Valio laskee maidon tuottajahintaa: tilalliselle voi jäädä käteen vain 3 senttiä litralta

Kuluttaja maksaa maidosta todennäköisesti yhtä paljon kuin aikaisemminkin.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Valion päätös tiputtaa maidon tuottajahintaa 2,5 senttiä litralta iskee erityisesti pieniin maatiloihin. Maaseudun Tulevaisuus (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että lasku on suunniteltu toukokuun alkuun.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto pelkää, että tiputus lisää lopettavien tilojen määrää entisestään.

MTK:n Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen kertoo, että maidosta maksetaan jatkossa 34,50 senttiä litralta. Lisää hintaa tulee vastuullisuus- ja pitoisuuslisästä. Kaikkiaan maidon tuottajahinta on alle 40 senttiä litralta. Hinnassa ei ole huomioitu valtion maksamaa tuotantotukea, joka on Pohjois- ja Itä-Suomessa 8 senttiä litralta.

Kun tuottajahinnasta vähennetään maidon tuottamisesta syntyvät kulut, tilalliselle voi jäädä käteen pahimmillaan alle 3 senttiä litralta.

– Sanotaan, että paras neljännes pärjää tiukassakin tilanteessa. Nyt tiloja alkaa tippua parhaasta neljänneksestäkin kannattavuusrajan alapuolelle, Jari Kauhanen surkuttelee.

Pohjois-Savo on Pohjois-Pohjanmaan jälkeen Suomen suurin maidontuotantoalue. Siellä lypsettiin viime vuonna noin 325 miljoonaa litraa maitoa. Maitomaakunnissa tuottajahinnan lasku näkyy myös kuntien kukkarossa. MTK:n mukaan esimerkiksi Pohjois-Savossa 2,5 sentin lasku tuottajahinnassa tarkoittaa 8 miljoonan euron vähennystä maataloustuloon.

– Pelkästään Kiuruveden kaupungissa tämä tarkoittaa satojen tuhansien eurojen verotulojen menetystä, Kauhanen laskee.

MTK: Taustalla halpajuustojen tuonti Suomeen

Valio ei kommentoi hinnanlaskua lainkaan, vaan pyytää soittamaan osuuskuntien toimitusjohtajille.

Pohjois-Savossa toimiva osuuskunta ItäMaito, joka toimittaa maitoa Valiolle, ei halua kommentoida hinnanlaskua. Osuuskunta tuottaa 25 prosenttia kaikesta Suomesta tuotettavasta maidosta.

– En valitettavasti voi kommentoida tuottajamaidon hintatietoja julkisesti, koska kilpailulain näkökulmasta se olisi hintasignalointia muille yrityksille, osuuskunnan toimitusjohtaja Ilpo Lukkarinen kirjoittaa tekstiviestissä Ylelle.

MTK:n mukaan hinnanlasku oli odotettavissa, koska maidon hinta Euroopassa on laskenut. Suomeen tuodaan Euroopasta halpoja juustoja. Koska suomalaisesta maidosta valmistetut juustot jäävät hintansa vuoksi halpojen jalkoihin, on suomalaista maitoa vietävä ulkomaille. Vienti ei vedä, jos suomalaisella maidolla on muita maita korkeampi hinta.

Kuluttajalle tuottajahinnan muutos ei todennäköisesti näy ollenkaan. Kauhasen mukaan kaupan ja teollisuuden palkkakulut nousevat, joten maidon hinta kaupoissa tuskin tulee laskemaan.

Lisätty 19.4.2018 klo 15.59 tieto valtion maksamasta tuotantotuesta.