Ristenrauna Magga saa ensimmäisenä saamelaisnaisena Suomessa kunniatohtorin arvonimen

Tämä on minulle suuri kunnia, sanoo saamelaisen sosiaali- ja terveysalan uranuurtaja Ristenrauna Magga

Sápmi
Ristenrauna Magga
Ristenrauna MaggaAnne Näkkäläjärvi

Saamelaisen sosiaali- ja terveysalan järjestön, SámiSosterin perustaja ja toiminnanjohtaja Ristenrauna Magga (72) saa Tampereen yliopiston kunniatohtorin arvonimen. Kunniatohtori on yliopiston tiedekunnan myöntämä arvonimi ja korkein kunnianosoitus.

Ristenrauna Magga on ensimmäinen saamelaisnainen joka saa tämän arvonimen. Muita saamelaisia jotka ovat saaneet kunniatohtorin arvonimen ovat Nils-Aslak Valkeapää, Samuli Aikio, Pekka Aikio ja Matti Morottaja. Maggalle arvonimen saaminen on suuri asia.

– Tämä on suuri kunnia minulle. Kun yliopistotasollakin nähdään, että saamelaisasiat ja saamelaisten oikeudet täytyy huomioida poliittisessa päätöksen teossa. Jos tästä arvonimestä on hyötyä saamenkansalle ja tällä voi edistää saamelaisten oikeuksia, niin silloin sillä on merkitystä, sanoo Ristenrauna Magga.

– Saamenkieliset palvelut pitäisi turvata ja saamelaiset alkuperäiskansana tulisi ottaa huomioon. Saamelaisia ei pitäisi ajatella pelkästään kielellisenä vähemmistönä, vaan meidän pitäisi päästä itse vaikuttaamaan asioihimme, sanoo Magga.

Saamenpuvussa promootioon

Ristenrauna Magga on tehnyt monipuolisen uran saamelaisten perusoikeuksien puolustajana ja saamelaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittäjänä, nostaen saamelaisten tarpeet myös valtakunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon. Magga on myös nostanut esille saamelaisten hyvinvointiin ja yhteisöön liittyviä tutkimustarpeita sekä ollut mukana eri tutkimushankkeiden suunnittelussa ja toteuttamisessa, toteaa Tampereen yliopisto tiedotteessaan.

Tampereen yliopisto järjestää elokuussa kaikkien tiedekuntiensa yhteisen kunniatohtori- ja tohtoripromootion. Promootio on akateeminen juhla, joka koostuu kolmena päivänä vietettävistä juhlallisuuksista. Kunniatohtorin arvo myönnetään promootiojuhlallisuuksissa 15 ansioituneelle henkilölle, jotka edustavat tieteentekijöiden ohella yhteiskunnan, johtamisen ja kulttuurin aloja. Ristenrauna Magga on jo alkanut valmistautumaan juhlaan.

– Olen jo ilmoittanut yliopistolle, että en aio ostaa tilaisuutta varten tarkoitettuja erityisiä vaatteita, vaan laitan saamenpuvun päälle. Muuten en kyllä lähtisikään jos en saisi pukea gáktia. Olen kuitenkin saanut yliopistolta luvan pukeutua saamenpukuun, naurahtaa Ristenrauna Magga.

Otsikkoa muutettu: Ennen oli: Tampereen yliopiston kunniatohtoriksi – "Jos arvonimestä on hyötyä saamenkansalle ja tällä voi edistää saamelaisten oikeuksia, niin silloin sillä on merkitystä". Nyt on: Ristenrauna Magga saa ensimmäisenä saamelaisnaisena Suomessa kunniatohtorin arvonimen.