Hyppää sisältöön

Upeat kuvat: Pahamaineisista graffiteista on tullut arvostettua taidetta, joka saa tukirahaa – "Ainoa hankaluus naapurikateus"

Aiemmin töhrimisenä pidetty spraymaalaaminen on muuttunut taiteeksi, jota opetetaan koululaisillekin. Kiersimme katutaiteilijan kanssa katsomassa Tampereen komeimmat maalaukset.

Tampereen Hervantaan syntyi muraali kolmen katutaiteilijan yhteistyönä. Tomi Lastusesta ja maalauksesta otettuun valokuvaan on lisätty kuvankäsittelyllä spraysuihke. Kuva: Marko Melto / Yle

Graffitit ovat kokeneet arvostusloikan. Siitä mistä kymmenen vuotta sitten sakotettiin, ollaan nyt valmiita maksamaan.

Yleisesti puhutaan katutaiteesta, joka sisältää niin seinämaalaukset kuin graffititkin. Jotka ovat pitkälti yksi ja sama asia.

– Itse katson, että graffitit ovat kirjainhenkisiä maalauksia, lähinnä omia nimimerkkejä maalattuna valtavaan kokoon, määrittelee katutaiteilija Tomi Lastunen.

Tomi Lastunen kävelee Tampereen Hiedanrannassa, jonne tulee jälleen uusia graffiteja. Kuva: Marko Melto / Yle

Pori, Turku ja Helsinki ovat Suomessa katutaiteen pioneereja. Tomi Lastunen, Hennakirsikka Halme ja Maikki Rantala muodostavat kolmikon, joka toi muraalit Tampereelle, Hervannan lähiöön.

Yli 300 neliömetrin maalaus

Hervantaan tehty muraali perustuu tarkkaan luonnokseen, jonka hyväksyivät sekä kaupunginarkkitehti että taloyhtiö. Tekijät jututtivat myös asukkaita, joilta tulikin monia ehdotuksia.

Hervannan seinämaalauksen esivalmistelut kestivät puolitoista vuotta. Kuva: Marko Melto / Yle

– Palaute oli pelkästään positiivista. Ainoa hankaluus oli naapurikateus, kun muutkin taloyhtiöt halusivat maalauksia, Tomi Lastunen kertoo.

Tomi Lastunen kuuluu Spraycankontrol -nimiseen yhdistykseen, joka tuottaa ja tukee katutaidetta. Tampereen kaupunki avustaa toimintaa hankkimalla maaleja ja nostimia maalauskohteisiin.

Tulevaisuuden graffiteja

Myös koululaiset saavat oppia graffitien tekemiseen. Tomi Lastunen vetää ryhmää, joka on suunnattu alakouluikäisille oppilaille.

Isla Rikala (vas.) ja Ottilia Masti tekevät luonnoksia tulevista graffiteista. Kuva: Marko Melto / Yle
Kuva: Marko Melto / Yle

Heidän joukossaan ovat Isla Rikala ja Ottilia Masti, jotka laativat ensin luonnoksia tulevista maalauksistaan. Oppilaiden mielenkiinnon kohteena ovat erityisesti graffitit.

Spraycankontrolin varsinainen voimannäyttö löytyy Tampereen Hiedanrannasta. Entisten tehdasrakennusten seiniä peittävät maalaukset, joiden tekijät ovat Suomen lisäksi Puolasta, Kreikasta, Tšekistä, Hongkongista sekä Balilta ja Portugalista.

Kuva: Marko Melto / Yle
Kuva: Marko Melto / Yle
Kuva: Marko Melto / Yle
Hiedanrannan muraalit häikäisevät taidokkuudellaan. Niitä on ollut tekemässä myös useita ulkomaisia taiteilijoita. Kuva: Marko Melto / Yle

Kokka kohti taivaita

Tampereelle on ilmestynyt parin viime vuoden aikana yhä uusia seinämaalauksia. Tomi Lastusen suosikit sijoittuvat eri puolille kaupunkia.

Satakunnankadun Olympia-korttelin seinää kapuaa veneilijä, jonka airot kauhovat tummaa vettä. Maalaus voitti kilpailun, joka oli kaikille avoin. Ehdotuksia tuli kaikkiaan 28, joiden joukosta valikoitui Atso Airolan teos Pinnan alla.

Kuva: Marko Melto / Yle
Tampereen Satakunnankadun muraalin tekijä valittiin kilpailun perusteella. Kuva: Marko Melto / Yle

Tomi Lastusen mielestä kyseessä on hieno maalaus, joka ottaa huomioon seinän muodot ja rakenteet.

Jäähallin tuntumassa Hakametsän alikulkutunnelin seiniä peittävät maalaukset, joiden tekijät ovat päihdetaustaisia nuoria ja heidän ystäviään. Teosten teemana on jää.

Kuva: Marko Melto / Yle
Kuva: Marko Melto / Yle
Tampereen Hakametsän alikulkutunnelin töiden tekijät ovat kuntoutuksessa olevia nuoria. Kuva: Marko Melto / Yle

– Näkee, että työt ovat yksittäisiä maalauksia, jotka sidotaan toisiinsa yhtenäisellä värimaailmalla. Oikein hyvä, Tomi Lastunen toteaa.

Tampereen keskustassa olevan Takon tehtaan seinämä peittyy muraaleihin. Tekijät ovat paikkakuntalaisia, joiden tekemät luonnokset ovat tehtaan johdon hyväksymiä.

Takon tehtaan muurissa olevat seinämaalaukset ovat täynnä värikkäitä yksityiskohtia. Kuva: Marko Melto / Yle
Kuva: Marko Melto / Yle

Tomi Lastusen mukaan kokonaisuus on todella hieno, hyvin suunniteltu ja ajan kanssa toteutettu.

Video: Oletko bongannut nämä maalaukset?

Seinämaalaus Hakametsän alikulkutunnelissa
Tampereesta on tullut seinämaalausten suurkaupunki. Varsinkin Hiedanrannan muraalit pärjäävät kansainvälisessäkin vertailussa.
.
.