Kansallismuseo tarttuu keisarillisen kalastusmajan ruoriin – tavoitteena aiempaa tunnetumpi museo

Langinkosken keisarillista kalastusmajaa Kotkassa ryhdytään markkinoimaan esimerkiksi suositun museokortin käyttäjille.

museot
Langinkosken keisarillinen kalastusmaja
Langinkosken keisarillisen kalastusmajan historia ulottuu 1800 -luvulle.Pyry Sarkiola / Yle

Kansallismuseo vastaa jatkossa Langinkosken keisarillisen kalastusmajan avoinna pitämisestä Kotkassa.

Kansallismuseo palkkaa museota varten 4-5 kausityöntekijää. Kalastusmaja on tulevasta kesästä lähtien avoinna joka vuosi kesäaikaan.

Kansallismuseolla on jo ennestään toimintaa Kotkassa Suomen Merimuseossa.

Kuluvan vuoden alkuun saakka Langinkosken keisarillisen kalastusmajan ylläpito oli Langinkoski-seuran tehtävä. Seura ei halunnut jatkaa vuokrasopimusta Metsähallituksen kanssa, joka oli nostamassa alueen vuokraa tuntuvasti. Jotta kalastusmaja säilyisi museokäytössä, Museovirasto ryhtyi alueen uudeksi vuokralaiseksi.

Museota vuosikymmeniä ylläpitänyt Langinkoski-seura kuitenkin jatkaa museotyötään Kansallismuseon tukena. Osapuolten neuvottelut seuran lopullisesta roolista ovat vielä kesken.

Kansallismuseon tavoite on tehdä Langinkoskesta aikaisempaa tunnetumpi ja suositumpi kohde.

Intendentti Pia Paukun mukaan kalastusmajaa markkinoidaan vahvasti esimerkiksi Kotkaan saapuville risteilyvieraille. Kesäkuun alusta Langinkosken keisarillisesta kalastusmajasta tulee myös osa valtakunnallista museokortti-verkostoa. Sisäänpääsyn voi siis kuitata myös museokortilla, joka on useiden satojen suomalaismuseoiden yhteispääsylippu.

Muutoin pääsymaksut pysyvät toistaiseksi ennallaan. Kansallismuseon tavan mukaan alle 18-vuotiaat pääsevät museoon lasten lipulla ja alle kouluikäiset veloituksetta.