Vesi kastelee jo teitä ja taloja Pohjanmaalla – vaikeasti ennustettavat jääpadot ovat tulvivien jokien suuri uhka

Tulvivat joet ovat saartaneet asutusta ja kastelleet kellareita. Esimerkiksi Kyrönjoen ja Laihianjoen pinnat nousevat vielä ja tulvahuippuja odotellaan edelleen.

tulvat
Jääpato Isonkyrön Ritaalassa
Tulvat kastelevat jo rakennuksia ja katkovat teitä Etelä-Pohjanmaalla. Kyrönjokeen on muodostunut jääpatoja.

Vesistöennusteet (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkoiltapäivänä ovat pohjalaisittain karua luettavaa:

Laihianjoella ja Kyrönjoella kellareita kastunut. Laihianjoella asuinrakennuksia kastumisvaarassa veden vielä noustessa. Jalasjärvellä työmaasillan tasolle noussut vesi saattaa irrottaa työmaarakenteita ja haitata Kuhan siltatyömaata. Paikallisteitä voi mennä poikki ja vapaa-ajanrakennuksia kastua.

Vaikka lumimäärä, jään paksuus ja myöhään venynyt kevät antoivat viitteitä siitä, että tänä vuonna Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla tulvii, muutti koko eilisen tiistain jatkunut sade alueen tulvatilannetta selvästi.

– Tiistain vesisade oli yllätys. Sitä ei näkynyt viikonlopun ennusteissa. Se pahensi tilannetta ja näkyy esimerkiksi Kyrönjoen alaosilla. missä vettä virtaa selvästi odotettuakin enemmän, sanoo vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Kyrönjoen pinta nousi tiistaina metrin. Se on poikkeuksellisen paljon. Se on lisäksi enää 30 senttimetriä tulvarajan alapuolella. Jos tuo raja saavutetaan, avataan Kyrönjoen tulvaluukut ja vettä juoksutetaan pengerrysaluleen pelloille.

Rautio arvelee, että tämä kriittinen korkeus saavutetaan aikaisintaan keskiviikkoiltana.

Luukut avattiin viimeksi vuoden 2012 syys- ja vuoden 2013 kevättulvien aikaan.

Kyrönjoen vesi on noussut jo Ilmajoen Ooppera-areenalle (18.4.18)
Kyrönjoen vesi on noussut jo Ilmajoen Ooppera-areenalle (18.4.18)Anne Elhaimer/Yle

Kyrönjoki kuitenkin virtaa jo esimerkiksi Ilmajoen keskustan kohdalla selvästi tavallista korkeammalla. Ilmajoen Ooppera-areenalla osa katsomoista on jo veden alla. Jokien varsilla asukkaat ovat rakentaneet kotiensa suojaksi tilapäisiä penkereitä.

Vähänkyrön Torkkolassa vesi on noussut tielle ja kiertotie otettu käyttöön.

Tilanteen helpottamiseksi vettä on alettu juoksuttaa jo jokivarsien tekojärviin.

Tulviva Kyrönjoki on saartanut auton Vähässäkyrössä (18.4.2018)
Tulviva Kyrönjoki on saartanut auton Vähässäkyrössä (18.4.2018)Anne Elhaimer/Yle

Hankalat jääpadot

Merkittävä uhka ovat vielä vaikeasti ennustettavat jääpadot. Niitä seurataan mahdollisimman tarkasti.

Alkuviikosta jäitä pakkautui Kyrönjoella Isossakyrössä Pukkilansaaren ja Tuuralan kohdille. Keskiviikkona jäät olivat liikkuneet Isonkyrön Ritaalaan, tosin jo jonkin verran heikompina kuin eilen.

– Jääpatojen riski Kyrönjoen alaosalla on erittäin suuri. Vähänkyrön keskustan yläpuolella jäät ovat jo vähän murskaantuneet, mutta toisaalta on vielä isojakin alueita, joilla jäätä on rannasta rantaan ja sillä vahvuutta vielä 30-40 senttimetriä, Liisa Maria Rautio sanoo.

Liikkuvat jäät aiheuttavat mahdollisten jääpatojen lisäksi vedennousua.

Vaikka kevään jäänsahaukset saattoivat helpottaa tilannetta, ollan jäiden liikkeiden suhteen vielä hyvin tarkkoina. Jääpatojen riskialueita on Merikarvialta Pohjois-Pohjanmaalle.

Hännänhuippu

Vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio arvelee, että tulvatilanne rauhoittuu Kyrönjoelta etelään tämän viikon aikana.

Etelä-Pohjanmaan hännänhuippu lienee jälleen Kuortaneenjärvi. Siellä Rautio ennakoi veden nousevan ensi viikon alussa korkeimmilleen – ja se todennäköisesti tarkoittaa alimpien rantarakennusten kastumista.