Itärajan sairaala joutui lääkitsemään ihmisiä vesikauhua vastaan – syynä Suomeen salakuljetetut koirat

Rabies aiheuttaa aivotulehduksen, joka hoitamattomana tappaa ihmisen muutamassa päivässä.

Eläinten salakuljetus
Koira istuu sylissä rapsuteltavana.
Vesikauhun hoito täytyy Suomessa lähes aina aloittaa pelkän riskiarvion perusteella. Kuvituskuva.Jean-Michel Labat / AOP

Koirien salakuljettaminen Suomeen voi pahimmillaan aiheuttaa hengenvaaran ihmisille.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri julkaisi torstaina vuoden 2017 tartuntatautitilaston. Siinä nousi esiin salakuljettamisen aiheuttamat terveydelliset vaarat. Maakunnassa jouduttiin viime vuonna lääkitsemään vesikauhua vastaan kaksi ihmistä, joiden mahdollinen tartunta oli peräisin salakuljetetusta eläimestä.

Tauti on puhjetessaan tappava ja vaatii siksi nopeaa hoitoa.

Rabies eli vesikauhu on eläinten tauti, mutta se voi tarttua eläimen puremasta myös ihmiseen. Rabies aiheuttaa aivotulehduksen, joka puhjetessaan johtaa kuolemaan muutamassa päivässä.

Tehy-lehti kirjoitti eläinten salakuljetuksen näkymisestä rabies-tilastoissa jo vuonna 2015. Artikkelin mukaan (siirryt toiseen palveluun) tapauksia on Suomessa vuosittain 50–70. Vasta-ainehoito on tehokas, jos se annetaan ajoissa.

Yhteiskunta maksaa hoidon

Rabieksen ehkäisyhoidon hinta on korkea. 80-kiloisen ihmisen ehkäisyhoito maksaa noin 2 400 euroa.

– Meillä on ollut tapauksia, joissa lemmikkieläimiä on salakuljetettu Suomeen, ja tällainen koira on purrut ihmistä. Sitten onkin tullut hätä, että voiko tällä olla vesikauhu ja ajaudutaan näihin kalliisiin hoitoihin, kuvailee Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Terveyspiiri nosti salakuljetuksesta seuranneet rabies-tartunnat esiin, koska se halusi herätellä ihmisiä ajattelemaan tekojensa seurauksia.

– Kustannus tällaisesta laittomasta toiminnasta tulee veronmaksajille, toteaa Suomalainen.

Etelä-Karjalan alueella vesikauhuehkäisyhoitoja annettiin vuonna 2017 yhteensä seitsemälle potilaalle. Hoitoja annetaan usein ihmisille, jotka ovat saaneet koiran tai apinan pureman ulkomailla.

Varman diagnoosin odottaminen olisi vaarallista

Vesikauhun hoito täytyy Suomessa lähes aina aloittaa pelkän riskiarvion perusteella, tai se voisi olla liian myöhäistä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin infektioylilääkäri kertoo, että esimerkiksi salakuljetetun koiran tutkimustuloksia Eviralta ei voida odottaa, vaan ihmisen lääkitys tulee aloittaa välittömästi. Hoito päätetään aina tapauskohtaisesti.

– Joskus eläimen aivot on tutkittu, ja sitten Eviralta on tullut negatiivinen tulos. Olemme kuitenkin jo aloittaneet potilaan hoidon, koska joissakin tapauksissa vasta-ainetta ei uskalla jättää antamatta.

Infektioylilääkäri Pekka Suomalainen vinkkaa etenkin matkailijoille tavan pienentää rabies-riskiä eläimen pureman jälkeen:

– Heti pesee haavan vedellä ja saippualla, se on hyvin tehokas keino saada mahdollisia viruksia poistettua alueelta.