Toimittaja osallistui pelastusharjoitukseen: Sinappikaasu muutti hetkessä kolarin terroriuhkatilanteeksi

Terroritekoihin varautuminen on viranomaisten arkipäivää. Tässä harjoituksessa tavallinen pakettiauton ja bussin törmäys sai äkkikäänteen, kun paljastui, että lastina oli sinappikaasua. Toimittaja kertoo, miten hän näki ja koki kuvitellun tilanteen.

pelastustoiminta
Pelastusviranomaiset neuvottelevat keskenään.
Tapio Termonen / Yle

Kello 9.30

Paloviranomainen tiedottaa: Porissa Mäntyluodontiellä on tapahtunut liikenneonnettomuus. Pakettiauto on ajanut bussin perään. Onnettomuuspaikalla on ilmassa jotain, joka vaikuttaa näkökykyyn. Henkilövahingoista ei tietoa.

Lähden tapahtumapaikalle. Mietin, mitä ilmassa on. Mikä voi vaikuttaa näkökykyyn? Laitan päälleni harjoituksen kokoustilaan tuodut keltaiset liivit. Se on virhe, joka selviää myöhemmin.

Alueella on poliiseja ja hälytysajoneuvoja. Tositilanteessa olisin todennäköisesti käynyt ensin poliisien luona, mutta koska kukaan ei estä, menen suoraan onnettomuuspaikalle.

Tilanne on sekasortoinen. Maassa makaa tuskissaan olevia ihmisiä, ja palomies ohjaa väkeä ulos bussista. En uskalla häiritä kiireistä palomiestä, jolla on happinaamari. Kyselen tapahtumien kulkua ensin loukkaantuneilta. Heitä on kymmenkunta, ja he vaikuttavat sekavilta. Joku mainitsee sinappikaasun.

Kuulinko oikein? Mitä se tarkoittaa?

Kuulen myös epäselviä viittauksia muihin vaarallisiin aineisiin. Yksi loukkaantuneista osoittaa minulle henkilöä, jonka syytä hän väittää kaiken olevan.

Ihmisiä makaa maassa ja palomiehiä paikalla. Kyseessä on harjoitus.
Onnettomuuspaikalla on useita loukkaantuneita. Kyseessä on harjoitus.Tapio Termonen / Yle

Otan tilanteesta muutaman valokuvan – mahdollisimman hienovaraisesti, niin että kenenkään henkilöllisyys ei käy selville. Tällaiset kuvat olisivat somessa kovaa valuuttaa. Ylellä niiden käyttöä on harkittava tarkkaan.

Mitä tästä voi kertoa yleisölle? Vielä en tiedä muuta kuin että on tapahtunut liikenneonnettomuus, jossa on useita loukkaantuneita.

Rohkenen häiritä palomiestä, mutta hän käskee minun häipyä välittömästi. Tilanne vaikuttaa vakavalta.

Poistun alueelta ja menen jo aiemmin näkemieni poliisien luokse. Kysyn tapahtumien kulusta, mutta poliisi on vaitonainen.

– Sitä pitää kysyä pelastuslaitokselta, me emme kommentoi, poliisi vastaa.

Tiedon saanti on hankalaa. Se ei varsinaisesti yllätä, sillä näin on usein myös oikeissa tilanteissa. Yritän etsiä pelastuslaitoksen johtoa, mutta väkeä on niin paljon, että en onnistu.

Kello 9.50

Päätän käydä parakissa, jossa tiedän poliisijohdon olevan, mutta myös he ovat vaitonaisia.

– Sinun täytyy kysyä tietoja kentältä, minulle sanotaan.

Palaan takaisin kentällä olevan poliisipartion luo ja saan kuulla, että yllättävän vapaa pääsyni aivan onnettomuuspaikan viereen johtui päälleni pukemasta keltaisesta liivistä. Se oli antanut väärän kuvan roolistani harjoituksessa. Riisun heti liivin pois. Haluan kuitenkin testata vielä liivin merkitystä ja lähden uudestaan onnettomuusautojen viereen. Vieläkään minua ei estetä. Kaikilla on niin kiire, että ehkä minua ei vain huomata.

Mietin, että oikeassa tilanteessa tällaisiä väärässä paikassa kulkevia, ylimääräisiä ihmisiä voi hyvinkin olla. Miten vaarallinen aine ilmassa olisi todellisuudessa vaikuttanut kulkemiseen? Alueen eristäminen olisi varmasti ollut tehokkaampaa.

Poliisit ovat pukeutuneet suojapukuun
Poliisi pukeutuu suojapukuun. Kyseessä on harjoitus.Tapio Termonen / Yle

Loukkaantuneiden joukossa on myös ambulanssin henkilökuntaa. Jututan heitä lyhyesti. He kertovat, etteivät näe kunnolla. Enempää he eivät suostu kommentoimaan tilannetta.

Huomaan, että poliisi pukee suojavaatteita. Sinappikaasuepäilyt taitavat siis olla totta. Mietin, miten ensimmäisessä maailmansodassakin käytetty taistelukaasu ihmiseen vaikuttaa. Olenko itse voinut altistua sille?

Kysyn tilanteesta vielä kerran poliisilta. Vastaukset ovat edelleen niukkia.

– Liikenne on ohjattu muualle ja alue on eristetty, minulle vastataan.

Kello 10.10

Huomaan lähellä olevan ensiapupisteen ja lähden sinne. Kuulen taas puhuttavan sinappikaasusta. Pisteeseen tuotavat potilaat pestään suihkulla ja mitataan jonkinlaisella säteilymittarilla. Tilanne vaikuttaa niin kiireiseltä, että en uskalla häiritä ketään.

Kello 10.16

Saan keskusteluyhteyden poliisiin, mutta en edelleenkään mitään uutta tietoa. Olen ihmeissäni. Kaikki viittaa siihen, että kyse on jostain erityisen vakavasta. Jo epäilynäkin sinappikaasu kuulostaa niin vakavalta, että haluaisin saada jotain faktaa nopeasti.

Mitä yleisölle pitää kertoa? Mikä on oleellista tietoa juuri nyt? Se että Mäntyluodontiellä on tapahtunut liikenneonnettomuus, joka aiheuttaa häiriötä vai se, että ilmassa voi olla sinappikaasua?

Tarvisin kipeästi varmaa tietoa. Väärä tieto lähtee takuulla nopeasti liikkeelle, sitä saattaa ollakin jo. Ehkä onnettomuuden uhrit ovat jo sosiaalisessa mediassa.

Ampulanssimiehet pystyttävät ensiaputelttaa.
Onnettomuusalueelle pystytetään ensiaputeltta. Kyseessä on harjoitus.Tapio Termonen / Yle

Kello 10.23

Ensiapupisteellä pystytetään telttaa. Pesussa käyneitä loukkaantuneita makaa huopien alla. Paikalle tuodaan myös henkilö, jota onnettomuuspaikalla väitettiin syylliseksi koko tapahtumaan.

Kun kyseinen mies on pesty ja mitattu, poliisi ottaa hänet mukaansa. Otan valokuvan miehestä ja poliisista. Juuri tällaisten valokuvien kärkkyjiä oikeassa tilanteessa varmasti riittäisi. Onkohan kuvalle joskus käyttöä? Ehkä, mutta ei vielä. Ei missään nimessä.

Mistä oikein saisin faktoja!

Suojapukuiset miehet vievät potilasta pesuun
Vaaralliselle aineelle altistunut potilas viedään pesuun. Kyseessä on harjoitus.Tapio Termonen / Yle

Kello 10.35

Lähden käymään toistamiseen poliisijohdon luona parakissa. Harjoituksen nimissä haluan haastaa viranomaisia ja väittää, että ottamani kuva leviää jo somessa mitä erilaisimmin saatesanoin.

– Pelastuslaitos tiedottaa, vastaa poliisi rauhallisesti ja pysyy linjassaan.

Kello 10.40

Palaan taas kentälle ja saan puheyhteyden palomieheen. Hänen avustuksellaan löydän tapahtumia johtavan paloviranomaisen. Siis sen henkilön, jota olen koko ajan etsinyt, mutta en kaiken sekasorron keskeltä ole löytänyt.

Nyt saan varmaan lopultakin tarvittavat tiedot, mutta toisin käy.

– ­Viestintä on siirretty toiselle henkilölle, paloviranomainen vastaa..

Minut kuitenkin neuvotaan oikean henkilön puheille. Vihdoin virallista tietoa

Kello 10.45

Haastattelen hyväpuheista pelastusviranomaista. Hän kertoo kaikki tärkeimmät sillä hetkellä tiedossa olevat asiat. Hän kertoo kolarista, sinappikaasuepäilystä ja loukkaantuneiden määrästä.

Hän kertoo myös, miten tilanne etenee ja onko ympäristölle vaaraa. Hän tuo julki ne asiat, jotka ovat jo varmoja ja ne, jotka ovat vielä epävarmoja.

Avoimia kysymyksiä jää vielä paljon, mutta tämän haastattelun pohjalta voisin jo välittää ihmisille tietoa.

Kello 11.00

Menen taas ensiapupisteelle. Tilanne on jo rauhallisempi, ja henkilökunta pitää palaveria. Keskustelen paikalla olleen lääkärin kanssa, mutta hän on niukkasanainen.

– Kaikki potilaat on viety sairaalaan. Kaikki tänne tuodut ovat hengissä. Muuta en voi kertoa, lääkäri toteaa.

Kello 11.07

Olen taas poliisin kenttäjohdon luona. Se on ryhmittynyt pelastuslaitoksen ja ensiavun johdon kanssa kolmionmuotoiseen asetelmaan lähelle toisiaan.

Minua mietityttää, missä sinappikaasua oli. Mihin sitä oltiin viemässä? Oliko liikenneonnettomuus vahinko vai tahallinen? Voiko kyseessä olla terrorismi?

Näihin kysymyksiin en vieläkään saa vastausta.

Tilanteen johtavastuu siirtyy poliisille

Kello 11.30

Poliisijohto kertoo, että tilanteen johtovastuu on siirtynyt pelastuslaitokselta poliisille. Minulle luvataan myös haastattelu. Hyvä! Vihdoin lisää faktaa; lisää asioita, joita uskaltaa kertoa myös julkisuuteen.

Nyt poliisi pystyy varmistamaan vaarallisen aineen laadun, sillä se on varmennettu puolustusvoimissa. Poliisi kertoo myös, missä ainetta oli, aineen määrästä ja kiinniotetuista.

Haastateltava suostuu pohtimaan myös, mistä koko tapauksessa oli kysymys. Terrorismia hän ei vahvista. Hän korostaa, että tutkinta on vielä kesken.

Harjoituksen anti

Ennen harjoitusta mietin, miten tosissaan sen voi ottaa ja kuinka todentuntuinen tilanne voi olla. Toimin harjoituksessa samoin kuin toimisin oikeassakin tilanteessa.

Harjoituksen nimissä kuitenkin saatoin testata myös asioita, joita oikeassa tilanteessa en välttämättä tekisi. Jonkinlainen ylilyönti tiedon hankinnassa ehkä antoi harjoitusta myös viranomaisille. Tositilanteessa esimerkiksi sosiaalinen media reagoisi erittäin nopeasti, ja siellä liikkuisi paljon väärää tietoa.

Onnettomuustilanteissa työskentely ei useinkaan ole helppoa, joten kaikki harjoittelu on hyväksi. Harjoituksissa tulee aina esiin epäkohtia ja epäonnistumisia, joista voi oppia.