1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saimaannorppa

Ensimmäinen saimaannorpan kuutti vuosikymmeniin on syntynyt Puruvedellä

Alueella elää jälleen muutamia norppia.

saimaannorppa
Saimannorpan kuutti ja emo
Kuvan kuutti ei ole tänä vuonna Puruvedellä syntynyt kuutti.Mervi Kunnasranta

Saimaan Puruvedellä havaittiin ensimmäinen norpan kuutti vuosikymmeniin Metsähallituksen pesälaskennoissa. Kuutin syntymää on odotettu Puruvedellä vuodesta 2007 lähtien, jolloin siellä havaittiin ensimmäiset talvehtivat saimaannorpat. Kuutin syntymä kertoo norppakannan pystyvän pysyvästi levittäytymään aiemmin autioituneille alueille.

Puruvesi on norpan luontaista elinaluetta. Nyt näyttää siltä, että norppa on hitaasti palaamassa sinne. Viimeisen arvion mukaan Puruvedellä on noin 5-7 norppaa. Jo 1980-luvulta lähtien on Puruvedeltä tullut satunnaisia norppahavaintoja.

Vuonna 2007 ensimmäisten norppien havaittiin pesineen eli asuneen ympärivuotisesti Puruvedellä. Vuonna 2009 siellä jäi verkkoon 5-vuotias, juuri sukukypsyyden saavuttanut norppa.

Ennen metsästys ja nyt ilmastonmuutos uhkaa norppia

Puruvedellä on aikoinaan ollut paljonkin norppia. Ennen sotavuosia siellä kerrotaan eläneen yli 50 norpan kannan. Sodan jälkeen Puruvedeltä metsästettiin norppia vahinkoeläiminä ja alueen norppakanta katosi.

Nykyään norppakantaa uhkaa ilmastonmuutos. Saimaannorppa tarvitsee lisääntyäkseen pesän, jonka se tekee jäälle lumikinokseen. Jos ilmasto lämpenee niin paljon, että jää ja lumi häviävät Saimaalta, norppa on konkreettisesti tyhjän päällä, kun ei ole jäätä mihin synnyttää. Pesinnän onnistumiseksi kolataan lumikinoksia pesiksi Saimaalla jo nyt.

Vielä 1980-luvulla Saimaa jäätyi joulukuun alussa ja norppien pesäkinokset olivat koossa tammikuussa. Siitä alkaen talvet ovat myöhentyneet, jäät heikentyneet ja lumet vähentyneet.

Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä, erittäin uhanalainen. Se on yksi harvoista makeassa vedessä elävistä hylkeistä. Se jäi eristyksiin Saimaalle noin 8 000 vuotta sitten, kun yhteys Itämereen jääkauden jälkeen katkesi.

Saimaannorppia arvioidaan olevan nykyisin noin 380. Etelä-Saimaalla norppakanta on viime vuosina hitaasti elpynyt.

Lue seuraavaksi