Lapin jokien kevätjäät voivat pettää nyt yllättävän aikaisin – "Pilkkikairan mitta valehtelee herkästi"

Teräsjäätä on nyt vähemmän kuin kertaakaan ely-keskuksen 25-vuotisen mittaushistorian aikana. Vahvaa jäätä on paikoitellen jopa vain kymmenisen senttiä.

Jään paksuus
Pilkkijä
Antti Mikkola / Yle

Lapin jokien teräsjääkerros on tänä keväänä historiallisen ohut. Lapin tulvien seurannassa jäätä on mitattu vuodesta 1993 lähtien ja nyt teräsjäätä on ennätyksellisen vähän.

– Tänä keväänä emme tehneet jäänsahauksiakaan yhdelläkään joella, koska jää ei olisi kestänyt koneen painoa, kertoo johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki Lapin ely-keskuksesta.

Alaraudanjoen mukaan teräsjäätä on Lapin joissa vahvimmillaankin vain noin kolmekymmentä senttiä, kun normaalisti sitä on kuutisenkymmentä senttiä. Etelä-Lapissa Simojoella teräsjäätä on mitattu vain 10-20 senttiä.

Teräsjään päälle muodostuneen kohvajään kantavuus on vain vajaa kolmannes teräsjään kantavuudesta. Kevään edetessä jokien virtaamien kasvu syö teräsjäätä nopeasti alta päin ja aurinko sekä lämpö puolestaan sulattavat kohvajäätä tehokkaasti lyhyessäkin ajassa.

– Jäällä liikkujien kannattaa ehdottomasti olla tarkkana. Kalamiehen pilkkikairan mitta valehtelee herkästi. Aamulla voivat olosuhteet olla vielä hyvät, mutta iltapäivällä tilanne voi olla jo aivan toinen ja pääsy rantaan työlästä, Alaraudanjoki muistuttaa.

Paksut jäät eivät siis ole vauhdittamassa Lapin tulvien syntyä, mutta runsas lumimäärä kylläkin. Suurin tulvariski tämänhetkisen arvion perusteella on Länsi-Lapissa ja Tornionjoella. Tulvahuipun arvioidaan ajoittuvan toukokuun puolivälin tienoille.