Suomalaiset kuuntelevat musiikkia ahkerasti suoratoistopalveluista – yli 20 miljoonaa kuuntelukertaa päivässä

Suoratoistopalveluiden osuus Suomen äänitemarkkinoiden kokonaisarvosta on jo 80 prosenttia.

Musiikin kuuntelu
Musiikin suoratoistopalvelu Spotify älypuhelimen ruudulla.
Mikko Stig / Lehtikuva

Musiikkialaa pitkään vaivannut alavire vaikuttaa lopulta taittuneen. Vuonna 2017 äänitemusiikin kulutus kasvoi reippaasti. Musiikkituottajat – IFPI Finlandin jäsenyhtiöiltään keräämien tietojen mukaan äänitteitä myytiin viime vuonna lähes 40 miljoonalla eurolla. Kasvua edellisvuoteen kertyi 8,4 prosenttia.

Tämä oli kolmas perättäinen kasvun vuosi. Kasvu oli alan suurin viimeisen 20 vuoden aikana. Musiikin myyntiä vauhdittavat suoratoistopalvelut kuten Spotify ja Apple Music. Niiden kautta saatava tulo kasvoi viime vuonna yli 20 prosenttia.

Suoratoistopalvelut muodostavat jo 80 prosenttia Suomen äänitemarkkinoiden kokonaisarvosta. Vuosittain se tarkoittaa 7,5 miljardia striimausta eli noin 20,5 miljoonaa päivittäistä kuuntelutapahtumaa.

Samaan aikaan fyysisten musiikkitallenteiden kuten CD:n, DVD:n ja vinyylin myynti laski edelleen. Niiden osuus äänitemarkkinoista on enää 17 prosenttia. Myös download- eli latauskaupan suosio vähenee. Sen osuus on vain kolme prosenttia.

Raha valuu YouTubelle

Vaikka suoratoistopalvelut ovat tulleet musiikkialan palastajiksi, musiikintekijöille tilanne ei silti näytä kaikilta osin ruusuiselta.

Musiikkituottajien toiminnanjohtaja Antti Kotilainen toteaa, että musiikin oikeuksien haltijoilla on nykyisin heikko neuvotteluasema suhteessa YouTuben tyyppisiin palveluihin.

– Tämä näkyy alalle palautuvissa poikkeuksellisen alhaisissa korvauksissa. Se synnyttää arvokuilun, joka rapauttaa alan toimintaedellytyksiä, sanoo Musiikkituottajien toiminnanjohtaja Antti Kotilainen tiedotteessa.

Kotilaisen mukaan asiaa korjataan parhaillaan EU-tasolla ja hän toivoo, että Suomen valtio tukee musiikintekijöitä saamaan asianmukaisia korvauksia.

Suomalainen musiikki soi

Suomalaiset kuuntelevat edelleen paljon kotimaista musiikkia. Musiikkituottajien tilaston mukaan viime vuonna kotimaisen musiikin osuus äänitteiden kokonaismarkkinoista oli 38 prosenttia.

Kymmenen suosituimman albumin joukossa suomalaisia oli kahdeksan ja sinkkujen puolella kuusi kymmenestä.