Kutkuttaako ulkomailla opiskelu? – tässä kahdeksan vinkkiä valmisteluihin

Huolellinen valmistautuminen parantaa mahdollisuuksiasi päästä tavoittelemaasi oppilaitokseen.

opiskelu ulkomailla
Grafiikka
Laura Koivunen | Yle Uutisgrafiikka

Ulkomailla opiskelee vuosittain noin 8 000 suomalaista. Määrä on koko ajan lievässä kasvussa.

Tässä opetushallituksen vastaavan tietoasiantuntijan Linda Tuomisen neuvoja, jos olet kiinnostunut opiskelemaan ulkomailla.

Valmisteluvinkkejä saa myös muun muassa Maailmalle. net j (siirryt toiseen palveluun)a Studentum. fi (siirryt toiseen palveluun) -verkkosivustoilta. Opastusta tarjoavat myös koulutuspaikkojen verkkosivut ja opintotoimistot.

1. Valitse paikka ja suuntautumisala, vertaile ja ole kriittinen!

Valinta on iso päätös. Mieti siis tarkkaan, mitä haluat. Selvitä koulujen ja yliopistojen taustoja ja punnitse vaihtoehtoja, vaikkapa sitä, miten yliopisto tai koulu sijoittuu kansainvälisissä vertailuissa.

Tarkista, että oppilaitos on kohdemaan koulutusviranomaisten valvonnassa.

Selvitä realistisesti kustannusarvio ja opiskeluajan kulut. Opiskelu on pääosin maksutonta Pohjoismaissa. Kelalta voi saada opintotukea myös ulkomaisiin opintohin.

2. Perehdy vaatimuksiin ja koepäivämääriin

Merkitse kalenteriin oikea valintakoepäivä, selvitä osoite ja varaa riittävästi aikaa matkoihin. Ole ajoissa.

Varmista myös todistusten, suositusten ja pääsymaksujen takarajapäivät. Verkkohaku on yleistymässä, mutta esimerkiksi taiteen ja kulttuurin alalla pääsykokeisiin kuuluu myös koe-esiintymisiä.

Joihinkin oppilaitoksiin, esimerkiksi Britannian lääketieteen alan koulutukseen, saattaa haku olla jopa vuotta ennen opiskelujen alkua.

Selvitä, millaisia eroja opiskelumaan ja Suomen tutkinnoissa (siirryt toiseen palveluun) on. Eroja voi olla esimerkiksi lääkärin tai sairaanhoitajan tutkinnoissa.

3. Laadi saatekirje

Kirjoita tarvittaessa saatekirje, jossa kerrot miksi, juuri sinut tulisi valita opiskelijaksi. Älä venytä tekstiä, ilmaise itsesi ja tavoitteesi nasevasti ja selvästi.

Korjaa kielioppi- ja tekstivirheet.

4. Varmista suositukset

Joskus tarvitaan suosituskirje. Voit pyytää sitä vaikkapa kyseisen aineen opettajaltasi. Varaudu myös siihen, että suosittelijalta kuluu aikaa tekstin kirjoittamiseen.

Jos esimerkiksi kesätyösi sivuaa alaa, voit pyytää suosituskirjettä työnantajalta.

5. Valmistadu kielikokeeseen

Oppilaitoksiin saatetaan vaatia todistusta kielitaidosta. Varaa aikaa mahdollisen kokeen suorittamiseen. Tarvitset kielikokeen tulokset alasta riippuen toisinaan jo ennen varsinaista oppilaitoshakua. Toisinaan todistus kielitaidosta riittää toimitettavaksi opiskelujen alkaessa.

Englannin kielitestejä ovat esimerkiksi opiskelijoiden suosimat IELTS (siirryt toiseen palveluun)- ja TOEFL (siirryt toiseen palveluun).

6. Käännätä dokumentit huolellisesti vaaditulle kielelle

Opiskelumaa saattaa edellyttää dokumentteja, käännätä ne auktorisoiduilla kääntäjillä. Englannin lisäksi ranskaa ja espanjaa puhutaan useissa valtioissa. Saksalla olet vahvoilla myös Itävallassa ja Sveitsissä. Ruotsi auttaa pitkälle Pohjoismaissa.

Ylioppilastutkintolautakunnasta saa pyynnöstä maksullisen todistuksen käännettynä ruotsiksi tai englanniksi.

Dokumenttien kokoamisessa ja kääntämisessä kannattaa olla alusta alkaen tarkka. Oppilaitos saattaa pyytää puutteellisista asiakirjoista lisäselvityksiä. Täydennysdokumenttien lähettäminen vie aikaa.

7. Haastattelu voi ratkaista paljon

Tee selväksi itsellesi, miksi haluat juuri valitsemaasi opiskelupaikkaan.

Haastattelutilanteissa voi olla oma itsensä, innostus, kiinnostus ja perehtyneisyys auttavat eteenpäin.

8. Selvitä viisumikäytännöt

Selvitä viisumikäytännöt, ja ano viisumia, jota opiskelulaitoksen sijaintivaltio edellyttää. Tarkasta yksityiskohdat kohdemaan konsulaatista tai lähetystöstä. Liitä viisumiin todiste opiskelupaikan saamisesta.

Varaa aikaa viisumin saamiseen. Myös viisumit ovat maksullisia.

Onnea opiskeluun ja hyvää matkaa!