1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laivaliikenne

Merenkurkun uusi laiva on myötätuulessa myös Uumajassa

Alkuviikolla Vaasan kaupunginhallitus otti ison askeleen kohti uutta Merenkurkun laivaa. Vastarannalla, Uumajassa edistytään hankkeessa myös.

Vaasan ja Uumajan välille räätälöity matkustajalautta, joka soveltuu talvimerenkulkuun ja käyttää vaihtoehtoisia polttoaineita. Kuva: midwayalignment.eu

Merenkurkun uuden laivan rahoitus on selvä. Näin kirjoittaa Uumajan alueella ilmestyvä Västerbottens-Kuriren (siirryt toiseen palveluun)-lehti. Uumajan osuudesta päätetään touko-kesäkuun aikana.

Kunnan infrasta vastaavan Inabin toimitusjohtaja Bertil Hammarstedt ei usko rahoituspäätöksessä olevan ongelmia. Viime kädessä rahoitus tulisi Inabilta. Uumajan osuus olisi 115 miljoonan euron laivasta noin neljäsosa.

Rkp:n kansanedustaja Joakim Strand sanoo, että Uumajan suunnitelmat ovat toki olleet tiedossa.

– Meillä on ollut tiedossa, että ruotsalaiset hoitavat oman osuutensa mutta se tekniikka on ollut vähän eri miten he sen rahan saavat kasaan. Mutta on hienoa, että Bertil sanoo tuon nyt ääneen, kommentoi Strand.

Kuinka varmaa on, että laiva saa rahat?

– Tässä kun elää sote- ja maakuntamaailmaa niin tämä on yksi niistä harvoista asioista, mikä on aidosti aika varma. Kyllä laiva tämän vuoden puolella saadaan tilattua, arvioi Strand.

Telakoilta kysyttiin alkuvuonna kiinnostusta Merenkurkun laivaan ja useita vastauksia saatiin. Niistä on esikarsinta suoritettu.

Valtio lupasi jo aikaisemmin rahoitusta hankkeeseen ja tällä hetkellä neuvotellaan tavasta, jolla se tulee.

Vaasan kaupunginhallitus päätti maanantaina, että Vaasa aikoo osallistua uuden 115 miljoonaa euroa maksavan laivan ja uuden perustettavan yhtiön rahoitukseen 25 miljoonalla eurolla.

Lisäksi kaupunki antaa korkeintaan 35 miljoonan euron takauksen laivan rakentamiseen tarvittavaan lainaan. Kaupunginvaltuuston pitää vielä hyväksyä rahoitus.