Hyppää sisältöön

Facebook tekee muutoksia yksityisyysasetuksiin Euroopan alueella – palvelu saattaa silti jatkaa kasvojen tunnistamista kuvista

EU:n uudet tietosuoja-asetukset astuvat voimaan toukokuussa.

Selfien ottajia Madridissa muotisuunnittelija Agatha Ruiz de la Pradan tekemän patsaan edessä. Kuva: Nicolas Rodriguez / EPA

Yhteisöpalvelu Facebook aikoo tehdä muutoksia siihen, miten se käsittelee käyttäjiensä yksityistietoja Euroopassa. Yhtiö kertoi lausunnossaan keskiviikkona, että uudet käytännöt tulevat voimaan ensimmäisenä eurooppalaisille.

Facebook joutui kohun kohteeksi, kun paljastui, että analyysiyhtiö Cambridge Analytica oli käyttänyt hyväksi kymmenien miljoonien Facebook-käyttäjien tietoja Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan. Facebookin mukaan jopa 87 miljoonan käyttäjän tiedot oli annettu luvattomasti Cambridge Analyticalle.

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kävi viime viikolla vakuuttamassa kongressissa Yhdysvaltain lainsäätäjiä siitä, että yhtiöön voi luottaa miljoonien käyttäjien tietojen turvaajana.

Keskiviikkona Facebook vakuutti, että jatkossa käyttäjät joutuvat tarkemmin erittelemään mitä tietoja saa antaa kolmansille osapuolille Facebookin kautta. Lisäksi käyttäjien pitää kertoa, mitä yksityisyystietoja jaetaan heidän profiileissaan.

EU:n uudet tietoturva-asetukset (GDPR) tulevat voimaan 25. toukokuuta. Niiden myötä rajoituksia on tulossa esimerkiksi 13–15-vuotiaille näytettävistä asioista Facebookissa. Vanhempien luvalla teini-ikäiset voivat höllentää rajoituksia.

Facebookin mukaan käyttäjiltä aletaan kysyä muutoksia yksityisyysasetuksiin jo ennen toukokuun loppua.

Kasvojen avulla lisää kavereita

Facebook on alkanut kysyä eurooppalaisilta ja kanadalaisilta käyttäjiltä saako heidän kuvistaan ja videoista tehdä kasvojen tunnistusta, kertoi puolestaan BBC (siirryt toiseen palveluun).

Facebook kertoi keskiviikkona, että kasvojen tunnistaminen onkin automaattisempaa myös jatkossa. Käyttäjät voivat yhtiön mukaan estää sen halutessaan. Yhtiön mukaan tunnistaminen lisää varmuutta siitä, että kuvia ei esimerkiksi väärinkäytetä.

BBC:n mukaan kasvotunnistuksen lopettamiseksi käyttäjän pitää etsiä sitä monen kohdan kautta. Facebookille on edullista, että kasvotunnistaminen pysyy päällä, sillä sitä kautta palvelu tarjoaa lisää ehdotuksia kavereiksi, jolloin käyttäjä pysyy kauemmin palvelun sisällä.

Yhtiön mukaan GDPR:n myötä alle 18-vuotiaihin eurooppalaisteineihin ei käytetä kasvojen tunnistusta lainkaan ja rajoituksia myös on tulossa siihen kuka näkee heidän päivityksensä.

Lue lisää:

Mark Zuckerberg
Senaattori Lindsey Graham huomauttaa, ettei ole kovin uskottavaa, jos Facebook valvoo vain itse omaa toimintaansa. Hän haluaa tietää, millaiseen valvontaan Facebook on valmis.