Analyysi: Juoksuttaako Turun puukottaja oikeuslaitosta ja mediaa?

Varsinais-Suomen käräjäoikeus kuuli tiistaina ja keskiviikkona Turun puukottajaa. Päivät olivat täynnä käänteitä.

Turun puukotukset 2017
Toimittajat seuraavat Turun elokuisen puukkoiskun käsittelyä videonäytöiltä Turun oikeustalolla 17. huhtikuuta.
Toimittajat seuraavat Turun elokuisen puukkoiskun käsittelyä videonäytöiltä Turun oikeustalolla 17. huhtikuuta.Roni Lehti / Lehtikuva

Tiistaihin ja keskiviikkoon oli ladattu paljon odotuksia. Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli päässyt Turun puukotusten oikeudenkäynnissä siihen vaiheeseen, että oikeuden oli tarkoitus kuulla kahden päivän ajan syytettyä.

Kaikki oikeuskäsittelyn osapuolet halusivat esittää kysymyksiä 23-vuotiaalle marokkolaismiehelle.

Myös media oli ladannut näihin kahteen päivään paljon odotuksia – paikalla oli toistakymmentä toimittajaa seuraamassa oikeudenkäyntiä.

Käräjäoikeus oli kärsivällinen

Kaksi tappoa ja kahdeksan tapon yritystä jo esitutkinnassa myöntänyt syytetty suostui vastaamaan oikeudessa kysymyksiin vain vajaan parin tunnin ajan.

Itse asiassa syytetty ei aina edes vastannut hänelle esitettyihin kysymyksiin, vaan kertoili mitä mieleen juolahti.

Syytetty kertoi eilen tiistaina uutena tietona muun muassa sen, että hän oli Turun viime elokuisten tapahtumien aikaan omien sanojensa mukaan sodassa naisia vastaan. Vielä esitutkinnan aikana hän oli kieltänyt sukupuolen olleen peruste uhrien valikoitumiselle.

Syytetyn yritys määrätä oikeudenkäynnin tahtia oli tuttua aiemmasta. Syytetty nimittäin varasti puheenvuoron jo pääkäsittelyn ensimmäisenä päivänä viime viikolla. Tuolloin hän kertoi oikeudelle halustaan katkoa ihmisten päitä, vaikka yleensä syytetty ei saa tässä vaiheessa kertoa näkemyksiään oikeudessa.

Viimeisimpänä mies tanssitti käräjäoikeutta kieltäytymällä istuutumasta oikeussalina toimivan Turun vankilan auditorion tuolille. Siis sille samalle, jossa hän on istunut pääkäsittelyn alusta lähtien. Miehen mukaan istuutuminen lähettäisi tämän helvettiin.

Oikeus antoi miehelle vielä poikkeuksellisen toisen mahdollisuuden tulla kuulluksi. Kun syytetty ei tänään keskiviikkona toistamiseen suostunut istuutumaan hänelle osoitetulle paikalle, käräjäoikeuden puheenjohtaja passitti syytetyn ulos oikeussalista.

Syytetyllä on oikeus tulla kuulluksi, mutta hänen ei ole pakko vastata tälle esitettyihin kysymyksiin.

Kuulemista ei voitu jatkaa terveydentilan takia

Äkkinäinen arvioisi, että mies piti tuomioistuinta pilkkanaan.

Tuolileikin jälkeen käräjäoikeudelle toimitettu lääkärinlausunto kertoi kuitenkin, ettei syytetty ole kunnossa. Lääkärin mukaan miehen kuulemista ei voitu jatkaa. Syytetyn asianajaja kertoi, ettei hän saanut päämieheensä puheyhteyttä.

Lääkärinlausunnon turvin miehen kuulemista voidaan yrittää jatkaa myöhemmin oikeudenkäynnin aikana. Turun puukotusten pääkäsittelylle on varattu aikaa toukokuun puoliväliin saakka.

Turun puukottajan mielentilatutkimuksen tulos on julkinen. Hänet on todettu syyntakeiseksi, eli syytetty oli täydessä ymmärryksessä tehdessään veriteot Turun kauppatorilla.

Vajaat kahdeksan kuukautta vankilassa voi toki horjuttaa ihmismieltä.

Syytetyn mieliala onkin heilahdellut oikeuskäsittelyn aikana laidasta laitaan. Hän on muun muassa naureskellut väkivallanteoilleen, hermostunut uhrilleen ja puhunut sekavia.

Tänään oikeudessa esitetyillä poliisikuulustelunauhoilla esiintyi toinen mies. Hän oli vakava, rauhallinen ja silminnähden tasapainoisemman oloinen. Nuo videot oli kuvattu puolisen vuotta sitten.

Pähkinä purtavaksi medialle

Syytetyn käytös on aiheuttanut ongelmia myös toimittajille.

Mikäli mies on mieleltään järkkynyt, onko oikein raportoida hänen jokaisesta liikkeestään oikeussalissa? Jos hän taas hyppyyttää oikeutta tietoisesti, eikö hän silloin hae juuri julkisuutta?

Oikeudenkäyntiin kohdistuu poikkeuksellisen paljon yleistä mielenkiintoa. Kyseessä on kuitenkin rikoslain silmissä Suomen ensimmäinen epäilty terroriteko.

On mahdotonta nähdä miehen pään sisälle, mutta hänen epävakaa käytöksensä saa epäilemään tarkoitushakuisuutta. Etenkin, kun vielä eilen syytetty julisti oikeudessa, ettei esimerkiksi osaa kuukausia ja vuosia.

Tapauksen oikeudenkäynti jatkuu ensi viikolla todistajien kuulemisella. Silloin selvinnee, millä jalalla syytetty tällä kertaa astuu oikeuden eteen.

Lue myös:

Turun puukottaja: Suomen osallistuminen Isisin vastaiseen sotaan oikeutti tekoni – Yle seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä

Tuoli alkoi polttaa Turun puukottajan alla ja kaksi muuta käännettä oikeudessa – Katso tästä päivän pääkohdat ja videoanalyysi

Varastettu puheenvuoro, käsiraudat ja käännösvirhe – Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää Turun puukotusten ensimmäisestä pääkäsittelypäivästä

Turun epäilty puukottaja esitutkinnan aikana: "Minusta tuli joku toinen, ja sitten minä tein mitä tein"