1. yle.fi
  2. Uutiset

Facebook haluaa parantaa yksityisyydensuojaasi tunnistamalla kasvosi

Käyttäjätietojen avokätisestä jakamisesta ja Venäjällä tehtaillun propagandan jakamisesta syytetty Facebook on alkanut kysellä eurooppalaisilta ja kanadalaisilta käyttäjiltään lupaa kasvojentunnistamiseen.

kasvontunnistus
Nuoripari poseeraa älypuhelimen kameralle.
Joe Klamar / AFP

Tulevien viikkojen aikana Facebook pyytää sinua hyväksymään palvelun päivitetyt käyttöehdot. Uusilla ehdoilla yhtiö ennakoi ensi kuussa voimaan tulevaa EU:n tietosuoja-asetusta, joka kiristää henkilötietojen keräämisen sääntöjä Euroopassa.

Facebookin pitää esimerkiksi varmistaa, että haluatko jatkossa paljastaa poliittisen tai uskonnollisen suuntautumisesi tai parisuhdetilanteensi. Tämänkaltaisten tietojen käsittely kun on jatkossa kiellettyä ilman käyttäjän lupaa.

Päivitettyjen käyttöehtojen hyväksymisen ohessa Facebook pyytää sinulta myös luvan käyttää kasvojentunnistusteknologiaa. Toisin sanoen Facebook pyytää lupaa luoda kaikkien lataamiesi tai kavereidesi lataamien kuvien perusteella sinusta kasvoprofiilin.

Miksikö?

– Meidän kasvojentunnistusominaisuudet auttavat sinua suojelemaan yksityisyyttäsi ja parantamaan käyttökokemustasi, Facebook lupaa blogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun).

Facebook perustelee ristiriitaiselta kuulostavaa lupaustaan sillä, että kasvojentunnistuksen avulla se pystyy havaitsemaan tilanteet, joissa huijari yrittää käyttää sinun kuvaasi omassa profiilissaan. Tosin tähän ongelmaan olisi kevyempiäkin ratkaisuja. Sellaisia, jotka eivät vaadi yli 2 miljardin ihmisen kasvoista koostuvaa biometristä tietopankkia.

Käyttökokemus puolestaan paranee sillä, että kasvotietojen avulla ystävien liittäminen eli tägääminen kuviin onnistuu paremmin. Kasvojentunnistus antaa Facebookille myös paremmat eväät ehdottaa uusia kavereita, kun samaan kuvaan päätyneet voidaan yhdistää kasvojen avulla.

Yksinkertaistettuna Facebook haluaa käyttöön kasvojentunnistuksen, jotta käyttäjille voidaan ehdottaa enemmän kavereita, jotta he viettävät enemmän aikaa palvelussa, jolloin heistä voidaan kerätä enemmän tietoja, jonka avulla heille voidaan näyttää enemmän mainoksia.

Suostuminen helppoa, kieltäminen ei

Facebookin kasvojentunnistus on ollut pitkään käytössä ympäri maailmaa. Yhtiö esitteli ominaisuuden jo kesällä 2011 nimellä tag suggestions eli tägäysehdotukset. Kasvojentunnistus loppui kuitenkin lyhyeen Euroopassa ja Kanadassa tiukkojen tietosuojalakien ansiosta. Nyt Facebook uskoo, että teknologia voidaan ottaa käyttöön myös näillä alueilla, kunhan käyttäjiltä kysytään selkeästi lupa.

Irlannin tietosuojavaltuutettu ei ole kuitenkaan yhtä luottavainen asian suhteen. Koko EU:ta koskevia päätöksiä antavaa tietosuojavaltuutettua kiinnostaa esimerkiksi se, käyttääkö Facebook kasvojentunnistusprosessissa myös sellaisten ihmisten kuvia, ketkä eivät ole antaneet suostumusta.

Myös tapa, jolla Facebook esittelee vaihtoehdot käyttäjälle, on hieman kyseenalainen. Uuden EU-lain myötä palvelut eivät saa valmiiksi rastittaa ruutuja käyttäjän puolesta. Nyt Facebook antaa käyttäjälle vaihtoehdoiksi ison Kyllä, hyväksyn ehdot -nappulan ja pienellä printillä Hallinnoi asetuksia -nappulan.

Lakia noudatetaan, lain henkeä ei niinkään.

Lue myös:

Analyysi: Facebook osoitti, että emme edes tiedä, mistä meidän pitäisi olla huolissamme

Facebook harkitsee toimia Cambridgen yliopistoa vastaan

Asiantuntijat Zuckerbergin kuulemisesta: Facebookilta näennäisiä myönnytyksiä ja näpertelyä

Lue seuraavaksi