Syntyykö Suomeen uusi liberaali liike? Nuorsuomalaiset ajoi tasaveroa ja viiniä maitokauppoihin jo 90-luvulla

Nuorsuomalaiset sai kaksi kansanedustajaa ja katosi puoluekartalta 1999.

politiikka
Risto E. J. Penttilä.
Risto E. J. Penttilä.Petteri Paalasmaa / AOP

Ylen saaman tiedon mukaan kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo ilmoittaa tänään eroavansa kokoomuksesta. Pitkin viikkoa tihkuneiden tietojen mukaan Hjallis Harkimo ja SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner olisivat perustamassa Suomeen uutta poliittista liikettä.

Liberaali puolue tai liike ei ole mikään uusi idea. Edellisen kerran liberaalipuolue kukoisti, kun Risto E.J. Penttilän luotsaama nuorsuomalaiset sai 1995 eduskuntaan kaksi kansanedustajaa. Penttilän lisäksi Arkadianmäelle nousi Jukka Tarkka.

Nuorsuomalaiset mainostivat itseään “puolueiden vastaisena puolueena”. Tarkoituksena oli irtautua suurten ikäluokkien ajattelusta ja hyvinvointivaltion nostamisesta kaiken muun yläpuolelle.

Nuorsuomalaiset ajoi työsopimusten yleissopivuuden purkamista, perustuloa, tasaveroa ja viiniä maitokauppaan. Myös tasa-arvoinen avioliitto oli asialistalla.

Natoonkin oltiin menossa – kärkikahinoissa. Tavoiteltavien asioiden lista on hyvin samankaltainen kuin kokoomuksen sote-kapinallisella Elina Lepomäellä. Lepomäki pitää markkinataloutta ja verotuksen alentamista parhaana ratkaisuna köyhyyteen. Hän on Harkimon tapaan arvostellut kokoomuksen sotelinjauksia.

Nuorsuomalaiset olivat 90-luvun jälkijuppeja, menestyviä, oikeistolaisia ja arvoiltaan liberaaleja.

Puolueen taival eduskunnassa kesti vain yhden kauden 1995-1999.

Nuorsuomalaisten entinen puheenjohtaja Risto E. J. Penttilä on väläytellyt nuorsuomalaisten paluuta myös 2000-luvun puolivälissä. Penttilä uskoo, että nuorsuomalaiset ajoi "monia hyviä asioita, mutta aivan liian aikaisin".

Suomessa on tälläkin hetkellä liberaali puolue, joka julistaa, että "Suomen puoluekentässä on aukko". Sitä johtaa espoolainen diplomi-insinööri, kaupunginvaltuutettu Juhani Kähärä.

Puolue vastustaa hallituksen maakuntauudistusta ja osallistuu syksyn maakuntavaaleihin.

Puolueen Facebook-sivuilla on 4783 tykkääjää. Kunnallisia luottamustehtäviä Liberaalipuolueella on Espoossa, Helsingissä, Nurmijärvellä ja Akaassa.

14.38: Juttuun lisätty tietoja Liberaalipuolueesta ja korjattu tieto puolueen maakuntavaaliteemoista.