Kymmeniä lapsia kuollut tuhkarokkoon Romaniassa – vanhemmat uskovat verkossa leviäviä kauhutarinoita rokotteista

Lähes 40 pikkulasta on kuollut tuhkarokkoon parin viime vuoden aikana.

rokotteet
Influenssarokotetta pistetään käsivarteen.
Rokotevastaisuus on yleistynyt myös Romaniassa.Kalle Niskala / Yle

Romaniassa tuhkarokko surmaa edelleen ihmisiä, etenkin lapsia.

Vuoden 2016 jälkeen noin 12 000 romanialaista on sairastunut tuhkarokkoon. Heistä 46 on kuollut. Menehtyneistä 39 oli alle kolmivuotiaita lapsia, jotka eivät olleet saaneet rokotuksia, uutistoimisto AFP raportoi.

Romanian terveysviranomaiset syyttävät kuolemista kasvavaa rokotevastaisuutta. Verkossa kiertävien perättömien huhujen mukaan rokotteet voivat aiheuttaa muun muassa autismia.

– Ihmiset ovat epäluuloisia, koska he lukevat kaikenlaisia asioista verkosta, sanoo Prahovan maakunnan julkisen terveyden virastossa työskentelevä lääkäri Silvana Dan.

Prahovan maakunnassa kuoli viime kuussa alle vuoden ikäinen tyttö sen jälkeen, kun hänen vanhempansa olivat kieltäytyneet rokottamasta häntä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n suositusten mukaan vähintään 95 prosenttia väestöstä tulisi olla rokotettu tuhkarokkoa vastaan, jotta tauti pysyisi hallinnassa. Romaniassa vain 75 prosenttia väestöstä on saanut täyden rokotussuojan tuhkarokkoa vastaan.

Rokotuslaki vastatuulessa

Romanian terveysviranomaisten mukaan rokotevastaisuus ja tuhkarokkotapaukset ovat yleisiä etenkin köyhän ja heikosti koulutetun romaniväestön keskuudessa. Tällä ryhmällä on myös valtaväestöä heikompi pääsy terveydenhuoltopalveluihin.

Paikalliset terveysviranomaiset ovat yrittäneet ratkaista ongelman palkkaamalla romanitaustaisia työntekijöitä, jotka kiertävät ovelta ovelle kertomassa rokotusten hyödyistä.

– Media vaikuttaa negatiivisesti moniin ihmisiin, joten kerron heille, että heidän kuulemansa ei ole totta, Aurelia Oprisan kuvailee työtään.

Kriitikoiden mukaan tuhkarokkoepidemiaa ei voi selittää yksin verkossa kiertävillä huhuilla ja romaniväestön asenteilla. Heidän mukaansa syytä on myös viranomaisissa, sillä rokotusten tarjonta on vaihtelevaa ja osin riittämätöntä.

Romania hallitus kaavailee nyt lakia, jonka myötä jokaisen lapsen olisi pakko ottaa kymmenen rokotusta. Viime vuonna esitelty lakialoite on kuitenkin edelleen käsittelyssä.

– Olemme saaneet lakiin paljon lisäysehdotuksia, joita me parhaillamme analysoimme, sanoo Florin Buicu, lääkäri ja parlamentin terveyslautakunnan puheenjohtaja.

Buicun mukaan monet saaduista muutosehdotukset ovat peräisin rokotusten vastustajilta, jotka ovat aktivoituneet lobbaamaan näkemyksiään.

Viivyttely on suututtanut romanialaiset lääketieteen asiantuntijat.

– Meidän on puolustettava tieteellistä työtä tilanteessa, jossa ei-tieteellistä tietoa pidetään totuutena, kertoo Romanian mikrobiologisen yhdistyksen johtaja Alexandru Rafila.

Lue lisää:

Ei piikkejä minun lapseeni! Tuhkarokko tappaa Euroopassa jälleen, mutta pariisilaisäiti pelkää rokotuspakkoa vaarallisten tautien sijaan

Rokottaminen herättää vahvoja tunteita ja jakaa ihmiset eri leireihin – nyt tutkijat yrittävät selvittää, miksi

Euroopan parlamentti: Mepit huolissaan rokotusvastaisuuden seurauksista EU:ssa (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP