Jalkapallon MM-turnauksen erikoisuus Venäjällä – Pääsylippu käy myös viisumista ja junalipusta

Venäjällä kesä-heinäkuussa pelattava jalkapallon MM-turnauksen viimeinen lipunmyyntijakso käynnistyi keskiviikkona. Myös VR:n lipunmyynti kisapäiville on käynnistynyt.

miesten jalkapallon MM-kisat
Pietarissa pelataan kaikkiaan seitsemän MM-ottelua, välierä mukaan lukien.
Pietarin MM-stadion.Petri Vironen / Yle

Venäjä isännöi jalkapallon MM-turnausta 14.6. - 15.7. Yhdestä urheilumaailman halutuimmasta mestaruuspokaalista kamppailee 32 joukkuetta.

Turnauksessa pelataan 64 ottelua. Ne jakautuvat kaikkiaan 11 venäläiskaupunkiin. Turnauksen avausottelussa Moskovassa isäntämaa kohtaa Saudi-Arabian.

MM-finaali pelataan samalla stadionilla 15. heinäkuuta. Mestaruutta puolustaa Saksa, joka kukisti neljän vuoden takaisessa finaalissa Argentiinan 1-0.

Lippuja otteluihin on myyty muutamassa eri aikaikkunassa syksyn ja talven aikana reilut 1,5 miljoonaa kappaletta. Viimeisin myyntikampanja käynnistyi keskiviikkona ja jatkuu kisojen alkuun asti.

Yle seurasi lipunmyynnin avautumista kansaiväisen jalkapalloliiton verkkosivuilla keskiviikkona. Lippuja tuli klo 12 jälkeen myyntiin useimpiin otteluihin.

Yksi MM-turnauksen erikoisuuksista liittyy juuri pääsylippuun. Se toimii samalla viisumina ja matkalippuna kisakaupunkien välillä kulkevissa kisajunissa.

Ylimääräisiä junavuoroja muutamina otteluiltoina

Suomi jäi MM-karsinnassa jälleen ilman kisapaikkaa, mutta suomalaista jalkapalloväkeä matkustaa perinteisesti seuraamaan kisoja paikan päälle. Tällä kertaa myös kisaturisteja nähtäneen tavallista enemmän, sillä lähimpään kisakaupunkiin Pietariin hurauttaa junalla, bussilla tai omalla autolla Helsingistä 3,5 tunnissa.

– Kyllä ensimmäisten kisapäivien junavuorot alkoivat täyttyä tällä viikolla heti kun ne tulivat myyntiin, VR:n Venäjän liikenteen päällikkö Viktoria Hurri kertoo.

Venäjälle kulkevien junien liput tulevat myyntiin 60 päivää ennen matkustuspäivää. VR ajaa Helsingistä Pietariin neljä vuoroa päivässä. Heinäkuussa yhtiö ajaa kolme ylimääräistä myöhävuoroa otteluiltoina Pietarista Helsinkiin.

– Kisojen aikojen hotellihuoneet ovat tunnetusti hinnoiteltua korkealle, joten halusimme tarjota mahdollisuuden palata yöksi kotiin, Hurri kertoo.

"Suomalaisten määrää mahdoton arvioida"

Suomalaisten kisaturistien määrää on mahdotonta arvioida, sillä minkäänlaisia maakiintiöitä ei lipun myynnissä ole. Kaikki liput kulkevat Fifan kautta.

– Tuntuu, että kiinnostus kisoja kohtaa on kovaa, erityisesti Pietarin otteluiden osalta, mutta määrää on tosiaan mahdoton edes arvailla, Palloliiton tiedottaja Mikael Erävuori sanoo.

– Liiton johtoa lähtee joihinkin otteluihin paikalle, mutta kansalliset maakiintiöt ovat MM-kisojen kohdalla todella pieniä. Edelliskisoissa Mixu Paatelainen oli tarkkailijaryhmän jäsenenä, mutta nyt en ainakaan tiedä, että meiltä olisi ketään sen tyyppisissä tehtävissä, Erävuori kertoo.