1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. esteellisyys

Syyttäjä vaatii Tullin pääjohtajalle sakkoja virkarikoksesta – ei vaadita viralta pantavaksi

Syyttäjän mukaan pelkkä Hartikaisen läsnäolo kokouksessa saattoi vaikuttaa asioiden käsittelyyn.

Antti Hartikainen Kuva: Yle

Syyttäjä vaatii Tullin pääjohtajalle Antti Hartikaiselle sakkorangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hartikaista ei vaadita viralta pantavaksi.

Toissijaisesti syyttäjä vaatii Hartikaiselle rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Virkarikossyytettä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa. Epäilty rikos liittyy Hartikaisen esteellisyyteen.

Hartikainen ei poistunut marraskuussa 2015 kokouksesta, jossa käsiteltiin epäsuorasti hänen puolisonsa määräaikaista virkasuhdetta.

Kyseessä oli Tullin johtoryhmän kokous, jossa käsiteltiin määrärahan kohdentamista viinarallivalvontaan ja tehtävien täyttämistä vuodelle 2016. Hartikaisen puoliso oli vuonna 2015 asiaan liittyvässä määräaikaisessa virkasuhteessa.

Hallintolain mukaan virkamies ei saa osallistua asian käsittelyyn eikä olla läsnä sitä käsiteltäessä, jos hän on esteellinen.

Hartikainen jääväsi itsensä kokouksessa, mutta ei poistunut asian käsittelyn ajaksi, mikä kesti syyttäjän mukaan kymmenisen minuuttia.

Lopullisen päätöksen virkanimityksistä teki Helsingin tullin päällikkö. Syyttäjän mukaan pelkkä Hartikaisen läsnäolo kokouksessa saattoi kuitenkin vaikuttaa asian käsittelyyn johtoryhmässä.

– Hallintolaki määrää, että esteellinen henkilö ei voi olla läsnä, koska se voi vaikuttaa siihen, että läsnäolijat eivät uskalla kertoa kannanottoja, jotka ovat vastakkaisia hänelle, sanoi syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen.

"Ei ehtinyt poistua kokouksesta"

Hartikainen kiistää syytteen. Hänen mukaansa kysymys viinaralliin liittyvien määräaikaisten työsuhteiden jatkamisesta nousi johtoryhmän kokouksessa esiin yllättäen varsinaisen asialistan ulkopuolelta.

Puolustuksen mukaan asian käsittely kesti vain pari minuuttia.

– Hartikainen jääväsi itsensä ja lähti poistumaan kokouksesta. Hän ei kuitenkaan ehtinyt edes poistumaan tilasta, kun muut, jotka asiassa jatkoivat jo totesivat, että (tehostettua viinarallivalvontaa) jatketaan, Hartikaisen asianajaja Kaarle Gummerus sanoi.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on aiemmin katsonut, että Hartikainen menetteli hallintolain vastaisesti.

Lue myös:

Työoikeuden professori arvioi Tullin Hartikaista: virasta pidättäminen välttämätöntä

Tullin pääjohtajan virkarikossyyte: Esimieheni päättävät, voinko jatkaa tehtävässä – "Olisi pitänyt poistua kokouksesta"