1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ratina, Tampere

Tampereen keskustan uusi jättikauppakeskus avautui – "Ei tarvitse mennä Helsinkiin, vaan voi pysähtyä Tampereelle"

Avajaispäivänä Tampereen keskusta voi ruuhkautua, sillä Ratinan kauppakeskus on varautunut 50 000 kävijään.

Janna Haapanen, Sohvi Majanlahti ja Tinja Vesa jonottivat ensimmäisinä Ratinan uuteen kauppakeskukseen. He saapuivat paikalle klo 7 jälkeen. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Tampereella torstaina avautunut Ratinan kauppakeskus vaikuttaa väistämättä keskustan kaupalliseen tasapainoon. Uusi kauppakeskus siirtää painopistettä entistä selvemmin Tammerkosken itäpuolelle.

Jo aiemmin on puhuttu, että keskustan vaakakuppi kallistuu kohti itää muun muassa rautatieaseman seudun kehityksen myötä.

Ratinan kauppakeskus avautui torstaina klo 10. Avajaispäivänä uuteen keskukseen odotetaan lähes 50 000 kävijää, joten ruuhkia on luvassa. Kauppakeskuksen pysäköintihalliin mahtuu 1 200 autoa. Avajaiset jatkuvat koko loppuviikon.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Pakottaa naapurikauppakeskuksen uudistumaan

Uusi keskus on Tampereen suurin, ja se sijaitsee aivan Koskikeskuksen vieressä. Ratinan kauppakeskuksen johto näkee kaikkien hyötyvän.

– Varmasti meillä vetovoima on kaikkien suurin, mutta lisäämme keskustan tarjontaa niin paljon, että siitä on apua muillekin. Ei tarvitse mennä Helsinkiin, vaan voi pysähtyä Tampereelle. Tuomme varmasti ostoseuroja ihan kaikille, sanoo Ratinan kauppakeskuspäällikkö Mervi Ahola.

Kilpailun kiristyminen pakottaa Koskikeskuksen uudistamaan toimintaansa.

– Meidänkin on mietittävä omaa tarjontaamme, miten siihen vaikuttaa verkkokaupan kasvu ja miten eri toimialat tarvitsevat liiketilaa. Vai onko se sitten niin, että muut palvelut, kuten elämyspalvelut, ravintolat jne. laajenevat ja toiset ovat sitten vähentymään päin, sanoo Koskikeskuksen kaupallinen johtaja Mari Laaksonen.

Ihmiset jonottivat Ratinan kauppakeskukseen juuri ennen sen avautumista. Kuva: Antti Eintola / Yle
Ratinan kauppakeskuksessa on 140 liikettä. Osa on sellaisia, joita Tampereella ei ole aiemmin ollut. Kuva: Mari Vesanummi / Yle
Kymmeniä työmiehiä hääräsi Ratinan kauppakeskuksen ympärillä vielä kaksi tuntia ennen avausta. Kuva: Mari Vesanummi / Yle