Valtio ja kunnat tulivat hätiin: Avanti pelastui

Perusteetta maksettujen puolen miljoonan tukien takaisinperintä oli kaataa koko orkesterin.

orkesterit
Avanti
Avantin Suvisoitto 2010.Hanna Othman / Yle

Avantin toiminnasta vastanneen yhdistyksen puheenjohtaja Arne Wessberg on helpottunut mies.

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä on juuri tullut tieto, että valtion julkinen tuki maksetaan jatkossa uudelle Pro Avanti –yhdistykselle. Se perustettiin, koska orkesterin toiminnasta aiemmin vastannut yhdistys ajautui taloudelliseen katastrofiin.

Ministeriön torstaina tekemä päätös tarkoittaa sitä, että konkurssin uhkaama kamariorkesteri voi jatkaa toimintaansa ja jokakesäinen Suvisoitto-festivaali järjestetään suunnitelmien mukaisesti.

– On kyllä todella huojentunut olo, kun viime aikoina koko Avantin toiminnan yllä on roikkunut kysymysmerkki.

Avantin kohtalo näytti lohduttomalta vielä kuukausi sitten. Ministeriö oli ilmoittanut perivänsä takaisin puoli miljoonaa euroa väärin perustein maksettuja valtionavustuksia. Potti oli päässyt kasvamaan, sillä orkesteri oli vuosien ajan raportoinut virheellisesti toimintansa pyörittämiseen käytetyistä henkilötyövuosista.

Ministeriö ei epäile tapaukseen liittyvän vilppiä. Virheellinen raportointi tuli ilmi viime vuonna, kun Avanti otti itse yhteyttä ministeriöön kyselläkseen tarkennuksia palkkakulujen raportointiin.

Puolen miljoonan euron lasku oli vaarassa ajaa sekä orkesterin toimintaa pyörittävän yhdistyksen että koko orkesterin nurin.

Velkojen kohtalo on yhä auki

Avantin kotikaupunki Helsinki ja Suvisoittoa isännöivä Porvoo olivat jo aiemmin tehneet päätökset kaupunginavustusten ohjaamisesta uudelle yhdistykselle, Pro Avantille. Ilman kaupunkien tukea ei rahaa ministeriöltä olisi herunut, toteaa juristi Joni Hiitola opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

– Valtionosuus voitiin siirtää uudelle toiminnan ylläpitäjälle, sillä uusi yhdistys täyttää edellytykset. Keskeinen kysymys oli se, onko uudella yhdistyksellä taloudelliset mahdollisuudet järjestää toiminta. Siksi odotimme Helsingin ja Porvoon rahoitusratkaisuja.

Valtionavustuksiin tuli taloussotkun takia kolmen kuukauden lovi. Ministeriö myönsi avustuksen vasta huhtikuusta lähtien.

Tilanne ei ole kuitenkaan Wessbergin mukaan orkesterille kohtalokas, sillä toimintasuunnitelma oli laadittu tälle vuodelle varsin varovaisesti. Suvisoitto toteutetaan täysin suunnitellusti. Lisäksi syyskaudelle kaavaillaan konsertteja, joista ei epävarmassa tilanteessa uskallettu haaveilla.

Puolen miljoonan euron velka on kuitenkin hoidettava. Avantilla on vielä lähes kaksi kuukautta aikaa tehdä oikaisupyyntö takaisinperinnästä. Wessbergin mukaan asiaa tuumitaan kaikessa rauhassa. Ensin keskitytään orkesterin toiminnan järjestämiseen.

– Jos oikaisupyyntö tehdään, eikä siihen myönnytä, voi siitäkin päätöksestä valittaa. Tässä on hyvää aikaa vielä harkita, mitä asian kanssa tehdään. Luultavasti istumme alas ministeriön edustajien kanssa ja pohdimme yhdessä, mikä on järkevin tapa purkaa vanha toiminta.