1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Turkin Erdoğan ilmoitti ennenaikaisista vaaleista

Kesäkuussa pidettävissä vaaleissa valitaan sekä parlamentti että presidentti. Vaalien myötä astuvat voimaan muutokset, jotka kasvattavat presidentin valtaa.

vaalit
Erdoğan puhuu pöydän takana mikrofoneihin. Takana näkyy Turkin presidentin Mustafa Kemal Atatürkin muotokuva.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.Turkin presidentin kanslia / EPA

Turkissa järjestetään ennenaikaiset presidentin- ja parlamenttivaalit 24. kesäkuuta.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan ilmoitti asiasta keskiviikkona tavattuaan liittolaispuolueensa ja maan tärkeimmän kansallismielisen puolueen johtajan Devlet Bahçelin. Vaaleja aikaistetaan 1,5 vuodella.

Uusien vaalien myötä Turkin presidentin valta vahvistuu. Presidentin vallan kasvattaminen hyväksyttiin kansanäänestyksessä viime vuonna.

Äänestys jakoi turkkilaisia, sillä vallan keskittämistä presidentille tuki vain 51 prosenttia äänestäneistä. Lisäksi oppositio syytti hallitusta vilpistä ja vaati tuloksen mitätöimistä.

Erdoğanin mukaan uusi järjestelmä on pantava toimeen nopeasti, jotta maa voi paremmin vastata tuleviin haasteisiin. Hän mainitsi muun muassa Turkin operaation Syyrian kurdeja vastaan.

Bahçelin mukaan pitkittämiseen ei ole syytä.

Erdoğan on tiukentanut otettaan vallasta toissa vuoden epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen ja maassa on edelleen voimassa poikkeustila. Opposition mukaan hallitus käyttää poikkeustilavaltuuksia väärin vastustajiensa vaimentamiseen.

Pääoppositiopuolue CHP vaatii, että poikkeustila kumotaan ennen vaaleja.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi