Trump ja Abe päättivät neuvottelunsa – Pohjois-Korean tapaamisesta odotetaan maailmanlaajuista menestystä

Japanin pääministerin Shinzo Aben kaksipäiväisellä vierailulla Yhdysvalloissa on keskusteltu vuolaasti Pohjois-Koreasta, mutta hillitymmin taloussuhteisiin liittyvistä aiheista.

Donald Trump
Donald Trump ja Shinzo Abe yhteisessä tiedotustilaisuudessa 18.huhtikuuta.
Donald Trump ja Shinzo Abe yhteisessä tiedotustilaisuudessa 18.huhtikuuta.Mandel Ngan / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Japanin pääministeri Shinzo Abe ovat pitäneet yhteisen tiedotustilaisuuden Aben Yhdysvaltain-vierailun päätteeksi.

Kaksikko on käynyt neuvottelujaan Floridassa, Palm Beachissa, presidentti Trumpin Mar-a-Lagon huvilalla.

Sekä Yhdysvallat että Japani vakuuttavat jälleen olevansa yhtä mieltä siitä, että Pohjois-Koreaan kohdistuvat pakotteet jatkuvat niin kauan, kunnes maa lopettaa ydinohjelmansa.

Presidentti Trump vakuuttaa tekevän kaikkensa, jotta alkukesän tapaamisesta Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa tulisi maailmanlaajuinen menestys.

Yhdysvaltain presidentin ja Pohjois-Korean johtajan on ollut tarkoitus tavata toukokuussa. Tapaamiskutsun esitti aiemmin keväällä Kim Jong-un itse Etelä-Korean välityksellä.

– Meidän täytyy lopettaa ydinaseet mieluiten maailman joka kolkasta, Trump totesi.

Trump uhkaa kuitenkin kävellä ulos Pohjois-Korean johtajan tapaamisesta, elleivät keskustelut tuota hedelmää.

– Emme osallistuisi tapaamiseen, jos emme uskoisi sen olevan menestyksekäs. Jos tapaaminen osoittautuu hedelmättömäksi, poistun kohteliaasti, Trump sanoi tiedotustilaisuudessa.

Tunnustelut kauppasopimuksesta jatkuvat

Yhdysvallat ja Japani ovat sopineet tehostavansa keskinäisiä kauppaneuvottelujaan.

Pääministeri Shinzo Abe kertoi, että maat aloittavat neuvottelut vapaista ja reiluista kauppasopimuksista. Hänen mielestään Yhdysvaltojen hylkäämä Tyynenmeren vapaakauppasopimus TPP olisi paras sopimus Japanille ja Yhdysvalloille.

Trump puolestaan totesi pitävänsä parempana kahdenvälistä kauppasopimusta. Hän toivoo, että maat sopivat lähitulevaisuudessa kumpaakin hyödyttävän sopimuksen.

Japani on halunnut välttää kahdenväliset neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa maiden välisestä vapaakaupasta, joilla voisi olla vaikutuksia raha- ja finanssipolitiikkaan.

Lähteet: Reuters, AFP