KCNA: Pohjois-Korean keskuskomitea aikoo päättää "uuden vaiheen politiikasta"

Pohjois-Korean valtion virallinen äänitorvi, uutistoimisto KCNA, kuvailee maansa elävän nyt historiallista aikakautta, joka avaa uuden vaiheen.

Pohjois-Korea
Kim Jong-un
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on luonnollisesti mukana puolueensa keskuskomitean kokouksessa.How Hwee Young/Epa

Pohjois-Korean valtapuolueen keskuskomitea kokoontuu yllättäen yleiskokoukseen perjantaina, kertoo maan uutistoimisto KCNA.

KCNA:n mukaan kokous on kutsuttu koolle keskustelemaan ja päättämään käynnissä olevan "tärkeän historiallisen ajanjakson" jälkeisistä ”uuden vaiheen poliittisista kysymyksistä”.

Toistaiseksi keskuskomitean kokoontumisen tarkemmasta syystä ei ole kerrottu. Sen uskotaan kuitenkin liittyvän Pohjois-Korean suhteiden viimeaikaiseen lähentymiseen Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen kanssa .

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin on tarkoitus tavata toukokuussa tai kesäkuun alussa jossakin päin maailmaa. Tarkkaa ajankohtaa tai tapaamispaikkaa ei ole vielä päätetty.

Sanomalehti Washington Post kertoi keskiviikkona, että Yhdysvaltain ulkoministeriehdokas ja keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja Mike Pompeo tapasi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin Pjongjangissa pääsisäisenä.

Myös Pohjois- ja Etelä-Korea ovat järjestämässä huippukokousta, joka pidetään jo parin viikon kuluttua maiden välisellä raja-alueella, Panmunjomissa. Sanomalehti New York Times kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Etelä-Korea on vahvistanut neuvotelleensa Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean viranomaisten kanssa rauhansopimuksesta, joka muodollisesti päättäisi Korean sodan.

Korean sota päättyi aselepoon vuonna 1953, mutta sotaa ei koskaan muodollisesti lopetettu.

Lähteet: Reuters