Hyppää sisältöön

Kotimainen muovikassitehdas joutui irtisanomaan työntekijöitä vähentyneen kysynnän takia: "Tuntuu todella epäoikeudenmukaiselta"

Muovikassien vähentynyt kysyntä on pakottanut hollolalaisen tehtaan irtisanomaan työntekijöitä.

Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Muoviteollisuus on huolissaan muovin imagon heikkenemisen vaikutuksista alan yritysten toimintaan. Muoviteollisuus ry:n torstaina julkaisemassa kannanotossa (siirryt toiseen palveluun) muistutetaan, ettei muovin vastuullinen käyttäminen tarkoita muoveista kokonaan luopumista.

– Luonnonvarojen kokonaiskulutuksen näkökulmasta ei ole mitenkään perusteltua lopettaa muovien käyttöä. Sen sijaan roskaamista on vähennettävä ja muovien kierrättämistä lisättävä, perustelee toimitusjohtaja Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä.

Muovin käytön vähentämisestä puhuttiin paljon muovittoman maaliskuun aikana. Yle uutisoi esimerkiksi, että pullovesissä on runsaasti mikromuoveja. Julkisuutta on saanut myös kauppaketjujen ja Kaupan liiton yhteinen kampanja muovikassien vähentämisestä.

– Ihmeteltiin, kun maaliskuussa kaikkia mediat olivat täynnä negatiivisia uutisia muovista. Alkoi vähän melankolia vaivata, myöntää Kärhä.

Kauppojen kampanjoinnille muovipussien käytön vähentämisessä Kärhä ei anna paljoa painoarvoa.

– Tuntuu, että kaupat vain haluavat huomion pois kassien sisällöistä. Muovikassien käyttö Suomessa on alinta Euroopassa. Siksikin en pidä kampanjaa kovin vaikuttavana, lataa Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja.

Pussitehdas joutui irtisanomaan

Hollolalaisessa muovikassitehtaassa kampanja näkyy jo heikentyneenä kysyntänä. Yritys on joutunut talven aikana irtisanomaan kolme työntekijää. Jäljellä on 27 työntekijää.

– Osa volyymista on kadonnut, tehtaalla on nyt väkeä vähemmän kuin aiemmin. Kiristynyt kilpailu myös pienentää katteita. Kyllä tämä on meille vakava paikka, myöntää myyntipäällikkö Heikki Suominen A-kassi Oy:sta.

A-kassin toimitusjohtaja Juha Leppänen ja myyntipäällikkö Heikki Suominen. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Suomisen mukaan kuluttajille on annettu vahvoja mielikuvia muoviin tukehtuvista merieläimistä ja kehitysmaiden jätevuorista, jotka eivät liity suoraan suomalaiseen kuluttamiseen.

– Suomessa kassit ostetaan tarpeeseen kaupasta. Niitä käytetään kotona uudelleen ennen kuin ne päätyvät energiajätteeseen. Tuntuu todella epäoikeudenmukaiselta, että täällä pitää kärsiä maailman megaongelmien putsaamisesta, valittelee Suominen.

Hollolalainen yritys kokee taistelevansa tuulimyllyjä vastaan.

– Ollaan ihan donquijoteja tässä mielessä. Oman äänen esiin saaminen on erittäin vaikeaa. Tuntuu, että syytöksiä tulee joka puolelta, ilman kunnon perusteita.

Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

"Ei kuulu luontoon, mutta säästää energiaa"

Julkinen keskustelu ei ole vaikuttanut laajassa mittakaavassa muovituotteiden kysyntään, sanoo lahtelaisen muovialan asiantuntijayrityksen, Muovipolin, toimitusjohtaja Sauli Eerola. Eerola kuitenkin myöntää, että imagon heikkeminen on ongelma.

Muovikassin imago voi kuitenkin parantua, uskoo Eerola. Hän ottaa esimerkiksi Tanskan ympäristöministeriön tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun), jossa verrattiin kaupasta myytäviä kasseja.

– Tutkimuksen mukaan paperikassia pitää käyttää 43 kertaa ja puuvillakassia yli 7 000 kertaa, jotta se olisi ympäristöystävällisempi kuin tavallinen polyeteeni-muovikassi. Muovikassia hyödynnetään käytön jälkeen roskapussina. Tietoisuus tästä onneksi lisääntyy, Eerola sanoo.

Kuluttajat tietoisia kassikeskustelusta

Kesko ilmoitti huhtikuun alussa (siirryt toiseen palveluun) muuttavansa ostokassien hinnoittelua, jotta hinnoittelu ei ohjaisi käyttämään pelkästään muovikassia. Kuluttajat ovat tietoisia ympäristöasioista ja tekevät päivittäin valintoja kaupan kassalla.

Lahtelaisessa ruokakaupassa ostoksia pakataan muovikassiin.

– Mulla jäi nyt kestokassi kotiin, siksi on muovikassi. Kestokassi kestää hyvin, kun ostaa paljon painavaa tavaraa. Se on luonnonkin kannalta parempi vaihtoehto, perustelee Helena Reinikka.

Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Petri Malmisella on mukana kotoa otettu muovikassi.

– Käytän yleensä aina muovikassia, mutta yritän käyttää pusseja aina uudelleen. Muovikassia pitää käyttää niin kauan kuin se kestää, sitten laitetaan energiajätteeseen.

.
.