Miltä kuulostaisi, jos lukuvuosi pilkottaisiin 5 osaan ja koulu jatkuisi juhannukselle?

Tampereen seudun kunnat haluavat pistää koulujen loma-ajat uusiksi. Kevään katkaisisi uusi kevätloma, koulu jatkuisi juhannusviikolle ja pulpetteihin palattaisiin vasta elokuun lopulla. OAJ ei tyrmää ajatusta kokeilusta.

kesäloma
Lapsi hyppää järveen.
Sakari Partanen / Yle

Kahdeksan Tampereen kaupunkiseudun kuntaa haluaa selvittää koulujen työ- ja loma-aikojen muuttamista siten, että ne vastaisivat paremmin niin nykypäivän työelämän, perheiden kuin elinkeinoelämänkin tarpeita.

Muutoshalun moottorina on ollut Ylöjärven sivistysjohtaja Matti Hursti. Hän katsoo asiaa oppimisen tukemisen näkövinkkelistä.

– Koulujen työ- ja loma-aikojen rytmitys on kokonaisuutena huonosti suunniteltu. Pulmana on pitkä kevät. Hiihtoloman jälkeinen jakso on sekä oppilaiden että opettajien mielestä raskas, Hursti perustelee.

Uudistus tukisi matkailu- ja elinkeinoelämän monesti esittämää toivetta siitä, että koulujen kesälomat jatkuisivat elokuun lopulle.

– Suomi on kiinteä osa Eurooppaa, mutta melko yksin koulujen työrytmin kanssa.

Lomaa juhannuksesta elokuun lopulle

Hurstin visiossa kahden puuduttavan lukukauden ja ylipitkän kesäloman tilalle tulisi järjestelmä, joka viipaloisi lukuvuoden selkeästi jaksoihin, joita olisi syksyllä kaksi ja keväällä kolme.

Visiossa kutakin jaksoa seuraisi loma. Syksyn osalta muutos ei juuri näkyisi käytännössä, sillä siellä ovat jo valmiina syysloma ja joululoma.

Tavoitteenamme on saada asia isoon keskusteluun. Haluamme, että se otetaan tosissaan.

Matti Hursti

Olennaisin muutos koskisi kevättä. Jos se jaettaisiin kolmeen jaksoon, tarvittaisiin nykyisen neljännen jakson perään uusi kevätloma. Tästä taas seuraisi se, että koulu päättyisi vasta kesäkuun puolenvälin paikkeilla.

Koulunpenkille palattaisiin elokuun 20. päivän tienoilla. Kokonaisuutena oppilaiden koulupäivien määrä säilyisi ennallaan, 190:ssa.

– Kesäkuulle jatkuvan jakson opiskelua pitäisi myös tarkastella kriittisesti. Itse koen, että se mahdollistaisi koulunkäynnin viemisen koulun seinien ulkopuolelle, Hursti visioi.

Lapset syöttävät puluja ja sorsia
Mari Siltanen / Yle

OAJ ei asetu poikkiteloin

Ensimmäisen esityksen rytmityksen uudistamisesta Pirkanmaan kunnat tekivät jo 15 vuotta sitten. Tuolloin ilmapiiri oli Matti Hurstin mukaan kielteinen eikä esimerkiksi Opetusalan ammattijärjestö OAJ lämmennyt asialle. Hursti uskoo, että tilanne on muuttunut. Mukana selvitystyössä Tampereen seutukunnasta Tampereen ja Ylöjärven lisäksi ovat Lempäälä, Kangasala, Nokia, Vesilahti, Pirkkala ja Orivesi.

– Nyt tavoitteenamme on saada asia isoon keskusteluun. Haluamme, että se otetaan tosissaan, Hursti sanoo.

– Toivomme, että OAJ:llä on halua lähteä selvittämään asiaa ja voisimme yhdessä esittää selvityksen tekemistä ministeriölle.

Jos kesäloman siirtämistä halutaan kokeilla, meillä ei ole sinänsä mitään kokeilua vastaan.

Olli Luukkainen

OAJ:N puheenjohtaja Olli Luukkainen myöntää, että maailma on muuttunut 15 vuodessa. Luukkaisen mukaan OAJ ei aio lähteä asiaa ajamaan, mutta järjestö ei aio asettua poikkiteloin, jos kesäloman siirtoa lähdetään kokeilemaan.

– OAJ:lla ei tarvetta muuttaa nykykäytäntöä, mutta jos kesäloman siirtämistä halutaan kokeilla, meillä ei ole sinänsä mitään kokeilua vastaan, Luukkainen sanoo.

– Mikäli kokeiluun ryhdytään, mukaan pitää ottaa myös koko Suomi ja kaikki koulutusmuodot.

Luukkaisen mukaan kokeilun pitäisi myös kestää useamman vuoden.

– Yhden vuoden takia ei kannata lähteä ruljanssiin, joka vaatii perusopetuslain muuttamisen.

Eurooppa lomailee elokuun

Suomen ja Keski-Euroopan loma-ajat eivät tällä hetkellä kohtaa. Kansainvälistyvät työmarkkinat siirtävät monien vanhempien loma-aikaa elokuulle. Euroopassa lomakausi on kiihkeimmillään, kun Suomessa jo palataan kouluun. Tällä on vaikutusta monelle toimialalle, erityisesti matkailuyrityksille.

Tampereella järjestetään perjantaina koulujen työ- ja loma-aikatapahtuma (siirryt toiseen palveluun), jossa asiaa pohditaan niin koulutuksen, yrityselämän kuin matkailunkin kanteilta.

Kotimaan matkailumessujen yhteydessä pidettävään paneeliin osallistuvat Tampereen kuntien edustajien lisäksi mm. OAJ:n Olli Luukkainen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sekä johtaja Peer Haataja Tampereen kauppakamarista.

Esityksiä koululaisten loma-aikojen muutoksista on tehty ennenkin. Esimerkiksi vuonna 2011 Keskuskauppakamari teki aloitteen opetus- ja kulttuuriministeriölle koulujen loma-aikojen siirtämiseksi kahdella viikolla eteenpäin. Tuolloin aloite ei edennyt.

Myös yritysten suhtautuminen loma-aikojen siirtämiseen vaihtelee. Kun Elinkeinoelämän Keskusliitto, Suomen Yrittäjät ja kauppakamarit selvittivät syksyllä 2012 yritysten mielipiteitä kesäloman siirtämisestä kahdella viikolla nykyistä myöhemmäksi, puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä arvioi, että siirrolla olisi positiivinen vaikutus yritystoiminnalle. 44 prosentilla ei ollut kantaa asiaan.

Miltä kuulostaisi, jos Tampereen seudulla visioitu malli toteutuisi eli lukuvuosi pilkottaisiin 5 osaan, koulu jatkuisi juhannukselle ja pulpettiin palattaisiin elokuun lopulla? Voit kommentoida juttua alla. Kommentointi onnistuu uutisten selainversiossa ja yle.fi-applikaatiossa Yle Tunnuksen avulla. Luo oma Yle Tunnuksesi täällä. (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)

Kommentointi päättynyt. Kiitos keskustelijoille.

Lue keskustelun pohjalta syntynyt juttu: Suosiiko sää, jos koulujen kesälomaa siirretään kaksi viikkoa? Meteorologi: "Lämpö lisääntyisi, mutta sateiden riski kasvaisi"