Käräjätuomari Turun puukottajan niskoittelusta oikeudenkäynnissä: "Yleensä yksi sanominen riittää"

Turun puukotusten oikeudenkäynnissä on nähty poikkeuksellisia käänteitä, kun syytetty passitettiin pois oikeussalista. Suomessa järjestetään kuitenkin paljon oikeudenkäyntejä, joissa syytetty ei osallistu asian selvittämiseen.

Turun puukotukset 2017
Petra Spring
Käräjätuomari Petra SpringYle

Varsinais-Suomen käräjäoikeus ei pystynyt keskiviikkona kuulemaan marokkolaista Abderrahman Bouananea Turun puukotuksia koskevassa oikeudenkäynnissä. Bouananea syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Syytetty saapui oikeuden eteen poissaolevan näköisenä, eikä suostunut istuutumaan oikeussalissa. Keskiviikon A-studiossa vieraillut käräjätuomari Petra Spring piti miehen käyttäytymistä poikkeuksellisena.

– Ylipäänsä se on poikkeuksellista, että vastaaja tai kuka tahansa muu, joka oikeudessa on, ei tottele puheenjohtajan antamia määräyksiä.

Oikeus antoi miehelle vielä poikkeuksellisen toisen mahdollisuuden tulla kuulluksi. Kun syytetty ei toistamiseen suostunut istuutumaan hänelle osoitetulle paikalle, käräjäoikeuden puheenjohtaja passitti syytetyn ulos oikeussalista. Tämän jälkeen hänet vietiin lääkärintarkastukseen.

– Yleensä se yksi sanominen riittää. Jos yhden kerran pistetään ulos, niin sitten oikeastaan menettää mahdollisuuden tulla kuulluksi, kymmenen vuotta tuomarina työskennellyt Spring toteaa.

Jos oikeussalissa tilanne koituu vielä vaikeammaksi eli loukataan arvovaltaa tai muita asianosaisia, voidaan Springin mukaan antaa järjestysseuraamuksia, kuten sakko tai säilöönoton määräminen.

Suomessa paljon poissaolo-oikeudenkäyntejä

Suomen ensimmäisen terrori-iskuoikeudenkäynnin kuudentena pääkäsittelypäivänä käräjäoikeudelle toimitettu lääkärinlausunto kertoi, ettei syytetty ole kunnossa. Lääkärin mukaan miehen kuulemista ei voitu jatkaa.

Helsingin käräjäoikeudessa työskentelevä Petra Spring muistuttaa, että Suomessa järjestetään paljon poissaolo-oikeudenkäyntejä.

– Oikeussaleissa syytetyt eivät usein halua tulla kuulluiksi, ja se on heidän oikeutensa. Syytetyn ei tarvitse osallistua asian selvittämiseen, Spring avaa.

Hän kuitenkin jatkaa, että on aina arvioitava tapauskohtaisesti, mikä riittää oikeuden toteutumiseen. Yleensä kaikki, mitä oikeussalissa sanotaan, eli suullinen materiaali, on ensisijaista oikeudenkäyntiaineistoa.

Tapauksen oikeudenkäynti jatkuu ensi viikolla todistajien kuulemisella. Silloin selvinnee, millä jalalla syytetty tällä kertaa astuu oikeuden eteen.

Katso koko keskustelu Yle Areenasta.

Lue lisää:

Analyysi: Juoksuttaako Turun puukottaja oikeuslaitosta ja mediaa?

Turun puukottaja: Suomen osallistuminen Isisin vastaiseen sotaan oikeutti tekoni – Yle seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä

Tuoli alkoi polttaa Turun puukottajan alla ja kaksi muuta käännettä oikeudessa – Katso tästä päivän pääkohdat ja videoanalyysi

Analyysi: Miksi puukottaja puhui pahoja Turun vankilassa?

Varastettu puheenvuoro, käsiraudat ja käännösvirhe – Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää Turun puukotusten ensimmäisestä pääkäsittelypäivästä