1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuuska

Maanlaajuinen nuuskarinki kärähti, epäillään 2000 kilon salakuljetuksesta – kauppaa käydään Facebookissa

Tullin mukaan maahan tuodun nuuskan määrä on viime vuosien aikana ollut jopa kymmenen- tai kaksikymmentäkertainen verrattuna aikaisempiin vuosiin. Erityisnuorisotyöntekijä kertoo, että nuuskaongelma näkyy jopa alakouluissa.

nuuska
Kuvakaappaus nuuskan myynnistä Facebook-ryhmässä.
Nuuskan myynti-ilmoitus Facebookin Kirppis vantaa espoo helsinki -ryhmästä maaliskuulta 2018. Ryhmässä on reilut 16 000 jäsentä.Yle

Nuuskan laittoman kaupan arvo Suomessa on tänä päivänä jopa kymmeniä miljoonia euroja kerrotaan Tullista.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkosen mukaan maahan tuodun nuuskan määrä on viime vuosien aikana ollut jopa kymmenen- tai kaksikymmentäkertainen verrattuna aikaisempiin vuosiin.

Laittoman nuuskakaupan laajuudesta kertoo esimerkiksi Tullin juuri selvittämä iso nuuskan salakuljetusvyyhti, jossa kahden ulkomaalaisen miehen ja yhden naisen epäillään tuoneen Ruotsista Suomeen lähes 2 000 kiloa nuuskaa.

Tulli pääsi epäiltyjen jäljille helmikuun 2018 lopussa, kun se löysi Torniossa rajan ylittäneestä pakettiautosta 334 kiloa nuuskaa. Myöhemmin nuuskaa takavarikoitiin pääkaupunkiseudulla tehdyssä kotietsinnässä.

Lisäksi esitutkinnassa selvitettiin kymmenen aiempaa salakuljetusta, joissa nuuskaa oli tuotu Suomeen levitettäväksi yhteensä 1 360 kiloa.

Tullin esitutkinnan mukaan salakuljetettu nuuska oli tarkoitus myydä edelleen välikäsien ja sosiaalisen median kautta.

Nuuskakauppa houkuttelee ammattirikollisia

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo, että eniten nuuskaa tulee Suomeen juuri pohjoisen maarajan yli Ruotsista. Täysi-ikäiset saavat tuoda nuuskaa yhden kilon omaan käyttöön, mutta jälleenmyynti on laitonta.

– Kyllä jotkut tuovat nuuskaa maahan ihan ammatikseen. Jos mietitään nuuskan laittoman kaupan arvoa Suomessa, niin kyllähän se selvää on, että siellä on ammattirikollisia mukana.

Toiminnan yleistymisen taustalla ovat pienet riskit suhteessa suuriin voittoihin. Mijoonabisnes on monille houkutus, koska kiinnijäämisen riski on pieni. Ruotsin ja Suomen rajan yli on helppo liikkua.

– Salakuljetusrikoksessa on rangaistusmaksimi kaksi vuotta vankeutta, kun taas törkeästä veropetoksesta maksimirangaistus on neljä vuotta, selvittää Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Pohjois-Karjalassa käyttäjiä löytyy jopa alakouluista

Laiton nuuska on koukuttanut myös alaikäisiä. Ammattikoululaisten ja lukiolaisten kasvavasta nuuskan käytöstä on jo tutkimustietoa, mutta esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ongelma on levinnyt uusiin ikäryhmiin.

– Arvioisin, että eniten nuuskaa kulutetaan 15–20-vuotiaiden keskuudessa, mutta yksittäisiä käyttäjiä on löytynyt ihan alakoulusta alkaen, kertoo erityisnuorisotyöntekijä Jarkko Riikonen.

Riikonen työskentelee nuorten rikosasioihin keskittyvässä Joensuun Ankkuriryhmässä. Nuuska tulee esiin jo noin puolessa nuoriin liittyvistä tapauksista.

– Se ei välttämättä ole päällimmäinen asia, mutta kun ongelmia lähdetään selvittämään, käykin ilmi, että on vaikka nuuskavelkoja maksamatta.

Nuuskankäyttö THL:n kouluterveyskyselyssä 2016-2017, koko Suomi, tytöt ja pojat.
Mirva Ekman / Yle

Nuuskamarkkinat ovat moniportaiset ja käyttäjiä on kaiken ikäisiä. Maahantuojalta nuuska kulkeutuu jälleenmyyjille, joita on usein ketjussa monta.

– Hurjimpien tarinoiden mukaan jopa käytetyillä nuuskapusseilla on omat markkinansa.

Kauppa rehottaa avoimesti Facebookissa

Kasvotusten tapahtuvan myynnin lisäksi nuuskan myyjät ovat löytäneet tiensä myös sosiaaliseen mediaan. Esimerkiksi Facebookin kirpputoriryhmissä tulee silloin tällöin vastaan nuuskan myynti-ilmoituksia ja jopa sen myyntiin keskittyviä ryhmiä.

Kauppaa käydään avoimesti, vaikka kaikenlainen nuuskan välittäminen on laissa kielletty. Myös ostajaa voidaan epäillä ryhtymisestä laittomaan tuontitavaraan.

Poliisin keinot nuuskaongelman puuttumiseen ovat kuitenkin hyvin rajalliset.

– Poliisin puuttuminen nuuskan ja tupakan myymiseen on valitettavan vähäistä. Nykyisessä tilanteessa poliisi joutuu priorisoimaan omia tehtäviään eli keskittymään vakavampiin rikoksiin, Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Kari Kuokkanen kertoo.

Lue seuraavaksi