Vedenkorkeudet nousevat yhä Pohjanmaan joissa – ELY-keskus varoittaa tulvaveden vaarallisuudesta

Jääpatotilanne on pahentunut. Taloja on kastunut ja tulvavesi katkoo teitä. Jo 15 senttimetriä virtaavaa vettä voi kaataa aikuisen ja 30 senttiä liikuttaa autoa, varoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.

tulvat
Skatilan silta suljettuna kevättulvien takia Mustasaaren Veikkaalassa.
Mustasaaren Veikkaalassa suljettiin tänään Skatilan silta. Jäät olivat pakkautuneet Skatilan yläpuolelle.Anna Wikman / Yle

Kevättulva on nostanut vettä Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla talojen kellareihin ja pihoille. Teitä on poikki ja kiertoteitä käytössä.

Suurten jokien virtaamat ovat korkealla ja myös pienet joet ja luomat ovat äyräitään myöten täynnä virtaavaa vettä.

Kotona ja kouluissa lapsia on varoiteltu leikkimästä tulvivien vesistöjen lähellä. Myös Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus varoittaa tulvaveden vaaroista.

Vaara jo 15 sentissä vettä

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vesistöpäällikkö Liisa Maria Raution mukaan tulvavesi on oikeasti vaarallista. Sinne ei pitäisi mennä ollenkaan kävellen, pyörällä eika autolla. Virtaava vesi on yllättävän voimakas.

– Vaikka kuinka uskoisi, että siinä pysyy , niin 15 senttimetriä vettä riittävällä virtauksella pystyy kaatamaan tukevankin ihmisen, Rautio sanoo.

Jo 30 senttiä virtaavaa vettä voi nostaa auton mukaansa.

Rautio varoittaa myös koskemasta tulvaveteen.

– Siinä on yleensä haitallisia aineita. Muun muassa asutuksen jätevesiä leviää tulvavesien kanssa. Jos siihen joutuu koskemaan, kannattaa pestä kädet hyvin.

Yli kilometrin jääpato lähtemässä liikkeelle

Torstaina iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan tulvatilanne oli sekä toiveikas että uhkaava.

Kyrönjoen yläjuoksulla vettä päästettiin Pitkämön tekojärveen keskiviikkona. Liisa Maria Rautio arvelee sen leikanneen tulvahuippua. Saattaa olla, että tulvaluukkuja ei tarvitsekaan avata.

– Nikkolan vedenkorkeuden nousu on Ilmajoella on pysähtynyt. Jos säät ovat hyvät eikä vesisadetta tule, voi olla, että selvitään niin, ettei tarvitse päästää vettä pengerrysalueille.

Viranomaiset eivät millään ehdi joka paikkaan auttamaan, siksi on välttämätöntä, että kiinteistöjen omistajat ovat riittävästi valveilla.

Liisa Maria Rautio

Kyrönjoen alaosalla ja Laihianjoella tilanne on huonompi.

Mustasaaren ja Vaasan välillä Kyrönjoessa on yli kilometrin mittainen jääpato. Sen Rautio arvelee lähtevän liikkeelle vielä torstaina tai perjantaina.

– Kun se lähtee liikkeelle, se saattaa aiheuttaa ongelmia Skatilan ympäristössä. Tai viimeistään, kun se kohtaa merialueen Vassorin suunnalla. Kyrönjoen alaosalla jääpatoriski on edelleen erittäin suuri, Rautio sanoo.

Rautio muistuttaa kiinteistöjen omatoimisen suojaamisen (siirryt toiseen palveluun) tärkeydestä.

Jokivarsilla on kastumisvaarassa useampi kymmenen taloa. Osa kiinteistöjenomistajista on jo rakentanut penkereitä tai koonnut esimerkiksi hiekkasäkkejä omaisuutensa suojaksi.

– Jos ja kun jääpato tulee, vesi nousee nopeasti. Viranomaiset eivät millään ehdi joka paikkaan auttamaan, siksi on välttämätöntä, että kiinteistöjen omistajat ovat riittävästi valveilla, Rautio sanoo.