtaja ja kokoomuksen ex-puoluesihteeri Minna Arve on myös tärkeä tukija.

Toinen naispuolinen luotettu lähipiirin mukaan löytyy Brysselistä. Meppi Henna Virkkunen on läheinen ystävä, jolta saa neuvoja EU-kysymyksissä. Yhteys komissaari Jyrki Kataiseenkin toimii.

Orpon arvostamia keskustelukumppaneita, jotka saavat usean maininnan taustakeskusteluissa, ovat vielä EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Orpon tuntevat korostavat hänen luonnettaan rakentavana ratkaisujen etsijänä, jota ei tarvitse mielistellä. Keskustajohtaja Sipilään verrattuna Orpon poliittinen lähiverkosto vaikuttaa kuitenkin yhdestä puusta veistetyltä: enimmäkseen neli–viisikymppisiä miehiä, jotka ovat toimineet kokoomuksessa pitkään.

Sipilä on ympäröinyt itsensä usealla vahvalla naisella: Annika Saarikko, Riina Nevamäki ja Anu Vehviläinen kuuluvat politiikan ytimeen. Toisaalta Sipilä on nostanut asemiin tuoreita nimiä kuten Anne Bernerin ministeriksi ja tutkija Markus Lahtisen talouspoliittiseksi avustajaksi.

Orpon verkostoja peratessa herääkin kysymys, kuinka hyvin perinteisten kokoomusverkostojen hallitseminen riittää. Ainakin Orpon kyky pitää kokoomuksen rivit suorassa on törmännyt ennennäkemättömään haasteeseen, kun yksinpurjehtija-yrittäjä Hjallis Harkimo erosi puolueesta ja aikoo perustaa kilpailevan liikkeen.

harkimo

Hjallis Harkimon uusi liike huolestuttaa

Hjallis Harkimo ilmoitti jättävänsä torstaina kokoomuksen. Eduskunnassa kuhistaan nyt, keitä kokoomuslaisia Harkimo mahdollisesti saa mukaansa uuteen liikkeeseensä.

Kokoomuslaiset esittävät taustakeskusteluissa, että Harkimon ero liittyy ennen kaikkea tämän kärsimättömään persoonaan.

Samalla on totta, että etenkin markkinaoikeistolaisessa siivessä kokoomuksessa on nuristu sekä soteuudistuksesta että toisaalta työelämän uudistamisen hitaudesta. Harkimon ohella ajatuspaja Liberan hallituksen entinen johtaja Elina Lepomäki on kertonut vastustavansa soteuudistusta, – ja ilmoitti tämän yllätyksenä Orpolle.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Harkimo on tullut kokoomuksen sisäpiirien ulkopuolelta. Myös espoolainen Elina Lepomäki on politiikassa tulokas. Investointipankkiirina työskennellyt Lepomäki uskaltaa ehkä uhmata puoluejohtoa, koska tietää pystyvänsä tekemään uraa myös Arkadianmäen ulkopuolella.

Politiikassa noustiin ennen huipulle järjestöjen ja kenttäpuurtamisen kautta. Nykyään näyttävät henkilöbrändit tai yrityselämässä ansioituneet tekijät voivat tehdä huikeita loikkia ääniharaviksi.

Perinteisille poliittisille johtajille on haaste pitää uudenlaiset poliitikkohahmot mukana yhteisessä rintamassa.

vapaavuori

Vapaavuoren kapina iskee säröjä eduskuntaryhmään

Kokoomuksen sisäpiiriä huolettaa etenkin Harkimon ja tämän mahdollisten kumppanien mukanaan viemät äänet. Harkimoa äänesti yli 11 000 uusimaalaista viime eduskuntavaaleissa.

Valtapolitiikassa Harkimo on silti ollut yksinpurjehtija, jolla oli vähän tukijoita eduskuntatyössä. Toistaiseksi yksikään toinen kokoomuskansanedustaja ei ole ilmoittanut lähtevänsä Harkimon mukaan.

Eri mittaluokan haaste on sen sijaan Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren kapina hallituksen sote-uudistusta vastaan. Vielä vuonna 2016 Vapaavuori oli Orpon tärkeä tukija, kun tämä suisti Alexander Stubbin kokoomuksen johdosta. Aiemmin puolestaan Orpo tuki Vapaavuorta.

Nyt Vapaavuori lietsoo kapinaa hallituksen sote- ja maakuntauudistusta kohtaan Helsingin kaupungintalolta käsin.

Vapaavuori ei ole moittinut Orpoa henkilönä, mutta Helsingin nokkamiehen kärjekäs vastarinta hallituksen hanketta kohtaan heijastuu Orpon auktoriteettiin väistämättä.

– Eniten tämä näkyy siinä, että helsinkiläiset kansanedustajat saavat huolestunutta palautetta. Toki se, että niin keskeinen hahmo kuin pääkaupungin pormestari on niin näyttävästi niin eri mieltä puheenjohtajan kanssa, tekee pienen särön auktoriteettiin, kuvaa konkarikokoomuslainen.

Kokoomuslaiset vakuuttavat, että kaksikko on edelleen puheväleissä.

– He keskustelevat, mutta keskustelu ei johda mihinkään, kokoomuksen sisäpiiristä hymähdetään.

Valtiovarainministeriö Orpon työrukkasena

Päivänpolitiikan kuohujen alla valtiovarainministerin lainsäädännöllinen apparaatti rullaa toistaiseksi eteenpäin. Kokoomusleirin ohella Orpolla on tiivis suhde oman ministeriönsä, valtiovarainministeriön, virkamiehiin. Kokoomuslaiselle rahaministerille se on luontevaa: kokoomus ja valtiovarainministeriö vartioivat valtion rahakirstua.

Suhde antaa etulyöntiaseman esimerkiksi verrattuna pääministeriin, jolla ei ole samanlaista virkamiesarmeijaa käytössään.

Kansliapäällikkö Martti Hetemäen merkitystä korostetaan niin Sipilän kuin Orpon esikunnissa. Poliittisesti sitoutumaton Hetemäki on luottovirkamies molemmille.

Hallitusyhteistyössä Orpon ja Sipilän suhdetta tukee porvariaate. Opposition Rinnettä ja Orpoa taas yhdistää politiikan ammattilaisuus.

– Vaikka he ovat eri mieltä monesta kysymyksestä, molemmat ovat diilintekijöitä ja pelaavat samaa peliä, kokoomusvaikuttaja arvioi.

Haastavin suhde on Terhoon, hallituslähteistä kerrotaan. Soiniin verrattuna Terho on yksinäinen susi, kuvaa yksi Orpon lähipiiriläinen.

Kolmen puheenjohtajan ympärillä loiskuvat nyt eduskunnan laineet. Harkimon lähdön jälkeen hallituksella on enää eduskunnan niukka enemmistö.

Jos hallituspuolueet aikovat työntää soteuudistuksen eduskunnan enemmistön kurkusta läpi ja kokoomus pyrkii voittamaan kevään eduskuntavaalit, Orpo saa käyttää kaikki verkostoitumis- ja vaikuttamiskykynsä. Ja toivoa parasta.

Juttu on osa sarjaa, jossa Yle perkaa puoluejohtajien poliittisia verkostoja.

_Juttua varten on haastateltu yli kymmentä politiikan ammattilaista ja tarkkailijaa, etenkin kokoomuksest_a.

Lue myös:

Kuka Sipilän korvaan kuiskaa? Pääministeriä ympäröi poliittisten avustajien muuri, ja lähipiirin mukaan Sipilän “Dream Team” on yhä koossa