Analyysi: Harkimo lähti, mikä politiikassa muuttuu?

Onnistuuko Harkimo näpäyttämään kokoomusta ja liikauttamaan sitä toimintatavoiltaan haluamaansa suuntaan, vai valuuko yhden miehen lähtö puolueesta kuin vesi hanhen selästä?

politiikka
Kokoomuksen kansanedustaja Harry Hjallis Harkimo tiedotustilaisuudessa eduskunnan valtiosalissa Helsingissä.
Kokoomuksen kansanedustaja Harry Hjallis Harkimo tiedotustilaisuudessa eduskunnan valtiosalissa Helsingissä torstaina.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustajat ovat Harry Harkimon lähdöstä varmasti pahoillaan, mutta tuskin "Hjalliksen" lähtö yllätyksenä kenellekään ryhmässä tuli.

Sen verran näkyvästi Harkimo on ensimmäisen kauden kansanedustajana purkanut twiiteissä ja blogikirjoituksissa turhautumistaan niin yritystukien karsimisen kariutumiseen kuin sote-uudistukseen.

Turhautumisen voi kuitenkin muuttaa energiaksi, ja jotain Harkimon lähtö voi suomalaisessa politiikassa muuttaakin.

1) Politiikan tekotapa

Jos varmistuu, että huhuttu markkinaliberaali "poliittinen hubi" eli uusi poliittinen liike perustetaan, se pakottaa kokoomuksen miettimään politiikkansa painotuksia uudelleen. Nimikin yhdistyksellä Ilta-Sanomien (siirryt toiseen palveluun)mukaan jo on, Liike Nyt.

Harkimo haastoi tiedotustilaisuudessa puolueensa toimintatavan: hän syytti johtamistapaa autoritääriseksi. Yksittäinen kansanedustaja ei tunnu saavan ääntään kuuluviin. Siihen puolueesta tosin vastattiin, että asiaa auttaisi, jos edustaja kävisi eduskuntaryhmän kokouksissa.

Nähtäväksi jää, muuttaako yhden miehen lähtö puolueen poliittista kulttuuria. Muutkin eduskuntaryhmässä ovat olleet tyytymättömiä tiukkaan ryhmäkuriin, sitä pidetään nimenomaan tämän vaalikauden ilmiönä.

Entä politiikan sisällöt: Harkimon kanssa samassa liikkeessä on huhuttu olevan muun muassa konkaripoliitikkoja, toimittajia ja julkkiksia, kuten SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner ja toimittaja Tuomas Enbuske.

Näkyvällä, sanavalmiilla porukalla voisi olla vaikutusvaltaa politiikan sisältöihin ilman puoluekoneistoakin.

Pitäisikö kokoomuksen esimerkiksi purkaa yritystukia, vaikka jotkut isot kannattajaryhmät, kuten elinkeinoelämän järjestöt, pahastuvat? Tai puhua suunsa puhtaaksi tyytymättömyydestä sote-uudistukseen, tai kokoomukselle tärkeiden isojen terveysyhtiöiden osuudesta valinnanvapauslain valmistelussa?

2) Kuka hyötyy?

Harkimo jätti avoimeksi, lähteekö hän mukaan ensi kevään eduskuntavaaleihin. Ääniä hän joka tapauksessa sai viime vaaleissa Uudeltamaalta paljon, yli 11 000. Poisjääminen voisi pahimmillaan nakertaa kokoomukselta eduskuntapaikan tai pari. Jos näin käy, se hyödyttäisi luonnollisesti vaalipiirin kilpailijoita.

Kokoomukselle hankalaa olisi sekin, jos Harkimo ja tulevat kumppanit lähtisivät vaaleihin omalla markkinaliberaalilla vaalilistallaan tai -ohjelmallaan, ja onnistuisivat vetämään perässään yrittäjähenkisempiä äänestäjiä.

Tähän joukkoon lukeutuva kansanedustaja Elina Lepomäki twiittasikin, ettei karkaa Harkimon esimerkin perässä vaan pysyy kokoomuksessa.

Toisaalta "palkansaajaäänestäjiä" voisi karkottaa se, jos kokoomus reagoisi Harkimon haasteeseen viilaamalla linjaansa markkinaliberaalimpaan suuntaan.

3) Keikahtaako Sote?

Harkimo on arvostellut sote-uudistusta muun muassa järjettömäksi himmeliksi (siirryt toiseen palveluun). Tänään hän totesi, että tämänhetkisen tiedon perusteella hän äänestäisi sote-uudistusta vastaan.

Hallituksen etumatka oppositioon on niukka: 105-95. Harkimon kanta on kuitenkin ollut tiedossa, eikä hän yksin heilauta sotea suuntaan eikä toiseen.

Lähtö voi herätellä muitakin kansanedustajia näkyvämpään yksityisajatteluun esimerkiksi sote-uudistuksen suhteen.

Närää kokoomuslaisissa on herättänyt esimerkiksi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) puheet siitä, miten hän luottaa Petteri Orpon pitävän kansanedustajiensa rivit kurissa (siirryt toiseen palveluun)soten suhteen. Tähän "ennalta päätettyihin ratkaisuihin" perustuvaan johtamistapaan kertovat muutkin kokoomuslaiset kuin Harkimo olevansa tyytymättömiä.

Sotesta puheen ollen, yllättävän hyötymahdollisuuden voikin nähdä se oppositiopuolue, joka tulenarassa tilanteessa tarjoaa ritarillista vaihtokauppaa. Nyt on aika listata hallitukselle toiveet siitä, mitä oppositiopuolue, vaikkapa RKP haluaa vastalahjaksi siitä, että se pelastaa sote-uudistuksen äänestämällä hallituksen paketin puolesta.