1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin Akatemia-skandaali näyttää ratkeavan – kuningas muuttamassa Akatemian sääntöjä

Kuninkaan oikeutta tehdä muutoksia yli 200 vuotta voimassa olleisiin sääntöihin alettiin heti epäillä.

Ruotsin akatemia
Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia.
Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia.Felipe Trueba / EPA

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa on muuttamassa Ruotsin Akatemian perussääntöjä, tiedotti hovi keskiviikkona. Tiedotteen (siirryt toiseen palveluun)mukaan uusien sääntöjen halutaan takaavan Akatemian toimintakyky.

Sääntöjä aiotaan täydentää niin, että Akatemian jäsenet voivat halutessaan jättää paikkansa. Lisäksi kaksi vuotta osallistumatta olleen jäsenen katsotaan jättäneen paikkansa.

Akatemian sääntöjen muuttamisesta on keskusteltu viime viikkoina tiuhaan. Akatemiasta on viikon sisällä eronnut viisi jäsentä. Viimeisin eronnut on Sara Danius, joka ilmoitti viime torstaina eroavansa Ruotsin akatemian pysyvän sihteerin tehtävästä.

Akatemian päätöksenteko on halvaantunut, sillä sen 18 jäsenestä 7 ei ole aktiivisia. Päätöksen syntymiseen tarvitaan 12 jäsentä.

Kuningas puuttui asiaan, sillä hän on Akatemian suojelija.

Ruotsalainen oikeustieteen professori epäili keskiviikkona SVT:lle (siirryt toiseen palveluun), että kuninkaalla ei olisi oikeuttaa muuttaa Akatemian sääntöjä. Hovin tiedottajan mukaan kuninkaalla on juridisesti oikeus muutosten tekemiseen, kertoi SVT aiemmin. (siirryt toiseen palveluun)

Expressenin asiantuntijan (siirryt toiseen palveluun) mukaan kuninkaan tekemät muutokset tulevat olemaan vain linjauksia perussääntöihin, jotka ovat pysyneet muuttumattomina vuodesta 1786.

Ruotsin akatemiassa on kuohunut viime syksystä lähtien. Kymmenet naiset kertoivat #metoo-kampanjan yhteydessä Akatemian jäsenen Katarina Frostensonin puolison Jean-Claude Arnault'n häirinneen työntekijöitään, taiteilijoita ja jopa Ruotsin akatemian jäsenten puolisoita ja tyttäriä seksuaalisesti.

Akatemiaa on arvosteltu siitä, että se ei ole riittävällä tarmolla puuttunut epäiltyyn häirintään.

Ruotsin Akatemia vaalii ruotsin kieltä ja kulttuuria. Akatemian erikoistehtävänä on valita Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja.

Lue myös:

Kun Ruotsi pukeutui rusettipuseroon – julkkikset osoittavat tukeaan Nobel-akatemian Sara Daniukselle

Ruotsalaiset pöyristyivät Nobel-akatemian Sara Daniuksen erosta – "Nyt riittää", "Kauhea akatemia"

Ruotsin akatemian salamyhkäinen skandaali sai jatkoa – Nobelin kirjallisuuspalkinnon julistaja joutui eroamaan

Lue seuraavaksi