Poliisin tehovalvonta: Yli 5 000 jäi kiinni ylinopeudesta, joukossa 17 etsintäkuulutettua - "Murheellista, ettei tieto valvonnasta saa hidastamaan"

Yhden vuorokauden valvonnon aikana tuli ilmi useita kymmeniä tapauksia, joissa ylinopeuden määrä ylsi vakavan piittaamattomuuden tai jopa törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen tasolle, poliisi sanoo.

liikennevalvonta
Poliisi nopeusvalvonnassa.
Mauri Ratilainen / AOP

Kymmeniä ratsioita ja 143 valvontakameraa ympäri Suomea. Tuloksena yli 5 100 kuljettajaa kiinni ylinopeudesta, heidän joukossaan rattijuoppoja ja 17 etsintäkuulutettua (siirryt toiseen palveluun).

– Siinä mielessä se on murheellisen suuri luku, että tästä valvonnasta tiedotettiin voimakkaasti ennakkoon. Yritettiin, että kaikki tietäisivät, että kiinnijääminen on hyvin todennäköistä, sanoi poliisitarkastaja Timo Ajaste Radio Suomen Päivä -ohjelmassa torstaina.

Yli 20:ssä Euroopan maassa järjestettiin yhtä aikaa vuorokauden mittainen nopeusvalvontamaraton, joka päättyi varhain torstaina aamulla.

Todettujen ylinopeuksien määrä oli Suomessa Ajasteen mukaan samaa tasoa kuin edellisessä tehovalvonnassa viime vuonna.

Joukossa oli useita kymmeniä ylinopeuksia, jotka ylsivät vakavan piittaamattomuuden tai jopa törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen tasolle, Ajaste sanoo.

– 190 taisi olla suurin ylitys.

Lohdullista poliisitarkastajan mukaan on se, että suurin osa kuljettajista ajoi vain hieman yli suurimman sallitun nopeuden.

Muiden maiden valvontatuloksia poliisilla ei vielä ole.

"Kevät saa painamaan kaasua"

Ylinopeuksia selittää Ajasteen mukaan osaltaan keväinen keli.

– Kun talvikelit jäävät taakse, kesärenkaat laitetaan autoihin ja kesänopeudet tulevat maanteille, niin siinä tahtoo nopeustaso aina nousta.

Kevätkeli ei kuitenkaan oikeuta ylinopeuden ajamista. Kuljettajien pitäisi kiinnittää huomiota nopeuteen ja miettiä sen merkitystä omalle, kyydissä olevien ja muiden liikenteessä liikkuvien turvallisuudelle, Ajaste muistuttaa.